PÅ BARNAS SIDE:  – PBL skal være garantisten for at private barnehager har et så godt tilbud som mulig og at alle de som vil skal få plass, sier administrerende direktør Anne Lindboe. Foto: Arkiv

– Gode barnehager
skaper gode mennesker

Skrevet for pbl
13.03.2021 13:36

Med dyp faglig innsikt, et smittende engasjement og et ustoppelig godt humør har PBL-sjef Anne Lindboe blitt en av de viktigste forkjemperne for barns rettigheter.

– De fem første årene i et barns liv er helt avgjørende for både personlighet og hjernens utvikling. Når vi samtidig vet at mellom fem og ti prosent av alle norske barn blir utsatt for omsorgssvikt, så er det åpenbart at noe må gjøres.

DEN RØDE TRÅDEN

Omsorg for barn har gått som en rød tråd gjennom livet til Lindboe. Først som lege, noe hun bestemte seg for å bli allerede som ei lita jente som slukte bøker om Madame Curie og Louis Pasteur.

Saken fortsetter under bildet.

EN GOD LAGLEDER: – PBL har en helt utrolig stab og da blir min rolle å være laglederen som koordinerer innsatsen, sier Anne Lindboe.

Hun skulle egentlig bli hjertelege, men skjønte fort at hennes store interesse lå hos barna. Noe som igjen førte henne til sosialpediatri, den delen av medisinen som ser nærmere på omsorgssvikt og samspillet mellom barn og samfunn.

Derfor var det også logisk at hun endte opp som barneombud og nå administrerende direktør i PBL (Private Barnehagers Landsforbund). For barnehager er et viktig redskap for å gi barn en best mulig start på livet.

VERNEOMBUD FOR BARN

– Da er det viktig at en barnehage fylles med et kvalitetssikret pedagogisk innhold. Ja, barn trenger lek, men de må også få utfordringer.

En barnehage blir også den første arenaen hvor det er mulig å opp- dage om ting ikke er som de skal. Derfor har Lindboe og PBL dratt i gang et stort prosjekt hvor målet er at hver eneste barnehage skal ha et barnas verneombud:

– Dette er en person som skal ha et ekstra ansvar for, og kompetanse om, å se og hjelpe sårbare barn i barnehagen, sier Lindboe.

Saken fortsetter under bildet.

 ENORM INNSATS; – Når du tenker på den enorme innsatsen som medarbeiderne i barnehagene gjør hver eneste dag, så gjør det oss enda mer motiverte til å gjøre disse arbeidsplassene enda bedre, sier Anne Lindboe.

BLIR ALDRI SINT

Når PBL står for halvparten av barnehagene i Norge, føler Lindboe et ekstra ansvar for å hjelpe de vergeløse. Hun brenner for å slippe inn alle de som står utenfor. En god barnehage forbygger mobbing, den er med på å forme harmoniske mennesker.

Kanskje er det derfor hun heller aldri ser rødt. De som jobber tett sammen med Lindboe kan ikke komme opp med ett eksempel på at hun har blitt sint.

– Nei, det stemmer nok det. Jeg har selvfølgelig tatt grep og hatt alvorlige samtaler med folk, men hvis noen har gjort en feil så er det siste de trenger en skyllebøtte fra sjefen.

Så må ikke dette forveksles med en leder som ikke er handlekraftig. Lindboe har jobbet på akuttmottaket og der er det ikke rom for tvil eller nøling. Hun kan være meget tydelig, men som sagt, bare ikke sint.

OFFENSIV UNDERDOG

Til tross for at PBL er en «liten» organisasjon i forhold til NHO og Virke, rommer bedriften i dag rundt 150 personer med tung og spisset kompetanse innen en rekke fagfelt. Kjernen av arbeidet er det interessepolitiske arbeidet for å sikre private barnehagers rettigheter og rammevilkår, samt hjelp og rådgiving til medlemsbarnehagene innenfor en lang rekke fagområder.

Saken fortsetter under bildet.

MÅ HANDLE: – De fem første årene i et barns liv er helt avgjørende for både personlighet og hjernens utvikling. Når vi samtidig vet at mellom fem og ti prosent av alle norske barn blir utsatt for omsorgssvikt, så er det åpenbart at noe må gjøres.

Da det i forslaget til fjorårets statsbudsjett dukket opp et kutt på om lag 600 millioner kroner til private barnehager, klarte PBL å få dette utsatt. Nå skal et hurtigarbeidende utvalg se nærmere på finansier- ingen av private barnehager.

EKTE GRÜNDER-ÅND

Med så mange dyktige fagfolk under ett tak, blir en av Lindboes oppgaver å være coach og sørge for at det blir rom for utvikling og innovasjon.

– Det som er så morsomt er at gründer-ånden fortsatt sitter i veggene her. Vi har en fandenivoldsk overbevisning om at vi får til alt det vi bestemmer oss for.

Ledergruppa til Lindboe er hennes aller viktigste fora når det gjelder å styre skuta:

– Her er det høyt under taket og det er fritt frem for alle meninger. I PBL setter vi pris på medarbeidere som gjerne vil ta ansvar og bidra til endringer. Vi prøver også hele tiden å sørge for faglig påfyll, slik at folkene våre får anledning til kurs og utdanning som gjør dem enda bedre i jobben.

EKSTRA MOTIVASJON

PBL leverer en rekke tjenester til medlemsbedriftene med alt fra regnskap, økonomisk og juridisk rådgiving til tarifforhandlinger, kurs og konferanser.

– Når du tenker på den enorme innsatsen som medarbeiderne i barnehagene gjør hver eneste dag, så gjør det oss enda mer motiverte til å gjøre disse arbeidsplassene enda bedre, sier Lindboe.

Men når alt kommer til alt, så handler det selvfølgelig om barna. Små, unike individer som stoler på at de voksne vil dem vel. Små individer som i utgangspunktet tar tillit som en selvfølge og tror at omsorg er noe som finnes i en ubegrenset mengde.

– Du finner knapt et større ansvar enn dette. Det er her vi i PBL kjemper for at ting skal bli bedre – hele tiden.