SKREKKENS EKSEMPEL: Her var det like før det ble en brann. Lading av bil via en vanlig stikkontakt førte til varmgang.

Feil lading kan
skape brann

Slik ser stikkontakten ut etter at den ble brukt til å lade en bil. Feil fremgangsmåte kan skape en tikkende brannbombe i boligen din.


Hybrid eller helelektrisk bil, begge trenger å lades. Og her er det fort å gå i en farlig felle. Plugger du bilen din inn i en stikkontakt på husveggen eller i garasjen, kan dette bli starten på noe som går fryktelig galt.

– Denne typen stikkontakter er rett og slett ikke dimensjonert for å lade biler, sier direktør Alexander Helstad i Ekvaly Elsikkerhet AS.

Dette er et datterselskap hos Bodø Energi som har som oppgave å uføre tilsyn på vegne av de ulike nettselskapene.

VARMGANG OG BRANN

Og det er når de er ute på jobb at de oppdager hvor skummelt det er å bruke vanlige kontakter til å lade biler:

– Her er det snakk om langvarige og høye belastninger som kan føre til varmgang og brann. Dette har vi mange eksempler på, sier Helstad og viser frem en kontakt som er helt svidd.

Saken fortsetter under bildet.

SIKKER OG GOD LØSNING: – Med Zaptec Go får du en ladestasjon som ble kåret til best i test av NAF og hos oss er det også svært gunstige avtaler om delbetalinger, sier rådgiver Roy Navjord hos Bodø Energi Kraftsalg.Så er det slik at du ikke nødvendigvis gjør noe ulovlig hvis du bruker den eksisterende kontakten. Da vel og merke hvis følgende forhold er på plass:

Strømuttaket må ha en sikring på maksimum 10 ampere
Det må være en jordfeilbryter type B
Det må være et overspenningsvern

Etter 1. juli 2022 er det ikke tillatt å montere vanlig stikkontakt for lading av elbil. (eller tilsvarende)EN FARLIG LØSNING

Men dette er på ingen måte en god nok garanti. 

Det er registrert flere tilfeller i Norge hvor det har blitt varmgang og brann i forbindelse med ukorrekt lading av en elektrisk bil. Skulle du bli rammet av et lynnedslag kan dette forplante seg i nettet og ødelegge bilens elektronikk også i batteripakken.

Saken fortsetter under bildet.

 DETTE ER IKKE LURT: Selv om du har en stikkontakt som er godkjent for lading, så vil dette uansett innebære en risiko for varmgang og brann.

– Hvis det i ettertid viser seg at du ikke hadde et godkjent ladesystem, så risikerer du også å få problemer med forsikringsselskapet, påpeker Helstad.

– Det er en grunn til at en «vanlig» stikkontakt blir definert som «nødlanding», sier rådgiver Roy Navjord hos Bodø Energi Kraftsalg.

BEST I TEST

Derfor er du best tjent med å få montert en godkjent ladestasjon:

– Det er mange som lader bilen om natten, på et tidspunkt hvor alle i familien sover. Derfor er det maktpåliggende å redusere risikoen for feil og brann til et minimum, sier Navjord.

Saken fortsetter under bildet.

BEDRE FØRE VAR: Hvis du investerer i en godkjent ladestasjon, kan du sove trygt om natten, vel vitende om at alt er korrekt dimensjonert.

Hos Bodø Energi får du alt du trenger når du skal etablere en trygg ladestasjon. Deres Zaptec Go ble best i test da NAF testet elbil-ladere. 

Med ladeløsning fra Bodø Energi får du:

  • Et selskap som ordner alt fra A til Å
  • Markedets sikres lader, sertifisert i henhold til den høyeste sikkerhetsgraden
    Oversikt på forbruk
  • Låsing av ladekabel
  • Maks ladehastighet, opptil 22 kW avhengig av strømtilgang og bilens kapasitet
  • Svært gunstig delbetaling
  • En størrelse – seks forskjellige farger. Velg mellom Cloud White, Asphalt Black, Midnight Blue, Moss Green, Rock Grey og Wood Brown

Du kan lese mer om Bodø Energi og elbil-lading her.