ASPÅSVEIEN 1: UNO Design & Arkitektur står bak 25 leiligheter og garasjekjeller for Byggmester E. Skipnes AS i Aspåsveien 1. 3.400 kvadratmeter. Bygd i plasstøpt betong, huldekker og bindingsverk. Fra venstre Espen Furfjord, Unni Furfjord og Novak Stojic.

God arkitektur
skaper gode liv

Skrevet for uno desgign & arkitektur
31.03.2021 17:48

Boliger, barnehager, skoler, kirker, industribygg og smoltanlegg. Spennvidden er stor hos UNO Design & Arkitektur.

– For oss er det spennende å ha en variert portefølje. Vi rett og slett elsker utfordringer, sier Unni Furfjord.

Hun driver UNO Design & Arkitektur as sammen med broren Espen Furfjord. I tillegg har de med seg arkitekt Novak Stojic.

Saken fortsetter under bildet.

VARGTUNET: Unni Furfjord driver UNO Design og Arkitektur sammen med broren Espen Furfjord (t.v.) og arkitekt Novak Stojic. Her er du ute på Vargtunet i Bodø, et oppdrag for E. Skipnes AS. Sju eneboliger, ett leilighetsbygg med 12 enheter og en ny enebolig. Bygges i plasstøpt betog, huldekker og bindingsverk.

ET AVGJØRENDE SAMSPILL

Det høres kanskje litt merkelig ut, men hos UNO Design handler det primært ikke om bygninger. Det er samspillet mellom bygninger og mennesker som er det springende punktet:

– Det er derfor det er så viktig å bruke tid med brukerne når man skal skape en bolig, skole/barnehage eller næringsbygg, sier Unni.

Saken fortsetter undr bildet.

ALT MÅ FUNGERE: – God arkitektur ivaretar helheten. Byggets funksjon, koblet med hvordan det passer inn og beriker nærmiljøet og hvordan mennesker bruker bygget og omgivelsene – det er dette faget vårt handler om, sier Unni Furfjord.

Og når det handler om en by, blir det spesielt viktig å sørge for at det som skapes glir inn i det miljøet som eksisterer fra før. Du kan ikke bare tegne et spennende bygg og sette det inn hvor som helst uten å tenke på samspillet med omgivelsene.

Saken  forsetter under bildet.

DRØMMEHUSET: Villa Uno. 350 kvadratmeter, tre etasjer, i hovedsak bygget i betong, med Alutile fasadeplater. En egen skråvegg er allerede klargjort for montering av solfangere. Noe som igjen kan kobles direkte på det eksisterende vannbårne varmeanlegget som ligger i gulvet.

 

En bygning kan aldri eksistere i et vakuum. Arkitektur handler ikke først og fremst om at noe skal se «spesielt» ut. God arkitektur handler om å tilrettelegge for livskvalitet gjennom bygg, fysiske omgivelser og en velfungerende infrastruktur.

IVARETAR HELHETEN

– God arkitektur ivaretar helheten. Byggets funksjon, koblet med hvordan det passer inn og beriker nærmiljøet og hvordan mennesker bruker bygget og omgivelsene – det er dette faget vårt handler om, sier Unni

Bare en enkelt ting som tomtas beliggenhet og hvordan lyset oppfører seg på ulike tider av døgnet spiller en sentral rolle når arkitektene skal ta hensyn til hvordan et bygg skal utformes.

Saken fortsetter under bildet.

Kirke for Den læstadianske forsamling i Narvik: 3.500 kvadratmeter, Bygd i prefabrikerte betongelementer.

Der UNO Design før jobbet mye med trekonstruksjoner, har de etter hvert fått sansen for betong i ulike varianter. Gjerne i kombinasjon med glass og tre.

– Hvis man ønsker seg et vedlikeholdsfritt hus så er betong et veldig godt alternativ, mener Unni.

Og får å unngå at uttrykk for hardt og bastant, fungerer det fint å bryte opp konstruksjonen med glass og tre. I tillegg er det svært bærekraftig med at sin varighet, energieffekt i varmelagring, og det kan stå synlig med enkel overflatebehandling.

Saken fortsetter under bildet.

Industribygg i Bodø for Ess Partner Eiendom AS: 2.450 kvadratmeter. Kontor og lagerbygg som skal bygges i prefabrikerte betongelementer

Espen Furfjord har fagbrev som tømrer, i tillegg til erfaringen fra UNO design, noe som er en stor fordel for selskapet.

UNO Design har satt sitt fingeravtrykk på ulike byggeprosjekter:

Saken fortsetter under bildet.

Spildra 1-7 skole, Meløy: 3.200 kvadratmeter. Bygd i plasstøpt betong, huldekker og bindingsverk i tre.

Saken fortsetter under bildet.

Industribygg og interiørarbeid i Tromsø for Roald Madsen AS 3.600 kvadratmeter. Bygd i prefabrikerte betongelementer.

Saken fortsetter under bildet.

Coop og Felleskjøpet, Finnsnes: 3.800 kvadratmeter. Bygd i prefabrikerte betongelementer.

Saken fortsetter under bildet.

Tollstasjon Junkerdal for Stasbygg/Veidekke: 1.020 kvadratmeter. Bygd i ståkonstruksjon og Parolcelementer.

Saken fortsetter under bildet.

Sørreisa skole: 2.400 kvadratmeter nybygg og 11.000 kvadratmeter delvis rehabilitering. Er ute på anbud nå.

 SMOLTANLEGG: Nytt landanlegg for Salten Smolt AS i Breivik i Salten.

SKAPTE DRØMMEHUSET

Så stopper selvfølgelig ikke den kreative skaperkraften når arbeidsdagen er over. Noe som har resultert i Villa UNO. I samarbeid med mannen har Unni realisert parets drømmehus i Skeiddalen.

Saken fortsetter under bildet.

UNIK BOLIG: Villa UNO er blitt til en unik bolig som har visuell slagkraft, samtidig som det er konstruert med bærekraft og miljø i bakhodet.

350 kvadratmeter, tre etasjer, i hovedsak bygget i betong, med Alutile fasadeplater. En egen skråvegg er allerede klargjort for montering av solfangere. Noe som igjen kan kobles direkte på det eksisterende vannbårne varmeanlegget som ligger i gulvet-

Alt av rør, ventilasjon og elektrisk anlegg er støpt inn i vegger, gulv og tak. Hvilket igjen betyr at det ligger en omfattende planleggingsjobb bak prosjektet.

Saken fortsetter under bildet.

ET LEVENDE ROM: Hjertet i boligen er det åpne store kjøkkenet med store glassflater og en kjøkkenøy som samlingspunkt. Farger og kontraster skaper et levende rom.

– Alt av fritid, kvelder, helger og ferier i noen år gikk med til dette, forteller Unni.

Boligen har både parkettgulv og industrivarianten epoxy. Det er lagt inn akustikkplater i taket, i entreen er dører til soverom og tv-stue kamuflert bak spiler i treverk. Kjøkkenet har vinduer fra gulv til tak. Tilbaketrukket ligger gulvet i tredje etasje, noe som skaper en ekstra dynamikk.

Saken fortsetter under bildet.

SKAPER SPENNING: Det buete galleriet i hjertet av boligen gir en stor romhøyde og spenning i rommet, hvor materialer og farger gir en spennende åpenhet og romvirkning.

– Villa UNO representerer på en måte summen av vår filosofi. Et bygg som løser alle de praktiske utfordringene du møter på i en hverdag, samtidig som vi har valgt visuelle, energieffektive og bærekraftige løsninger som ikke uten videre er helt A4, sier Unni.

Du kan lese mer om UNO Design & Arkitektur her.

Se flere bilder fra Villa UNO i serien under.

Bildeserie