NY BOLIG: Varghaugen 48 er en nyprosjektert bolig som kommer for salg.

God arkitektur
skaper gode liv

Skrevet for uno design & arkitektur
03.06.2021 22:04

Boliger, barnehager, skoler, kirker, industribygg og smoltanlegg. Spennvidden er stor hos UNO Design & Arkitektur.

– For oss er det spennende å ha en variert portefølje. Vi rett og slett elsker utfordringer, sier Unni Furfjord.

Hun driver UNO Design & Arkitektur as sammen med broren Espen Furfjord. I tillegg har de med seg arkitekt Novak Stojic.

ET AVGJØRENDE SAMSPILL

Det høres kanskje litt merkelig ut, men hos UNO Design handler det primært ikke om bygninger. Det er samspillet mellom byg- ninger og mennesker som er det springende punktet:

– Det er derfor det er så viktig å bruke tid med brukerne når man skal skape en bolig, skole/barnehage eller næringsbygg, sier Unni.

Saken fortsetter under bildet.

ALT MÅ FUNGERE: – God arkitektur ivaretar helheten. Byggets funksjon, koblet med hvordan det passer inn og beriker nærmiljøet og hvordan mennesker bruker bygget og omgivelsene – det er dette faget vårt handler om, sier Unni Furfjord.

Og når det handler om en by, blir det spesielt viktig å sørge for at det som skapes glir inn i det miljøet som eksisterer fra før. Du kan ikke bare tegne et spennende bygg og sette det inn hvor som helst uten å tenke på samspillet med omgivelsene.

En bygning kan aldri eksistere i et vakuum. Arkitektur handler ikke først og fremst om at noe skal se «spesielt» ut. God arkitektur handler om å tilrettelegge for livskvalitet gjennom bygg, fysiske omgivelser og en velfungerende infrastruktur.

Saken fortsetter undre bildet.

ALT MÅ FUNGERE: – God arkitektur ivaretar helheten. Byggets funksjon, koblet med hvordan det passer inn og beriker nærmiljøet og hvordan mennesker bruker bygget og omgivelsene – det er dette faget vårt handler om, sier Unni Furfjord.

IVARETAR HELHETEN

– God arkitektur ivaretar helheten. Byggets funksjon, koblet med hvordan det passer inn og beriker nærmiljøet og hvordan mennesker bruker bygget og omgivelsene – det er dette faget vårt handler om, sier Unni

Bare en enkelt ting som tomtas beliggenhet og hvordan lyset oppfører seg på ulike tider av døgnet spiller en sentral rolle når arkitektene skal ta hensyn til hvordan et bygg skal utformes.

Der UNO Design før jobbet mye med trekonstruksjoner, har de etter hvert fått sansen for betong i ulike varianter.

– Gjerne i kombinasjon med glass og tre. Hvis man ønsker seg et vedlikeholdsfritt hus så er betong et veldig godt alternativ, mener Unni.

Saken fortetter under bildet.

ASPÅSVEIEN 1: UNO Design & Arkitektur står bak 25 leiligheter og garasjekjeller for Byggmester E. Skipnes AS i Aspåsveien 1. 3.400 kvadratmeter. Bygd i plasstøpt betong, huldekker og bindingsverk. Fra venstre Espen Furfjord, Unni Furfjord og Novak Stojic.

Og får å unngå at uttrykk for hardt og bastant, fungerer det fint å bryte opp konstruksjonen med glass og tre. I tillegg er betong bærekraftig i kraft av sin varighet, energieffekt i form av varmelagring, samt at det kan stå lenge med enkel overflate- behandling.

Espen Furfjord har fagbrev som tømrer i tillegg til erfaringen fra UNO design, noe som er en stor fordel for selskapet.

SKAPTE DRØMMEHUSET

Så stopper selvfølgelig ikke den kreative skaperkraften når arbeidsdagen er over. Noe som har resultert i Villa UNO.

Saken fortsetter under bildet.

DRØMMEHUSET: Villa Uno. 350 kvadratmeter, tre etasjer, i hovedsak bygget i betong, med Alutile fasadeplater. En egen skråvegg er allerede klargjort for montering av solfangere. Noe som igjen kan kobles direkte på det eksisterende vannbårne varmeanlegget som ligger i gulvet.I samarbeid med mannen har Unni realisert parets drømmehus i Skeiddalen. 350 kvadratmeter, tre etasjer, i hovedsak bygget i betong, med Alutile fasadeplater. En egen skråvegg er allerede klargjort for montering av solfangere. Noe som igjen kan kobles direkte på det eksisterende vannbårne varmeanlegget som ligger i gulvet. Alt av rør, ventilasjon og elektrisk anlegg er støpt inn i vegger, gulv og tak. Hvilket igjen betyr at det ligger en omfattende planleggingsjobb bak prosjektet.

– Alt av fritid, kvelder, helger og ferier i noen år gikk med til dette, forteller Unni.

Saken fortsetter under bildet.

ET LEVENDE ROM: Hjertet i boligen er det åpne store kjøkkenet med store glassflater og en kjøkkenøy som samlings- punkt. Farger og kontraster skaper et levende rom.

Boligen har både parkettgulv og industrivarianten epoxy. Det er lagt inn akustikkplater i taket, i entreen er dører til soverom og tv-stue kamuflert bak spiler i treverk.

Kjøkkenet har vinduer fra gulv til tak. Tilbaketrukket ligger gulvet i tredje etasje, noe som skaper en ekstra dynamikk.

– Villa UNO representerer på en måte summen av vår filosofi. Et bygg som løser alle de praktiske utfordringene du møter på i en hverdag, samtidig som vi har valgt visuelle, energieffektive og bærekraftige løsninger som ikke uten videre er helt A4, sier Unni.

Du kan leser mer om Uno Design & Arkitektur her.