KOMPLISERT PROSESS:  Det krever dyp innsikt, lang erfaring og topp moderne utstyr når du skal produsere asfalt. – Vi i Nordasfalt er stolte over å kunne levere produkter som skaper sikre veier, sier teknisk ansvarlig for fabrikkene, Stian Øigård.

Her skaper de
trygge veier

Du tar kanskje asfalten for gitt, men veien du kjører på er et resultat av 3.000 år gammel kunnskap og moderne teknologi.


– Dette er på mange måter det bankende hjertet vårt. Stian Øigård er teknisk ansvarlig for fabrikkene hos Nordasfalt og det er med tydelig stolthet han slår ut med hendene og viser frem anlegget i Vikan.

TRE-STJERNES OMTANKE

For det er her den skapes. Asfalten. Med en like stor grad av presisjon, omtanke og kjærlighet som du finner hos kokkene på en trestjerner Michelin- restaurant.

Den viktigste ingrediensen i oppskriften er bitumen. Dette er en svart, seig hydrokarbon som i dag frem- stilles som et restprodukt etter destillasjon av råolje. Det de færreste vet er at den også forekommer i naturen og har vært brukt i mer enn 5.000 år. 

Saken fortsetter under bildet.

DET BANKENDE HJJERTET: Fabrikken i Vikan er på mange måter det bankede hjertet i Nordasfalt. Det er her det viktige produktet skapes.

Det er funnet bitumen i vannbasseng i India fra 3.000 år før vår tidsregning. Og teknikken var i prinsippet den samme som i dag, med en tett såle av asfalt i midten. Så er det ikke slik at asfalt bare er asfalt:

– Det finnes rundt 52 ulike oppskrifter, men det er vel rundt 6-7 som brukes til vanlig, sier Øigård.

Asfalt er en blanding av bitumen og grus, pukk og stein, samt andre tilsettingsstoffer. Under produksjonen kan man finjustere de ulike versjonene slik at de blir tilpasset trafikkmengde, drenering og slitasje- egenskaper.

Saken fortsetter under bildet.

GRUNDIGE ANALYSER: På laboratoriet til Nordasfalt blir produksjonen gransket med falkeblikk. Alt blir testet, hele tiden. Her er det Tommy Kolden som sjekker de siste analysene.

ALT BLIR TESTET

For å ha stålkontroll på det som leveres ut har Nordasfalt eget laboratorium som sjekker alle ledd i prosessen. Her er det nemlig ingenting som overlates til tilfeldighetene. Akkurat slik som en masterchef finsmaker på sausen før den sendes ut til gjestene.

– Vi foretar analyser av stein, bitumen og ferdig asfaltmasse for å kartlegge hensiktsmessige måleverdier, konsistens og komprimeringsgrad. Deretter testes asfalten i forhold til stabilitet og hulrom, forteller Øigård.

Saken fortsetter under bildet.

TRAVLE DAGER: Eivind Nilsen, formann for produksjon, har travle dager når han skal koordinere alt av bestillinger og leveringer.

ET STORT ANSVAR

For alle de som jobber i Nordasfalt vet at jobben de gjør spiller direkte inn på hverdagen for tusenvis av mennesker. De skal forvalte et stort ansvar. Det er asfalten som skal skape trygge og sikre veier. Det er produktet og utførelsen når den legges som bokstavelig danner grunnlaget for deg som bilist når du starter bilen og kjører på jobb. 

Veiene er samfunnets blodårer, de skal frakte personer, gods og livsviktige tjenester fra A til B. Det er asfalt av høy kvalitet som gir skolebussen en sikker rute. Det er asfalt av høy kvalitet som ligger under hjulene til alle de som skal på trening, ferie eller sykehus.

Saken fortsetter under bildet.

VEIEN VIDERE: Du tar den ofte som en selvfølge, i hvert fall når veien er fin og ny. Men det ligger mye arbeid og dyp konsentrasjon bak god asfalt.

NYE TIDER - NYE KRAV

I kraft med utviklingen skjerpes da også kravene til sikkerhet, miljø og komfort. Dette har ført til en kraftig omstilling når det gjelder både fremstilling, men også legging av asfalt.

– For oss som arbeider med dette, er det hele tiden nødvendig å forbedre produktet for å tilfredsstille stadig flere krav og behov, understreker Øigård.

Som sagt, det er fort å tenke at en vei er en vei. Og at asfalt er asfalt. Men ute på Vikan jobbes det knallhardt hver dag for å skape en optimal versjon.

For medarbeiderne i Nordasfalt vet at de går i spissen.

De skal vise vei.

Du kan lese mer om Nordasfalt her.