DYPT KONSENTRERT: Oganes Girunyan streber hele tiden etter å finne det optimale uttrykket for musikken som skal fremføres.

Du må finne tonen

Som konsertmester i et symfoniorkester kan du ikke kommandere deg frem til suksess. Du må finne den rette tonen.


Det er en lang vei fra Novosibirsk i Russland og til Bodø. Men det er her, hos Arktisk Filharmoni, at Oganes Girunyan har jobben som 1. konsertmester. Dette er fiolinisten som sitter på første stol ved dirigenten, og derfra leder grupper på alt fra 4 til over 100 musikere

Det begynte med en uteksaminering fra Mikhail Glinka-konservatoriet i 2008, og har via masterutdanning ved konservatoriet i Tromsø har ført ham til Stormen Konserthus. På en vinterdag hvor kuldegrader og rovdyrbitende vind minner mest om Sibir.

VIKTIG BINDELEDD

Men inne på scenen er det varmt og lysmesteren har stålkontroll over fargene der oppe i taket. På lik linje med at en konsertmester må ha kontroll, der han eller hun er bindeleddet mellom dirigent og orkester.

Saken fortsetter under bildet.

SAMSPILLET: Oganes Girunyan er bindeleddet mellom dirigent og orkester. FOTO: Andreas Mareliussen, Bodø Jazz Open.En jobb som det ikke finnes så mange av i Norge.

I dag er tallet 15.

– Som musiker skal jeg spille stemmen min, men  samtidig er det min oppgave å ha oversikt over partituret. Som konsertmester skal jeg sørge for å ha et tydelig kroppsspråk som er lett å følge. Og ikke minst, det er viktig å ha samspill med alle musikerne i orkesteret sier Girunyan.

KUNSTNERISK UTTRYKK

Det er konsertmesteren som setter strøk. Det betyr rett og slett hvordan strykerne forholder seg til musikken. Hvordan buen skal oppføre seg over strengene. Noe som igjen har en helt avgjørende betydning for den måten musikken fremstår på.

– Som konsertmester må jeg selvsagt spille slik dirigenten ønsker og så er det min oppgave å formidle dette videre til orkesteret. Det er et komplekst samspill hvor hver eneste lille detalj blir avgjørende, sier Girunyan.

Saken fortsetter under bildet. 

NYE INNTRYKK: – Som musiker handler det om alltid å være åpen for nye inntrykk. Vi må hele tiden klare å ta nye skritt, ønske risiko velkommen. Noe som igjen betyr at vi må være modige.

Da er det avgjørende at man hverken blir for streng eller for pedagogisk. Du er nemlig omgitt av profesjonelle musikere som er topp utdannet og som stiller forberedt til øvelser og konsert.

– Det som imponerer meg her hos Arktisk Filharmoni er hvor mye egenkraft det finnes i orkesteret. Alle jobber for å bli bedre, komme videre.

RAUS, SPREK OG SOLID

Kjerneverdiene til Arktisk Filharmoni er raus, sprek og solid. Og det er noe Girunyan kjenner seg igjen i:

– Som musiker handler det om alltid å være åpen for nye inntrykk. Vi må hele tiden klare å ta nye skritt, ønske risiko velkommen. Noe som igjen betyr at vi må være modige. Det hele skal så forankres i en forsvarlige drift som må balanseres opp mot kompetanse og integritet.

Saken fortsetter under bildet:

KVALITET I ØVINGEN: – Hvert minutt, hver time må også fylles med kvalitet. Du må være tilstede, drive deg selv videre. Flytte grenser, sier Oganes Girunyan 

For Girunyan fører dette i neste omgang til at han både vil sette publikum i førersetet, samtidig som han gjerne vil utfordre og by på kunstnerisk tyggemotstand.

– Musikk er noe som kan læres. Du kan gi lytterne en mulighet til å utvide sitt eget univers. Det handler om trening.

KVALITET I ALLE LEDD

Og apropos trening. Det finnes en universell oppfatning at hvis du skal nå til et internasjonalt toppnivå, så må du trene eller øver i minimum 10.000 timer.

For Girunyan er dette noe han både er enig i og samtidig stiller et spørsmålstegn ved.

Han begynte å spille fiolin som seks-åring i en familie hvor mor, far og søsken drev med musikk. Øving har derfor alltid hatt sin naturlige plass i familien. Samtidig kan man ikke se seg blind på kvantiteten av øving:

– Hvert minutt, hver time må også fylles med kvalitet. Du må være tilstede, drive deg selv videre. Flytte grenser.

Saken fortsetter under bildet.

STERK EGENKRAFT: – Det som imponerer meg her hos Arktisk Filharmoni er hvor mye egenkraft det finnes i orkesteret. Alle jobber for å bli bedre, komme videre, sier Oganes Girunyan

SKAPENDE KRAFT

Og det er dette Arktisk Filharmoni har gjort siden dag én. Basert på et genuint ønske om å utvikle seg. Bringe kunsten ut til folket. Engasjere publikum og samarbeidspartnere. Tilføre en ekstra verdi til lokalsamfunnet der de befinner seg. Gi unge talenter muligheter til å komme inn på den store scenen. Hente inn frilansmusikere som får anledning til å bli med i en større oppsetning.

For når alt kommer til alt, koker det ned til lidenskap. Et brennende engasjement. For kunsten er uløselig knyttet til livet. De to går hånd i hånd.

Det er derfor Oganes Girunyan velger å oppsummere det hele på følgende måte:

– God musikk gir deg et bedre liv.

Du kan leser mer om Arktisk Filharmoni her.