ALLLTID BEREDT: Nils Harry Lillejord har alltid kamera innen rekkevidde. Her med en Canon 7D og et Sigma 150-500 teleobjektiv.

En fuglefrelst
sikkerhetssjef

Skrevet for coop nordland
15.09.2020 18:03

Når du venter sju timer under ei bru i Sandvika for å sikre deg bilde av en isfugl, er det ingen tvil om at du tar hobbyen din på alvor.

– Det er bare å innrømme det, jeg er fullstendig hektet, sier Nils Harry Lillejord, sikkerhetssjef hos Coop Nordland.

Det begynte ved en tilfeldighet. Under en adopsjonstur til India. Nils Harry tenkte at det ville være fint å dokumentere det hele med et skikkelig speilrefleks-kamera. Han begynte med å fotografere fugler utenfor hotellet og har aldri sluttet.

Saken fortsetter undre bildet.

BRONSEIBIS: – Jeg kjente pulsen banke rimelig hardt da jeg skjønte at de var en særdeles sjelden bronseibis som plutselig befant seg i Bodø, sier Nils Harry Lillejord.  FOTO: NILS HARRY LILLEJORD

DET UNIKE BILDET

– Per nå har jeg vel sikret meg totalt 285 ulike arter, 219 av dem i Norge.

Og den mest unike blinkskuddet - gullfuglen for å si det slik, sikret han seg så sent som i denne måneden, på vei til jobb. For Nils Harry  har alltid kamera og kikkert med seg i bilen.

– Det var en bronseibis, en av de mer sjeldne fuglene du kan finne i Norge. Det ble observert én i Bodø i 2002. Før den tid er den siste kjente observasjonen da én ble skutt i Bodø i 1835.

Saken fortsetter under bildet.

TÅLMODIG MANN: I sju timer venter Nils Harry under i bru i Sandvika for å sikre seg et bilde av den svært sjeldne isfuglen.  FOTO: NILS HARRY LILLEJORD

ALLTID PÅ JAKT

Nils Harry har tatt fly til Lofoten, ens ærend for å fotografere en ringnebbdykker. Han har vært på Røst for å fange inn havsvale og stått under i bru i Sandvika utenfor Oslo i sju timer for å sikre seg et bilde av en isfugl. Han har sporet opp en kattugle i Den Engelske Park på Skøyen og når han først kommer på sporet av en litt sjelden fugl, lar han seg ikke stoppe så lett.

Saken fortsetter under bildet.

EN LITEN SENSJON: At Nils Harry fikk tatt dette bilde av en fjellrev utenfor hytta ytterst på Straumøya, er en liten sensasjon i seg selv.  FOTO: NILS HARRY LILLEJORD

– I 2016 oppdaget jeg en gulirisk oppe ved Alberthaugen. Problemet var bare at denne dagen var Kongen og Dronningen på besøk. Så jeg måtte godsnakke litt med bevæpnet politi for å få lov til å gå opp dit.

Saken fortsetter under bildet.

 VÆPNET POLITI: Denne sjeldne gulirisken fant Nils Harry ved Alberthaugen. Men for å få tatt bilde måtte han få tillatelse av væpnet politi som var ute for å holde vakt i byen da Kongen og Dronningen var på besøk.

MC OG KLOKKER

Listen over fugler han gjerne skulle ha sikret seg til arkivet er lang. Som stelleranda i Vadsø, eller en lavskrike i Hattfjelldal.

Så stopper ikke lidenskapen der, for Nils Harry elsker også å gå på jakt, han har en Honda VFR 800 motorsykkel som han pusser jevnt og trutt på. Og han er godt over snittet opptatt av klokker. Akkurat nå er det en Casio G-Shock Mudmaster som er favoritten.

Saken fortsetter under bildet.

MANGE TURER: Fuglejakten har ført til mange turer. Her er en havsvale fange inn ute på Røst.  FOTO: NILS HARRY LILLEJORD

VAKT OG SIKRING

Men til daglig handler det om noe helt annet. Nils Harry Lillejord har jobbet med vakt og sikkerhet det meste av livet og vært innom samtlige vaktselskaper i Bodø.

– Etter hvert ble jeg jo fort gjenkjent som sivil vakt og da kunne det hende at jeg tok i bruk parykk hvis det var en butikk som trengte en inspektør.

Han kom inn i forbrukersamvirket i 2005 på Sambo. I dag er han sikkerhetssjef for hele Coop Nordland, med ansvar for ekstern og intern sikkerhet pluss HMS-oppgaver. Hvilket skulle bety at han allerede begynte å få for få timer i døgnet. 

Saken fortsetter under bildet.

BIDRAR GJERNE: Selv om det ikke uten videre ligger direkte under jobben hans, har Nils Harry Lillejord blitt en sentral aktør i Coop Nordlands arbeid med å skape muligheter og arbeidsplasser for mennesker med innvandrerbakgrunn.

VIL GJERNE HJELPE

Men nei, Nils Harry har også tatt på seg ansvaret med å koordinere samarbeidet med Flyktningekontoret, med det for øye å integrere mennesker med innvandrerbakgrunn i ulike stillingsnivåer i virksomheten.

Dette har blant annet ført til at Coop Nordland nylig ble kåret til fylkets beste mangfoldsvirksomhet.

MÅNEDENS MEDARBEIDER

Og nå er Nils Harry Lillejord kåret til månedens medarbeider i Coop Nordland, for nettopp dette arbeidet. Som Flyktningekontoret skriver i sin nominasjon til denne prisen:

– Han har deltatt på alle oppstartsmøter med butikksjef, praksisdeltaker og Flyktningkontoret, noe som har skapt en trygg og god start av praksis for alle parter. De siste årene har Nils stilt opp i vinterferiene for Flyktningkontorets vinterskole og fortalt deltakerne i introduksjonsprogram om Coop Nordland og om hva som skal til for å bli en god butikkmedarbeider.

Saken fortsetter under bildet.

VERDENS BESTE JOBB: – Coop Nordland er en utrolig flott arbeidsplass, takket være alle de utrolige flotte medarbeiderne, sier Nils Harry Lillejord.

VERDENS BESTE KOLLGER

– En stor ære å få en slik pris, men jeg må umiddelbart dele den med alle de positive butikksjefene som har tatt i mot deltakerne i praksis og som har sørget for den praktiske opplæringen, understreker Nils Harry.

Med 15 års fartstid i forbrukersamvirket, er ikke Nils Harry Lillejord et sekund i tvil om hva som gjør Coop Nordland  til en helt spesiell arbeidsplass:

– Det er alle de utrolig flotte, flinke og hyggelige kollegene. Ikke minst alle de som står på hver dag ute i butikkene. For det er jo der den gode kundeopplevelsen skapes og som gjør at folk får lyst til å komme tilbake igjen.