Birger Dahl (68) er en av nestorene innen nordnorske fiskerier. Han er født i Finnmark, oppvokst i Troms og har hatt sin voksne yrkeskarriere i Nordland. Han er lidenskapelig opptatt av verdiskaping og det å foredle de enorme verdiene som ligger ute i havet.
Brutal start
Han startet karrieren som en sjøsyk 15 år gammel kokk om bord en ringnotsnurper på storsilda.
– Jeg spydde til jeg var 16, minnes Dahl.
Men da hadde han også fått saltvannet i blodet og var ikke ett sekund i tvil om hva som skulle bli yrkesvalget. Og målet, det var en egen båt. Men først måtte han skaffe seg erfaring og bygge opp litt egenkapital.
Det ble lite egenkapital, men mye mot.
Saken fortsetter under bildet.
Lærte bransjen fra bunnen av
Etter ti år som leieskipper for Møre-båter, og med utdanning fra Fiskerfagskolen på Gravdal, fikk han jobb som inspektør i Statens Fiskarbank.
– Det var en utrolig spennende tid, og jeg fikk anledningen til å lære bransjen fra bunnen av, sier Dahl.
Denne jobben ble etterfulgt av tre år i Nordlys Forsikring, før alle brikkene falt på plass i 1991. Da kjøpte Dahl, i samarbeid med Dag Hansen, M/S ”Marna Hepsø” – et ringnotfartøy med konsesjon. Båten fikk navnet ”Lurøy” og ble den første i en lang rekke fartøyer.
Tasmansk eventyr
Eventyrlysten førte også til at Dahl etablerte fiskerivirksomhet i Tasmania i perioden 1996-2006.
– Vi hadde 70 prosent av den pelagiske kvoten i Australia, sier Dahl.
Men på slutten fant selskapet ut at det rett og slett ble for store logistikkmessige utfordringer med å drive næringsvirksomhet så langt unna Norge
Saken fortsetter under bildet.
40 ansatte
I dag består konsernet av to morselskap, Dahl Fiskeri AS og B. H. Dahl Eiendom AS. Konsernet har til sammen rundt 40 ansatte og hadde i 2016 en omsetning på 140 millioner kroner.
Dahl Fiskeri AS eier og administrerer to ringnotfartøyer, MS ”Kvannøy” og MS” Senior, som begge driver fiske etter pelagisk fisk med ringnot og flytetrål.
Saken fortsetter under bildet.
Attraktiv arbeidsplass
Kvannøy er et av Norges mest moderne fartøyer hvor det er tenkt kvalitet og komfort i alle ledd.
– Når vi søker etter folk til båtene våre, jakter vi på A-laget og da er det helt avgjørende at vi har båter som oppleves som attraktive arbeidsplasser, sier Dahl
Saken fortsetter under bildet.
Selv er han levende opptatt av at Bodø og Nordland skal møte fremtiden med en offensiv holdning:
– Det er flott med prosjekter som ”Ny by-ny flyplass”, men uten at vi skaper nye og interessante arbeidsplasser, så nytter det ikke. Vi må legge forholdene til rette for nye gründere, enten det er snakk om videreforedling av fisk, droner eller nye, digitale løsninger, sier Dahl.
Samfunnsengasjert
Derfor har Dahl og konsernet både investert i nye foretak som trenger kapital, og de er også sponsorer innen idrett og kultur:
– Det er egentlig en forpliktelse du har når du høster inn verdier fra naturen. Da skal du også dele med andre og støtte lokalsamfunnet, mener Dahl.
Saken fortsetter under bildet.
For komplisert lovverk
Han er også av den klare oppfatningen at det fortsatt er mye å hente innen norske fiskerier. Og er sterkt kritisk til en lovgiving han mener er altfor komplisert og detaljstyrende:
– Når vi fisker makrell kan vi bli pålagt å ha med oss en inspektør ut å feltet. Vi må stille med kost og losji. Staten stoler rett og slett ikke på at våre folk kan gjøre jobben uten tilsyn.
– Dette blir jo det samme som om en bilist måtte han med seg politimann som skal passe på at fartsgrenser og vikeplikt blir overholdt.
Må stå sammen
Dahl mener også at den norske fiskerinæringen burde samarbeide i langt større grad:
– Det er ikke de nasjonale konkurrentene som utgjør en trussel, det er de internasjonale.
68-åringen viser til England som et skrekkens eksempel, hvor fiskerinæringen nærmest ble radert ut i løpet av noen få år på børs. Fiskerinæringen trenger en deltakerlov.
Og selv om han nærmere seg 70 år, har ikke Dahl tenkt å slakke av på farten. Han og selskapet har flere baller i lufta.
Viktig med nordnorsk bank
Da er det også viktig å ha en bank som kan være sparringspartner. For Dahl var Sparebank 1 Nord-Norge et klart valg:
– Det er absolutt et poeng at den er nordnorsk, at den på en måte er vokst på kaikanten, slik som oss. Fiskerinæringen er en bransje hvor det går både opp og ned og da trenger vi en bank med lokal kunnskap.
Saken fortsetter under bildet.
Flinke fagfolk
Siden fiskerinæringen er så grundig regulert og styrt av forskrifter, mener Dahl at en bedrift er nødt til å ha fagfolk fra banken som sikrer at alt blir utført etter boka.
– Det finnes mange snubletråder her, for å si det sånn.
Til sjuende og siste koker det også ned til personlig kjemi. Og fiskeriveteranen har så absolutt funnet tonen med bedriftsrådgiver Trine Gansmoe.
Ble med ut på havet
Hun, på sin side, synes fiskerinæringen er svært fascinerende og ble også med ut på tokt for å få bedre innsikt i hvordan yrket utøves.
– På den måten blir jeg også bedre i stand til å forstå hvordan Birger Dahl og selskapet tenker. Som rådgiver er det helt sentralt å vite mest mulig om den konkrete bransjen og hvilke utfordringer kundene våre står overfor i hverdagen.