IDYLLISK: Kjerringøy Handelssted er en idyllisk perle hvor du blir sendt rett tilbake til 1800-tallet. Alle foto: NORDLANDSMUSEET

En reise i tid og rom

Bli med på en tur inn i den unike fortellingen om hvordan Nord-Norge vokste frem, formidlet av fagfolk som brenner for å gi deg en helt unik opplevelse.


Kombinasjonen av Kjerringøy Handelssted og Jektefartsmuseet gir deg et ekte dypdykk i den rå kystkulturen, hvor du får kjenne på hele følelsesspekteret.

DEN EGENTLIGE RIKSVEIEN

Kysten, den gamle Riksvei 1. Hvor handelsstedene lå som perler på en snor. Kjerringøy ble en maktbase i nord, faktisk så sterk at Bodø by ikke fikk en sentral rolle før langt inn på 1900-tallet. Det var her de provianterte, det var her de solgte fisken.

Fiskerbøndene, en tilværelse hvor mannen seilte til Lofoten og dro på Finnmarka. Familien hvor kona drev gården og passet på barna. Fiskerbonden, en hybrid tilværelse som var nøye tilpasset det nordnorske kystsamfunnet.

Saken fortsetter under bildet.

OPPLEVELSER: På Jektefartsmuseet kommer fortellingene i ulike former, både i form av «teater», omvisninger og muligheten til å fordype seg via digitale plattformer

Den årlige jekteseilasen til Bergen. Tørrfiskhandel på høyt nivå, makt og avmakt. Profitt og risiko. Det var en evig kamp mot værgudene.

Jekteseilasen, hvor båtene kom tilbake, lastet med internasjonale impulser, krydder, salt, kaffe, sprit og vin.

EN REN SKATTEKISTE

Det er denne skattekisten med fortellinger som befinner seg på Kjerringøy Handelssted og Jektefartsmuseet.

Så hvordan klarer de to museene å presentere dette - i 2023?

Jo, du kan besøke et handelssted hvor et helt kulturmiljø fra 1800-tallet har frosset i tid, representert blant annet med 15 fredede bygninger med autentisk interiør.

Du kan lese mer her.

Saken fortsetter under bildet.

1800-TALLET: Utstillingene gir deg en autentisk følelse av å reise tilbake i tid.

EKTE TRADISJONSKOST

Du får smake på tradisjonskost som omfatter alt fra klippfisk, tørrfisk og krokankake til lokal rabarbra, kalv og sau.

Du kan teste Dronningens fiskesuppe, kjøttsuppe og møsbrømlefse. I løpet av sesongen går det faktisk med så mange som 1.000 lefser, håndlaget på stedet.

Du kan vandre rundt blant lekne geiter, få guidede turer av lokale eksperter. Sitte i en engelsk landskapshage omkranset av furu, bjørk og duftsterk syrin. Bli sjarmert av hvordan sibirerteblomster bygger en eget «rom» - et lite naturens lysthus med et rundt steinbord i midten.

NOSTALGIBOMBEN

Det er her du kan bivåne et bildespill som gir deg tårer i øynene før du går inn på en krambod full av nips og godteri.

Kjerringøy Handelssted er en nostalgibombe hvor du blir kastet tilbake i tid. Dette er et levende museum som en gang for alle beviser hvor fremoverlent de nordnorske kystsamfunnene var allerede på 1800-tallet. Det var ikke snakk om isolerte bygder, men sydende tettsteder som laget bacalao basert på portugisiske oppskrifter.

Saken fortsetter under bildet.

DYPDYKK: Jektefartsmuseet gir deg et ekte dypdykk i den rå kystkulturen, hvor du får kjenne på hele følelsesspekteret.

EN KOMPLETT JEKT

På Jektefartsmuseet kommer fortellingene i ulike former, både i form av «teater», omvisninger og muligheten til å fordype seg via digitale plattformer. Her står også jektefarten i sentrum, med en komplett båt som hovedattraksjonen. I tillegg er det utstillinger som viser frem fiskerbondesamfunnet og urbane Bergen på 1800-tallet.

Du kan leser mer her.

I restauranten, Vengen Skafferi, brukes lokale tradisjoner og råvarer sammen med matvarer som ble fraktet med jektene til og fra Nordland. Matprofilen er bygget på disse råvarene og tradisjonene, presentert som moderne retter. Det er fokus på det rustikke og her serveres det surdeigsvafler.

Både med brunost og jordbærsyltetøy, men også med laks. Det klassiske karbonadesmørbrødet er også en klar publikumsfavoritt. Det står alltid en bøtte eller to med rødsei klar og når ett av mange arrangementer går av stabelen gjøres det klart til «fine dining», hvor menyen også blir fulgt av levende historiefortelling.

ÅPNINGSTIDER

Kjerringøy handelssted

Lørdagsåpent fom. 21. januar

kl. 11.30-15.00

Sommersesong 2023

19. mai - 27. august:

Daglig åpent kl 11.00 - 17.00

Lørdagsåpent fom. 2. september

kl. 11.30-15.00

Jektefartsmuseet

Mandag: Stengt

Tirsdag-fredag: 11.00-16.00

Lørdag /søndag: 11.00-17.00

Nasjonale helligdager: Stengt

Sommersesong 2023

19. juni - 20. august

Mandag - onsdag: 11.00-17.00

Torsdag: 11.00-20.00

Fredag-søndag: 11.00-17.00

Nasjonale helligdager: Stengt