STOLT TRADISJON: Krinalefsa er favoritten til mange lefse-elskere. Kari Anne Steinåmo og de andre på Beiarlefs’ lager sin versjon basert på gamle tradisjoner og med en solid porsjon omsorg.

Kari Anne & Co. har
bakt én million lefser

Skrevet for NK Nett
26.10.2018 08:19

I en gammel sløydsal skapes det matkunst basert på gamle tradisjoner. Beiarlefs’ er bedriften som beviser at alt er mulig, bare du jobber hardt nok.

– Hemmeligheten bak ei god lefse?

Kari Anne Steinåmo (49) børster bort litt mel,  retter på brillene og sjekker temperaturen på den gamle pizzaovnen:

 – Tradisjon og omsorg. Det handler om behandle råvarene med respekt, vel vitende om at du bygger på det tidligere generasjoner har lagt ned av arbeid.

Saken fortsetter under bildet.

LAGARBEID: Lefsebaking krever godt samarbeid og her er Gunn Larsos  og Aumphany Einan i full gang med produksjonen.

Møsbrøm og krinalefse

Det lukter forførende fristende inne i den tidligere sløydsalen på gamle Trones skole i Beiarn. I dag er det møsbrøm og krinalefse som står for tur.

 Når Kari Anne jobber sammen med Gunn Larsos (54) og Aumphany Einan (33), er det som en gjennomkoreografert ballett. Alle vet nøyaktig hva de skal gjøre.

Saken fortsetter under bildet.

VANTE HENDER: Kari Anne Steinåmo håndterer kjevlet med den største selvfølgelighet. – Du må lære faget fra bunnen av og det kreves en solid porsjon trening for at alt skal bli perfekt, sier hun.

Eventyret begynte i 2000, da Kari Anne startet bedriften sammen med kompanjongen Ellinor Mikalsen. I dag er sju personer engasjert i produksjonen av fem typer lefse pluss flatbrød.

En høytidsstund

Kari Anne, som opprinnelig er fra Misvær, er vokst opp med lukten av fersk deig og lyden av et rullende kjevle.

 

Saken fortsetter under bildet.

MØSBRØM-STEKING: For å skape den optimale møsbrømlefsa, er det helt kritisk at den blir stekt akkurat passe, ikke for mye. Kari Anne Steinåmo følger nøye med.

 Som lita jente fulgte hun fascinert med når mormora og vennene hennes hadde bakedag.

 – Det var litt høytidsstemning rundt det hele, det var et ritual som betydde mye for alle.

Baking året rundt

I dag bakes det for fullt, året rundt. Med en særlig topp i etterspørselen rundt advent og jul – og sommerferien.

 

 – Da kommer det mye folk hjem fra andre kanter av Norge som bare må ha de lokale lefsene.

Saken fortsetter under bildet.

EKTE HÅNDTVERK: Gunn Larsos sørger for perfekt mønster og en helt jevn fordeling når krinalefsa gjøres klar til å gå inn i ovnen.

 Og det har blitt mange siden starten i 2008. Et kjapt regnestykke viser at Beiarlefs’ har produsert én million lefser. Men de har ikke tenkt å stoppe der:

 – Nå skal vi inne i nye og mer moderne lokaler hos Beiar Vekst. Der vil alt være skreddersydd for våre behov.

Saken fortsetter under bildet.

FRISTENDE FLATBRØD: Beiarlefs’ har stor etterspørsel etter sine klassiske flatbrød, som nå også finnes i en glutenfri versjon.

Reddet av trådløst bredbånd

Så er det ikke alltid like lett å skape arbeidsplasser i distrikts-Norge. Infrastrukturen er alltid en utfordring og i Beiarn handlet det om å få opp et fungerende bredbånd. 

Saken fortsetter under bildet.

LIVSVIKTIG NETTVERK:  – Vi hadde ikke klart å drive dette bakeriet uten bredbåndet fra NK Nett, sier Kari Anne Steinåmo, som her sjekker dagens bestillinger.

– Løsningen for oss ble det trådløse nettet til NK Nett. Det har fungerte knirkefritt fra dag én og servicen er helt topp. Skulle det være noe som lugger, er det nok med én telefon og så er det fikset, forteller Kari Anne.

Viktig for en hel kommune

For Beiarlefs’ hadde det rett og slett ikke vært mulig å drive bakeriet hvis de ikke hadde fått denne løsningen. Og slik er de for en rekke bedrifter i kommunen:

Saken fortsetter under bildet.

LANG NETT-KAMP: Beiarn kommune jobbet fra 2005 til 2014 for å sikre kommunen bredbånd. Først da NK Nett dukket opp med sin trådløse versjon ble det en løsning. – Dette har vært helt avgjørende for hele kommunen, sier næringskonsulent Bjørnar Brændmo.

 – Det var helt avgjørende at vi klarte å få på plass avtalen med NK Nett, det var et være eller ikke være for flere bedrifter, sier næringskonsulent Bjørnar Brændmo.

Arbeidet med bredbånd har foregått helt siden 2005 og først i 2014 kom NK Nett på banen med en trådløs versjon som sørget for at bygda kom på nett.

 Dette etter et tett samarbeid med Frivillighetssentralen, Beiarn Næringsforum og kommunen.

Saken fortsetter under bildet.

FLEKSIBLE LØSNINGER: Sendemastene til NK Nett er ryggraden i et fleksibelt system som gjør det mulig med bredbånd uten dyr kabelgraving.

 Null kabel – rett på veggen

– Med radioteknologi, sendemaster og mottakere som kan monteres rett på husveggen, kan hvem som helst få bredbånd uten at man behøver å grave en kabel, sier markedssjef Vemund Kristiansen i NK Nett.

Selskapet konkurrerer ikke med de største aktørene når det gjelder hastighet og kapasitet, men det er ikke alltid kundene trenger en motorvei.

 – Fordelen med oss er at du kan bestille nett og være online to dager senere. I tillegg kan man velge hvilken tv-leverandør man vil og hvilket hjemmeutstyr man vil ha, understreker Kristiansen.

Du kan lese mer om NK Nett her.