HAVETS MANN: Jarle Solemdal vokste opp omkranset av hav. Nå er han administrerende direktør i Salten Aqua-gruppen og stolt over å kunne lede flinke folk som skaper arbeids-plasser i distriktet og levere sunn mat til en hel verden.

Grønn fremtid
i den blå åkeren

Han skulle bli sjømann, men ble fanget av matematikken, forelsket i Bodø og nå sitter Jarle Solemdal på toppen av Salten Aqua-gruppen.


Det første som slår deg når du møter Jarle Solemdal er dialekten. Etter snart 30 år i fylkeshovedstaden er det fortsatt en uforfalsket bergenser du snakker med. Eller rettere sagt, askøyværing.

En oppvekst omkranset av hav gjorde at han hadde en drøm om å bli sjømann, men det var matematikkens magiske tiltrekning som vant nettopp denne kampen. Med økonomisk gymnas og siviløkonomistudier.

– Ja, jeg er en tallmann, innrømmer Solemdal.

FORELSKET I BODØ

Og, som så mange før ham, skulle han bare studere to år i Bodø før han dro hjem igjen.

Saken fortsetter under bildet.

SPENNENDE NÆRING: Jarle Solemdal føler seg privilegert som får lov til å være med på utviklingen av en av Norges mest spennende næringer.

– Det skjedde jo aldri og nå følger jeg meg som en ekte innfødt. Ja, minus dialekten da.

Apropos det, han har til og med byttet ut klubben i sitt hjerte.

Det skjedde etter at Glimt tok sølv i 2019.

– Da sa jeg til Kjetil Knutsen at hvis de tok gull året etterpå, så skulle jeg bli Glimt-patriot.

Som vi vet, det gikk troll i ord. Så hardt at da Brann utlignet til 2-2 i fjor høst, ble Solemdal kraftig irritert.

FRA BANK TIL HAV

Han kom til Salten Aqua etter 11 år i ulike bankstillinger i Bodø.

– Jeg satt jo og vurderte oppdrettsbransjen rett i etterkant av den store smellen og skepsisen i bankene var mildt sagt stor.

Saken fortsetter under bildet.

LOKAL KONTROLL: – Det er viktig at selskapene er lokalt forankret og at vi har hånd om produksjonene fra A til Å, mener Jarle Solemdal.

Solemdal gikk fra rollen som økonomisjef til viseadministrerende direktør før han i 2020 ble håndplukket til å overta roret etter Geir Wenberg.

– Ja, det er et stort ansvar, men samtidig kjenner jeg på en oppriktig glede og entusiasme over å få lov til å være med påå utvikle en av verdens mest spennende næringer.

LOKALT EIERSKAP BETYR ALT

Vi møter ham på kontoret i femte etasje i Sjøgata. Til å være øverste leder i en gruppe som nærmer seg to milliarder kroner i omsetning og 250 ansatte er kontoret forbløffende lite. Men han har utsikt til havet.

Et hav som danner grunnlaget for alt det Salten Aqua-gruppen driver med. Så er det et par ting som skiller dem ut fra andre aktører.

  • Eierskapet er fordelt på tre familiebedrifter med sterk lokal tilhørighet: GIFAS, Edelfarm og Wenberg Fiskeoppdrett.
  • Gruppen håndterer laksen fra den klekkes ut av egget til den ligger i butikkhyllen.

Et lokalt eierskap forplikter. Flere av selskapene i gruppen er hjørnesteinsbedrifter. Samtidig er Salten Aqua en sentral sponsor for en lang rekke lag, foreninger og frivillige organisasjoner:

– Vi ser at dette helt klart bidrar til å styrke vår region som helhet, sier Solemdal.

Saken fortsetter under bildet.

TUNG SATSING: Salten Aqua-gruppen har investert 400 millioner kroner i det nye slakteriet på Sørarnøy.

VERDISKAPING I ALLE LEDD

Den samme tanken ligger bak når gruppen har en hånd på rattet i hele produksjons-kjeden:

– Det betyr lokal verdiskaping i alle ledd, poengterer Solemdal.

Oppgavene til Salten Aqua AS er å fungere som en felles stab og administrasjon for de ulike selskapene i Salten Aqua-gruppen.

Selv om oppdrettsnæringen er ung, har den for lengst rukket å bli et avgjørende lim som holder en rekke kystsamfunnsammen. Den skaper arbeidsplasser og genererer skatteinntekter. I tillegg til at den leverer ren og bærekraftig mat til en hel verden.

MØTE

Men næringen har også motsandere og kritikere:

– Noen ganger kjenner jeg nok på en smule oppgitthet når vi blir konfrontert med usaklige argumenter og mangel på kunnskap, innrømmer Solemdal.

Saken fortsetter under bildet.

HISTORISK SATSING: Det nye smoltanlegget i Breivik i Salten til 600 millioner kroner er den størst enkeltsatsingen til Salten Aqua-gruppen til nå.

Men Salten Aqua-gruppen har hele tiden møtt motstand med åpenhet. De inviterer til dialog og konstruktive samtaler. For det som er ugjendrivelige fakta, er at Salten Aqua-gruppen har lagt ned store summer på steder hvor det normalt ikke skulle ha vært aktivitet:

  • 600 millioner kroner og en egen sjøkabel med strøm i forbindelse med det nye settefiskanlegget i Breivik i Salten
  • 400 millioner kroner til et nytt og supermoderne slakteri på Sørarnøy
  • En ny filetfabrikk med over 80 ansatte på Rønvikleira

DE SOM BLØR FOR DRAKTA

Og for å holde oss ved fabrikken. Det var en dristig satsing hvor det gikk særdeles trått i starten. Men så løsnet det:

– Et aldri så lite eventyr hvor vi har klart å finne dyktige folk som «blør for drakta» - for å bruke et fotballutrykk.

Saken fortsetter under bildet.

NYTT ANLEGG: Jarle Solemdal er på besøk hos Salten Smolt. Her sammen med styreleder Geir Wenberg (t.v.) og daglig leder Børge Andreassen.

Det er kanskje her vi finner en av hovedforklaringene til suksessen i de ulike selskapene og hos Salten Aqua. Hvis det er noe som er forbudt, så er det å stille spørsmålet:

– Hva gjør vi nå?

Det forventes at du har et forslag, en idé. Erfaringene fra starten har vist at det bare er én ting som lønner seg, og det er hardt arbeid.

– Jeg blir både imponert og litt rørt når jeg ser hvilken innsats praksisstudenter fra Nord Universitet eller nye lærlinger legger ned for dagen, sier Solemdal.

Saken fortsetter under bildet.

PÅ DIN TALLERKEN: Til sjuende og sist koker det ned til dette, at du og resten av verden kan få sunn og bærekraftig mat på tallerkenen - lokalt produsert.

NØDVENDIG FRIKSJON

Han vet at det finnes ekstremt mye kunnskap og erfaring i gruppen. Så blir utfordringen å flette denne sammen med nye folk og nye tanker. Det kan skape friksjon, men som Solemdal formulerer det:

– Uten friksjon går det ikke fremover.

P.S. Dette intervjuet ble foretatt dagen etter at Glimt hadde banket Celtic 3-1 i Glasgow. Et Glimt ledet av en bergenser. Hvilket får Solemdal til å komme med følgende etterord:

– Det er på dager som dette at du blir ufattelig stolt over å være bodøværing. Jeg håper virkelig at resten av næringslivet lar seg inspirere. For er det noe Glimt har bevist, og som kan være en fin ledetråd inn mot en ny fremtid, så er det dette:

– Ingenting er umulig!

Du kan lese mer om Salten Aqua her.