GODE KOLLEGER: Harriet Jakobsen (t.h) vet å sette pris på Fanny Cardozo Vargas, som har kommet inn som et friskt pust på Prix Værøy.

Et lykkelig kultursjokk

Skrevet for Coop Nordland
13.03.2018 21:27

Fanny gikk fra en søramerikansk millionby til kuldegrader og 746 innbyggere på Værøy. Hun har ikke angret ett sekund.

 Selvfølgelig var det kjærligheten som førte til at Fanny Cardozo Vargas (33) forlot Bogotá. Via venner ble hun kjent med en fisker, de chattet på nettet et års tid, det ble møte i Colombia og så sa det bare pang!

Fra stekt banan til pinnekjøtt

– Nei, jeg ante egentlig ikke hva jeg dro til. Jeg mener, det bodde jo langt flere folk bare i gata mi enn på hele Værøy.

Saken fortsetter under bildet.

ALLTID SMILENDE: Fanny har et smittende humør og latteren sitter aldri langt unna.

Det ble også en brutal overgang fra kyllingstuing, ris med chili og stekt banan til boknafisk, pinnekjøtt og grøt. Men igjen, en positiv overgang:

– Jeg ble fort fullstendig hektet på pinnekjøtt. Og grøt er en av mine nye favoritter, medgir Fanny.

Elsker jobben sin

Hun kom til Værøy med mannen sin i 2012 og to år senere fikk de en sønn. Etter hvert ble Fanny klar for å finne seg en jobb og den dukket opp på Prix-butikken. Der begynte hun i 2015.

Saken fortsetter under bildet.

ELSKER JOBBEN: Som medarbeider på Prix Værøy er oppgavene mange og varierte. – Ingen dag er lik og miljøet her er helt topp, sier Fanny.

– Jeg rett og slett elsker jobben min og alle de flotte kundene som er innom. Jeg har vært så heldig at jeg får lov til å jobbe med absolutt alt. Sitte i kassen, stable varer, skjære opp salat og vaske.

Imponert sjef

Nettopp den oppgaven kom som følge av at butikken mistet renholderen. Da måtte den konstituerte butikksjefen, Evy-Anita Kristiansen Schjølberg, improvisere.

– Løsningen ble at jeg og Fanny deler på vaskejobben. Det gjør vi faktisk fortsatt, ler Evy-Anita.

Som ellers er strålende fornøyd med innsatsen til sin innflyttede medarbeider:

– Hun er smilende og hyggelig dagen lang. Hun er ikke redd for å ta i et tak og sier aldri nei, uansett hvilke oppgaver det er som skal løses.

Saken fortsetter under bildet.

EN STOR ÆRE: – Det å bli kåret til månedens medarbeider i Coop Nordland er en stor ære. Jeg tok nesten til tårene da meldingen kom, innrømmer Fanny.

Månedens medarbeider

Innsatsen fikk henne til å nominere Fanny til månedens medarbeider i Coop Nordland, noe juryen var hjertens enig i. Hederen kom som en stor overraskelse:

– Jeg ble varm i hele hjertet. Tenk at noen setter så stor pris på det jeg gjør. Det var like før jeg tok til tårene, så glad ble jeg, forteller Fanny.

Saken fortsetter under bildet.

PÅ PLASS I KASSA: Fanny trenger hver dag på å bli bedre i norsk, slik at hun kan yte maksimal service til kundene.

Hun har nå blitt en fullblods værøyværing, men noen ting er det litt vanskeligere å forholde seg til enn andre. Som lyset:

– Den første mørketiden kom fullstendig uventet. Var det liksom blitt natt midt på dagen? Og midnattssola? Hvordan skulle jeg klare å sove når det var lyst hele døgnet?

Fornøyde kunder betyr alt

På fritiden dyrker Fanny familielivet og hun elsker også å ta turer ut i øyas unike natur. Eller en liten fisketur på havet.

Saken fortsetter under bildet.

TUNGE TAK: Fanny er ikke redd for å gå løs på selv de tyngste oppgavene og sier aldri nei.

Og jobben på Prix er fortsatt et av høydepunktene i tilværelsen:

– Jeg er så takknemlig for at jeg fikk sjansen til å begynne her. Hver dag jobber jeg med å bli bedre i norsk og sørge for at kundene har det bra.

 – For når kundene er fornøyde, blir jeg lykkelig.