ALARMEN GÅR!: Er det legionellasmitte i dusjen din, kan vanndråper og damp føre den ned i lungene dine og fremkalle en alvorlig lungebetennelse.

Hvis dusjen blir en fare

Skrevet for Labora
14.12.2018 15:48 - OPPDATERT 23.01.2019 16:12

Slurver du med vedlikeholdet av dusjen, kan den bli til en farlig smittespreder.


 – Dette er noe alle bør ta på alvor. Den ytterste konsekvensen av dårlig vedlikehold er legionelliose, en svært alvorlig lungebetennelse, sier salgssjef og fagrådgiver Bjørnar Skjemstad hos Labora.

– Dette er et ansvarsområde alle HMS-ansvarlige bør ta tak i, sier han videre.

Potensiell fare

Legionella er en bakterie som stortrives i stillestående, temperertvann. Legionella blir overført via aerosoler som er små vanndråper som kan pustes inn.

Saken fortsetter under bildet.

VIKTIG KONTROLL: Vannprøvene som kommer inn til Labora blir nøye testet. Her er det avdelingsingeniør Torunn Maurstad som sjekker dagens forsendelse.

 – Det betyr at dusjanlegg som brukes sjeldent er i faresonen. Bare en uke med stillestående vann kan utgjøre en potensiell fare, sier Skjemstad.

- Blindledninger etter ombygninger av eiendom utgjør også et vanlig problem.

Det samme gjelder kjøletårn, luftskrubbere, faste og mobile vaskeanlegg, klimaanlegg med luftfukting, innendørs luftfuktingsanlegg og innendørs fontener.

Saken fortsetter under bildet.

MIKROSKOPISKE DETALJER: Ingeniør Jorunn Rasch studerer hver prøve med argusøyne.

Klare forskrifter

Næringslivsaktører og kommunale institusjoner er underlagt forskrifter som tydeliggjør ansvaret de har for å unngå vannbåren smitte. Dette innebærer at alle som har personaldusjer må ha gode rutiner for vedlikehold og regelmessig prøvetaking for å forhindre sykdom hos sine ansatte.

 Labora bidrar både med risikovurdering, kartlegging, prøvetaking og analyser.

 – Vi gjør en konkret vurdering, herunder kartlegging av blindledninger, i hvert enkelt anlegg og hjelper huseier med å finne riktig forebyggende tiltak, sier Skjemstad.

 Tuftet på kunnskap

Rundt 10.000 vann- og næringsmiddelprøver finner veien inn til laboratoriet på Rønvikleira.  Det største forretningsområdet til Labora er laboratoriedrift med prøvetaking, analyser og rådgiving innen vannforsyning og avløp. Selskapet har også en omfattende portefølje innen sjømatnæringen, med et bredt spekter av tjenester.

Saken fortsetter under bildet.

JAKTER PÅ INFORMASJON: De kaller seg detektiver i hvitt. Jobben er å være på søken etter, avdekke og rapportere på vegne av kundene. I Labora-staben finnesspesialkompetanse på alt fra oppdrettsanlegg, produksjonsmiljøer, miljøstasjoner, slakterier, avløp, drikkevann og skip

  – Vi kaller oss detektiver i hvitt. Vår jobb er å være på søken etter, avdekke og rapportere på vegne av våre kunder. I staben vår finnesspesialkompetanse på alt fra oppdrettsanlegg, produksjonsmiljøer, miljøstasjoner, slakterier, avløp, drikkevann og skip, forteller Skjemstad.

Kunnskapen de ansatte i Labora innehar er særdeles viktig. Det er den de er tuftet på og som sikrer at Labora hele tiden holder stø kurs mot sin visjon;

 – Å holde folk og næring i nord trygg og frisk.

Saken fortsetter under bildet.

ALT BLIR SJEKKET: Avdelingsingeniør Torunn Maurstad tester vannprøvene for å sjekke at alt er i orden.

 Hva kan du gjøre hjemme?

For å unngå oppblomstring av legionella kan du gjøre enkle grep i dusjen din.

 – Det viktigste er å bruke dusjen jevnlig. Du bør sørge for at temperaturen i varmtvannsberederen holder over 60 grader. I tillegg er det lurt å spyle gjennom dusjen med 70 graders vann i fem minutter ved lengre tids stillstand. Og du bør vaske dusjhoder og slanger innvendig med såpevann, etterfulgt av klorin, et par ganger i året, sier Skjemstad.

 Akkreditert laboratorium

Labora er et akkreditert analyselaboratorium og en fiskehelsetjeneste lokalisert i Bodø. Selskapet har 22 ansatte og er Nord-Norges største privateide laboratorium.

 Du kan lese mer om Labora her.