DIGITAL REVOLUSJON: Automasjonsingeniør Ola Johan Holand er en av mange medarbeidere hos Nordkontakt som har bidratt til at selskapet i dag er en ledende aktør innen automatisering til hele næringskjeden i sjømatsektoren i Norge.

Her bryter de
nye grenser

Hos Nordkontakt i Bodø skapes det banebrytende løsninger for et av Europas største, landbaserte oppdrettsanlegg.


– Det blir ikke bedre enn dette. 

Automasjonsingeniør Ola Johan Holand hos Nord- kontakt storkoser seg i det blålige lyset fra data- skjermene. For han og selskapet kapret en kontrakt som det står respekt av og som ser særdeles bra ut på CV’en.

GIGANTISK PROSJEKT
For hva var det Salmon Evolution skulle bygge, i Indre Herøy i Møre og Romsdal? Jo, et anlegg med 12 kar som hver har en diameter på 28 meter og en høyde på 13 meter. Hvert kar vil inneholde rundt 5.000 kubikk- meter vann.

Hele prosjektet omfatter totalt 48 kar som skal kunne produsere 36.000 tonn bærekraftig laks av ypperste kvalitet.

– Dette er vår største sjømatkontrakt noensinne, sier administrerende direktør Tom Erlend Kristiansen i Nordkontakt.

Saken fortsetter under bildet.

EN STOLT LEDER: – Vi har de beste og mest motiverte medarbeiderne. Det er de som hver dag driver selskapet fremover. Jeg er rett og slett kjempestolt over å få lov til å være deres leder, sier administrerende direktør Tom Erlend Kristiansen i Nordkontakt.

– Kontrakten vi har inngått gjelder kun første byggetrinn, men jeg tror vi skal høste såpass erfaring, og håper vi også kan delta i den videre utbyggingen, sier Kristiansen.

OMFATTENDE KONTRAKT

Nordkontakt sin automasjonsleveranse omfatter design og ingeniørarbeid, instrumentering, utvikling av program- og maskinvare og lokal igangkjøring av automatikk. I tillegg skal de etablere en sentral drifts- kontroll for hele anlegget.

– Vi har en 24/7/365 vaktordning som gjør at vi når som helst kan bistå hvis det skulle dukke opp problemer, sier prosjektleder og teamleder sjømat hos Nordkontakt, Stian Rosenvinge.

For å beskrive omfanget av dette oppdraget, så kan vi sammenligne med en tilsvarende jobb på Nord- landssykehuset. Når det gjelder automasjon, snakker man om antall IO’er. Dette er objekter i et system hvor noe skal starte eller stoppe. Slås av eller på.

Saken fortsetter under bildet.

HISTORISK PROSJEKT: Salmon Evolution er i ferd med å bygge et av Europas største, landbaserte oppdrettsanlegg. Og da er Bodø-baserte Nordkontakt et klart førstevalg med tanke på automasjon. Foto: FUGLEFJELLET AS

På Nordlandssykehuset, som var en kompleks jobb, dreide seg om 80.000 IO-punkter. På oppdrettsanlegget til Salmon Evolution er Nordkontakt oppe i 180.000 slike punkter/tags. Og da snakker vi kun om en fjerdedel av det totale anlegget.

Nordkontakt har hatt 10-15 medarbeidere i sving med denne jobben, som alle beskriver som veldig lærerik.

TETT SAMARBEID
Det er Artec Aqua AS som er totalentreprenør og det er de som i sin tur har hentet inn Nordkontakt som leverandør.

– Vi har hatt et tett samarbeid med Artec Aqua gjennom flere år og det er veldig positivt at vi nå kan fortsette dette i et banebrytende prosjekt, sier Kristiansen.

Med denne kontrakten befester Nordkontakt sin sterke posisjon som en ledende aktør innen automatisering til hele næringskjeden i sjømatsektoren i Norge - fra settefisk - til foredlingsanlegg.

Denne typen jobber er det knallhard konkurranse om. Den krever tung faglig kompetanse, dyp innsikt og evnen til å tenke utenfor boksen. Noe Nordkontakt gang på gang har bevist at de kan levere.

Saken fortsetter under bildet.

FREMTIDENS MEDARBEIDERE:  – Det er utrolig kult å få lov til komme inn i arbeidslivet via et så stort prosjekt som dette, sier lærling Christoffer Lund hos Nordkontakt

OPPE TIL EKSAMEN

– Vi er glade for at byggherre og totalentreprenør velger en automasjonsleverandør som har den nødvendige kunnskapen og erfaringen som skal til for å bygge opp et komplett anlegg som det Salmon Evolution har skapt, sier Kristiansen.

For medarbeiderne i Nordkontakt har dette vært en spennende reise:

– På mange måter kan du si at vi har vært oppe til eksamen, hver eneste dag, sier Rosenvinge.

Det faktum at en krig i Europa skapte problemer med leveranser og vareflyt, gjorde ikke oppdraget enklere.

– Vi har doblet varelageret vårt for i sikre tilgang til kritiske komponenter. Samtidig har vi vært nødt til å bytte leverandører underveis for å komme i mål. Men viktigst av alt dreier det seg om å være tilpasningsdyktig, sier Kristiansen.

OFFENSIV BEDRIFT
Nordkontakt har i dag 85 medarbeidere, med 40 ingeniører, 35 fagarbeidere pluss lærlinger. Det siste er viktig for selskapet. De føler et sterkt behov for å ta et ansvar når det gjelder å skaffe til veie lærlingplasser. Dette er dessuten en fin måte å rekruttere nye medarbeidere. 

Neste år er planen å ta inn 10 nye lærlinger. Jobben Nordkontakt utfører i Møre og Romsdal er også et glitrende bevis på at du fint kan ha base i Bodø og likevel være en offensiv og etterspurt nasjonal aktør.

DE FLINKE FOLKENE
Og svaret på hvorfor Nordkontakt lykkes i så stor grad, er - ifølge administrerende direktør Tom Erland Kristiansen - veldig enkelt:

– Vi har de beste og mest motiverte medarbeiderne. Det er de som hver dag driver selskapet fremover. Jeg er rett og slett kjempestolt over å få lov til å være deres leder.

Du kan leser mer om Nordkontakt her.