BLÅTT HAV SÅ LANGT DU SER: Britt Eli Olsen har Vestfjorden rett utenfor kontoret. – Kysten er livsnerven vår, det er det vi lever av.

Et hav av muligheter

Hun er født med saltvann i blodet, vokst opp om bord i lastebåter og nå er Britt Eli Olsen daglig leder og matros.


Det er noe magisk og majestetisk med havet. Du blir trukket ut mot kysten som en magnet som blir dratt mot nord. Det var havet som skapte grunnlaget for et helt Nord-Norge. Det var havet som gjorde at Bodø ble en by. Og det er havet som representerer fremtiden, hvor alt av marine og maritime næringer skal bygge videre på det som er skapt.

ARVELIG BELASTET

Med en far som driftet rederi og lastebåter er hun naturlig nok arvelig belastet. Britt Eli lærte tidlig å sette sjøbein og nå er hun daglig leder i familieselskapet Finn Olsen Rederi og Charter i Nord.

Det betyr ansvaret for en godsrute, fire lokalruter og en charterbåt.

– Det høres kanskje ut som en klisjé, men nøkkelen er finne de rette folkene. Det å jobbe på havet innebærer et ekstra ansvar og da er du helt nødt til å håndplukke medarbeiderne, sier Olsen.

Saken fortsetter under bildet.

MATROS-HUNDEN: «Lizzie» er en ti år gammel border collie som stortrives i sofaen på kontoret til Britt Eli Olsen: – Hun passer på meg – hele tiden.

Dette kan fort bety lange dager, men Olsen stortrives i jobben.

Og på kontoret har hun selskap av border collien «Lizzie» som både er vakt- og skipshund. Hunden har til og med sin egen redningsvest.

INNGÅENDE KUNNSKAP

For når du skal lede en maritim bedrift er det helt avgjørende at du vet hva som rører seg. Derfor har Olsen jobbet om bord i alle båtene. Blitt kjent med mannskapet, sjekket kaier, leder og innseilinger. Så den dagen telefonen ringer, så har hun et indre bilde av det aktuelle området.

Saken fortsetter under bildet.

CHARTERBÅTEN: «Nordic Lady» kan ta med seg 48 passasjerer og er perfekt til alle typer charter-oppdrag.

Som for så mange andre selskaper ble pandemien en tøff utfordring for Charter i Nord. Markedet forsvant over natta, men nå øyner Olsen et lys i horisonten. For selskapet har lang og bred erfaring når det gjelder å sette sammen gode turer.

– Så har vi charterbåten «Nordic Lady», med plass til 48 passasjerer. Vi er de eneste i området som har en båt med så stor kapasitet.

BRED PORTEFØLJE

Charter i Nord jobber tett opp mot andre aktører som Arnøy Brygge og Skagen Hotell. Det handler om å gjøre reisen til en opplevelse. For det er ikke nok å frakte folk fra A til B. Du må kunne tilføre noe ekstra.

Charter i Nord kan tilby alt fra enkle skyssoppdrag til lengre, skreddersydde turer med overnatting (på land), bespisning og andre opplevelser som for eksempel fisketurer, for å nevne noe. Det er stort sett bare fantasien og været som begrenser mulighetene.

TROFAST TJENER: Fjordlast sørger for at gods og varer kommer frem til de ulike kystsamfunnene.

Det betyr at selskapet kan være din perfekte samarbeidspartner når du skal løse konkrete oppgaver:

  • Frakt av folk til bryllup, bursdager eller store arrangementer ved havet
  • Sørge for at fotball-laget eller bedrifter kommer seg til rett sted.
  • Bistå når du vil spre asken til din kjære på havet
  • Start festivalen på havet og la Charter i Nord frakte deg til Codstock, VM i skreifiske eller Trænafestivalen
  • Skap et avbrekk på konferansen eller kurset. Ta med deltakerne ut på en uforglemmelig tur
  • Levere byggematerialer, gods og flyttelass

Selv om hun er daglig leder, så er hun en menig matros når hun er om bord i båten. Paal Normann Bergene er driftsansvarlig og skipper. Han eier også femti prosent av selskapet.

Saken fortsetter under bildet.

INNGÅENDE KUNNSKAP: Britt Eli Olsen har jobbet om bord i alle båtene: – Du må kjenne mannskapet, sjekke kaier, leder og innseilinger. Slik at du  er forberedt den dagen telefonen ringer og du må komme opp med et svar - en avgjørelse.

ET STORT ANSVAR

I tillegg til chartervirksomhet, drifter selskapet fire lokalruter i Moskenes, Rødøy, Helligvær og Tysfjord. Og Olsen legger ikke skjul på at det er et stort ansvar å få mennesker og gods trygt frem:

– Vinteren her nord kan være tøff. Sikkerheten står alltid på førsteplass og da blir det også tidvis noen kanselleringer. Men i denne bransjen er det ikke rom for gambling. De ulike båtene har en grense for hvor høy bølgehøyde de kan takle.

DET MAGISKE HAVET

Det er noe helt spesielt med havet. Noe unikt.

– Kjenner du lukten?

Britt Eli Olsen har åpnet døra på kontoret på Burøya. Det er en mild vinterdag med et malerisk Weidemann-blått lys som henger over byen, fjorden og Landegode der ute.

Det er aromaen av salt sjø. Skvaldringen fra livsglade måker blandes med den knatrende brekingen fra sorte skarver.

– Det er dette som er livet. Det er dette som er fremtiden.

Du kan leser mer om Charter i Nord her.