Hvordan investere i en ny bil –⁠ og hvorfor det er en god idé

En bil er for mange en nødvendighet i hverdagen som gjerne brukes jevnlig uten mye ettertanke. Kjøring til og fra skole, jobb, butikken med mer går ofte på automatikk, og er ikke noe man tenker over før muligheten ikke er der lenger. Dersom man har en bil som har vært en stødig følgesvenn i mange år, kan det være vanskelig å se fordelene med å bytte den ut. Men i mange tilfeller kan det være en god idé, og også en god investering.


En investering som kan nytes direkte

Ved å oppgradere bilen til noe nytt og spennende, kan du få en «direkte avkastning». Selv om en ny bil fort går ned i finansiell verdi, kan den likevel gi mange klare fordeler i form av blant annet bedre kjøring, komfort og trygghet. I tillegg kan det resultere i økonomiske fordeler dersom man går for et mer lønnsomt alternativ, for eksempel med tanke på drivstoff, avgifter, nødvendige reparasjoner eller lignende. Dermed kan det å kjøpe en ny bil faktisk i noen tilfeller lønne seg økonomisk dersom man ser på det store bildet.

Samtidig er det viktig å huske at en ny bil ikke trenger å bety fabrikkny, men at det kan oppgraderes til noe litt mer moderne og prisgunstig enn det man har hatt i mange år. Spesielt dersom den nåværende bilen påløper seg mye reparasjonskostnader eller drivstoffavgifter, kan det være tid for å finne en ny og bedre løsning. 

I dag finnes det mange biler å velge mellom, ikke bare når det kommer til ulike merker og modeller, men også med tanke på funksjonaliteter, elektronikk og utslipp. Dersom man ikke har byttet bil på noen år, kan det nå dukke opp et alternativ som ikke var like tilgjengelig før, nemlig elbil. Elektroniske biler kommer med en del færre avgifter enn bensin- og diesel, selv om det nå er innført nye regler fra 2023. Dette kan være noe å vurdere når man bestemmer seg for ny bil.

Hvordan finansiere bilen

Uansett hvilken bil du ønsker å gå for og hvor ny den skal være, vil de fleste se på det å kjøpe en ny bil som en investering nettopp fordi det innebærer en god del penger. Heldigvis finnes det flere måter å finansiere en bil på, slik at du kan få oppfylt ønsket om og behovet for et nytt kjøretøy.

Dersom du har midler spart opp til å finansiere hele kjøpet, kan det selvfølgelig betales direkte til selger. Men ettersom det ofte er snakk om store kostnader, er det ikke alltid man har hele beløpet tilgjengelig eller ønsker å bruke alle sparepengene sine. Da kan et billån være løsningen.

Ved hjelp av et billån kan du låne beløpet du trenger for å gjennomføre kjøpet, og så nedbetale dette via månedlige avdrag. Hvor mye du skal betale hver måned kan du enkelt regne ut ved hjelp av en lånekalkulator, hvor du kan plotte inn bilens pris, egenkapital du stiller med og nedbetalingstid. Slik kan du få et estimat på beløp per måned og total lånekostnad.

Et siste alternativ for finansiering av bil som kan være verdt å sjekke ut er leasing. Med leasing vil du teknisk sett ikke kjøpe bilen, men leie den over en lengre periode og betale månedlige avdrag. Fordelen med dette er at du ikke trenger å bekymre deg for noen annenhåndsverdi og dermed kan velge en splitter ny bil, men samtidig vil bilen ikke være din eiendel og dermed ikke en verdi du innehar.