VERDENS BESTE JOBB: Arne Johan Mørk (63) har jobbet med det meste innen Coop-systemet. Nå er han en uvurderlig altmulig-mann på Coop Byggmix på Berg.

Hele livet på Coop’en

Skrevet for coop nordland
16.01.2020 21:10

Han skulle bare jobbe i 14 dager. Så langt har det blitt 38,5 år. Arne Johan Mørk (63) er en institusjon i forbrukersamvirket på Sør-Helgeland.

– Det var andre tider da.

Mørk tenker tilbake på 1981. Som 24-åring jaktet han på en jobb som lot ham bo på Sømna. Første innsmett ble en to-ukers avtale om å være sjåfør for samvirkelaget på Berg.

DEN GANG DA

1981, året da Prins Charles og Lady Diana giftet seg, Gro Harlem Brundtland ble statsminister for første gang og hvor det fortsatt var harde demonstrasjoner mot utbyggingen av Alta-vassdraget.

– Vi hadde jo et helt annet utvalg av varer på 80-tallet. Trelast, kull, diesel, parafin og kraftfôr-kjøring for Felleskjøpet. Hvis folk kjøpte en vaskemaskin så fraktet vi den ofte hjem til kunden, minnes Mørk.

SEKS AVDELINGER

Samvirkelaget på Sømna hadde på dette tidspunktet seks avdelinger; Berg, Sandvåg, Vik, Kvaløya, Dalbotn og Brekkeid. Det betød også at Mørk stadig  vekk måtte ut for å bistå de lokale butikkene hvis noen hadde gått fri for en bestemt type vare.

Saken fortsetter under bildet.

MODERNE BUTIKKER: Den nye Prix-butikken er koblet sammen med Coop Byggmix og har gitt kundene en helt ny hverdag.

– Vi ble jo kjent med samtlige innbyggere i kommunen, det var en utrolig sosial og koselig jobb, sier Mørk.

TETT KUNDEKONTAKT

Og når folk kom innom butikken ble det alltid en prat, for folk trengte hjelp til alt fra rørdeler til å få satt inn nye batterier i armbåndsuret.

– I dag er jo det meste selvbetjent. Enklere og mer effektivt for kundene, men jeg må innrømme at jeg tidvis savner den tette kontakten med folk.

Det som skulle være et kort engasjement ble etter hvert til en fast jobb og der har da også Mørk blitt. En nevenyttig mann med bakgrunn som snekker som flittig ble brukt når det var noe som skulle fikses, repareres aller hvis butikken skulle utvides.

For 3,5 år siden var Mørk utsatt for en alvorlig ulykke på jobben. Han falt ned 3,5 meter og pådro seg flere bruddskader. Fortsatt sliter han med en arm som ikke er helt i orden. Derfor jobber han nå kun i en 40-prosent stilling på Coop Byggmix på Berg.

MÅNEDENS MEDARBEIDER

Der er han en etterspurt mann som fortsatt fikser det meste. Og får han tid til overs bistår han gjerne damene på nabo-butikken Prix. Det er en innsats de setter stor pris på og derfor nominerte de ham til månedens medarbeider i Coop Nordland. Noe som ble bifalt av en enstemmig jury.

– Veldig stor stas å bli satt pris på. At det du gjør blir verdsatt av andre betyr mye, sier Mørk.

Saken fortsette under bildet.

HELFRELST MALER: Arne Johan Mørk elsker å male og Torhghatten er selvfølgelig et yndet motiv.

IVRIG HOBBY-MALER

Fritiden går med til arbeid for ungdomslaget Lysingen og trivelige kvelder i den lokale malerklubben.

– Jeg liker å male hus og så har jeg også et par motiver med Hurtigruten Ragnvald Jarl. Ett med Torghatten som bakgrunn og ett med De Syv Søstre.

I tillegg har han og kona et feriehus på Søvik i Alstahaug hvor de gjerne tilbringer fine sommerdager.

Til slutt kommer jo det helt uunngåelige spørsmålet, hvorfor har han blitt 38,5 år på Coop’en?

– Fantastiske kolleger, flotter kunder og en variert hverdag hvor det alltid dukket opp nye utfordringer. Jeg kunne ikke ha funnet en bedre arbeidsgiver.