BESTO TESTEN: Riksantikvarens eksperter la lista særdeles høyt da fasaden på Bodø Domkirke skulle renoveres. Andreas Rykkje og fagfolkene i Fasaderenovering leverte til terning 6.

En monumental utfordring

Skrevet for fasaderenovering
11.02.2020 09:06

Solid håndverk måtte forvandles til ren kunst da 200 mindre og større sår på fasaden til Bodø domkirke skulle repareres.

– Dette var et oppdrag helt etter vårt hjerte. Vi elsker å få oppdrag som grenser til det umulige. Det er da vi virkelig kommer inn i komfort-sonen, sier daglig leder Andreas Rykkje i Fasaderenovering AS.

ELSKER UMULIGE OPPDRAG

For jobben på domkirka var ikke et helt vanlig oppdrag, hvilket igjen er hovedgrunnen til at et selskap som Fasaderenovering tenner på alle pluggene. De elsker utfordringer og har spesialisert seg på gamle og verneverdige bygninger.

Riksantikvarens eksperter stilte meget strenge krav til utførelsen og ett av dem var at den nye murpussen skulle gå i ett med den gamle. Og det skulle vise seg å ikke bli helt enkelt.

IKONISK BYGG

Det unike bygget er tegnet av arkitektene Gudolf Blakstad og Herman Munte-Kaas og stor ferdig i 1956. Da var dette det første kirkebygget i Norge som utnyttet armert betong til nye formelementer.

Saken fortsetter under bildet.

ELSKER UTFORDRINGER: –Vi elsker å få oppdrag som grenser til det umulige. Det er da vi virkelig kommer inn i komfort-sonen, sier daglig leder Andreas Rykkje i Fasaderenovering AS.

Rykkje og hans folk hentet opp en muremester fra Oslo som satt med tung kompetanse på området og gikk i gang med en omfattende workshop for å finne den optimale murpuss-blandingen:

– Løsningen ble å hente sand fra Misvær. Den skapte en farge og struktur som gled naturlig inn i den 63 år gamle fasaden.

Og da Riksantikvarens folk kom for å sjekke det endelige resultatet, var det tommelen opp og beskjed om en jobb som var særdeles godt utført.

PULSEN MÅ BANKE HARDT

Dette er bare ett eksempel i hvor langt Fasaderenovering er villige til å gå for å skape et perfekt sluttprodukt. Den samme innstillingen gjorde at det også var de som ble hentet inn for å renovere ornamentene på de fredede balkongene på rådhuset. Et bygg tegnet av de samme arkitektene som skapte domkirka.

– Det er jobber som dette som får pulsen til å banke og tvinger frem kreative løsninger.

For å skape disse resultatene er Fasaderenovering helt avhengig av å skaffe seg de dyktigste folkene. De som trives med konstante utfordringer og som elsker tilsynelatende umulige oppdrag.

Saken fortsetter under bildet.

KULTURSKATT – SÅ GOD SOM NY: Ornamentene på balkongene på Bodø rådhus er fredet. Da de skulle pusses opp, var det spesialistene hos Fasaderenovering som ble tiltrodd oppdraget.

DYRKE FREM YRKESFAGENE

Og det er her Andreas Rykkje ikke klarer å holde pulsen nede. Det er her han lener seg frem i stolen og veiver med armene:

– Nå må vi slutte å snakke ned yrkesfagene. Det er jo her fremtiden ligger. Norge, Nordland og Bodø trenger flinke folk innen alle fag. Står du med et fagbrev i hånda i dag, kan du i praksis velge og vrake i jobbtilbud.

Fasaderenovering har selv tatt initiativ til å bedre rekrutteringen, blant annet ved å være en aktiv lærlingebedrift. Men det stopper ikke der. De samarbeider også med flyktningkontoret for å gi nye nordmenn en ekstra sjanse, og de sponser HMS-kurs for å skape bedre muligheter for de som vil inn i bransjen.

SAMMEN FOR ET BEDRE YRKESLIV

Det samme engasjementet er også bakgrunnen for at de i år var hovedsponsor for prosjektet ”Give a job”, som handler om å inkludere og integrere innvandrere og flyktninger. Målsettingen er å skape sosial koblinger og gi muligheter for jobbintervjuer.

– Lokal verdiskaping er helt avhengig av at alle gode krefter spiller på lag. Da spiller det mindre roller hva som står – eller ikke står – på CV’en din. Er du sulten og villig til å lære, så finnes det ingen grenser for hva du kan oppnå, konkluderer Andreas Rykkje i Fasaderenovering AS.