STOR PÅ STORMYRA: De begynte i det små, men i dag er City Nord et fullblods kjøpesenter. – Nå skal vi planlegge fremtiden for det kommer til å skje veldig mye spennende her i årene som kommer, sier senterleder Tor Austad.

I sentrum av senteret

City Nord er et lite minisamfunn med over 100 butikker på sine 66.000 kvadratmeter. Møt mannen som skal sørge for at alle hjulene ruller rundt.


– Du kan knapt finne en mer fascinerende jobb. Her er det virkelig ingen dager som er like. Jeg kan komme på jobb med en «to do»-liste og ikke ett punkt er krysset av når jeg drar hjem.

Tor Austad (65) er senterleder og mannen alle gjerne vil ha et ord med. Telefonen ringer konstant og når han tar seg en runde gjennom senteret blir han stoppet hele tiden. 

SAMVIRKE-KRAFTEN

Han så ikke for seg denne jobben, den unge Austad som fikk sitt første møte med Forbrukersamvirket da han fikk jobb som revisjonsmedarbeider i Salten Revisjonskrets. 

– Jeg hadde ikke noe kontor, jobben ble gjort ute hos de mange Samvirkelagene i Salten.

Det betød lange dager langs en nyåpnet Riksvei 17, i en 80-modell, beige Subaru 1600 GTF. Og det var her Austad også innså hvilken enorm kraft som lå i at ei bygd hadde et Samvirkelag, enten det var i Sulis, Saltdal eller på Ørnes.

Saken fortsetter under bildet.

SAMVIRKE OG SAMHOLD: – Nøkkelen til suksessen på City Nord er samhold og samspill. Vi gjør hverandre gode, sier senterleder Tor Austad.

For alt begynte liksom med Samvirkelaget. Den lille butikken som hadde «alt» du trengte. Hvor du kunne leie plass på fryselageret lenge før det ble vanlig med en fryser i hvert hjem.

ALT DU TRENGER

Sånn sett er også City Nord et moderne Samvirkelag. Hvor du finnet alt du trenger - på ett sted. Og i likhet med at de gamle S-lagene var en møteplass, så er City Nord et naturlig samlingspunkt. Her finner du stamgjestene som hver dag venter trofast på at kaféen skal åpne i tredje etasje.

Ei bygd trenger et Samvirkelag, en voksende by trenger et skikkelig kjøpesenter. City Nord og det moderne Bodø har vokst opp sammen. Hånd i hånd har de gått inn i fremtiden med åpent sinn og uredd optimisme.

Saken fortsetter under bildet.

ESTETISK BYGG: Løfter du blikket vil du se at City Nord er tegnet med fine linjer som snor seg gjennom lufta.

I GODE OG VONDE DAGER

Austad har vært med på den lange veien. Han kom inn som økonomisjef i daværende Sambo og ble med over i det som i dag er Coop Nordland. Austad ble dermed sentral i utviklingen av kjøpesenteret, i gode og mindre gode dager.

Som da en større utbygging ble rammet av finanskrisen i 2008:

– Finansieringen forsvant - over natten.

Men prosjektet City Nord har fra dag én vært preget av en ukuelig viljestyrke. Den sitter liksom i veggene, den preger alle som jobber her, enten det er i senterledelsen eller i de mange butikkene og bedriftene.

– Jeg ser at det er en enorm vilje til å lykkes. Folk hjelper hverandre, de står på, sier Austad.

Saken fortsetter under bildet.

DRAMA FØR ÅPNING: 12.november i 2015 markerte fyrverkeriet åpningen av den siste, store utvidelsen av City Nord. Men innspurten ble dramatisk da hovedentreprenøren fikk trøbbel i siste sekund.

SENTER-SJARMEN

Kanskje var det denne fascinerende tiltrekningskraften og senter-sjarmen som gjorde at han takket ja til å overta som senterleder på City Nord i 2014. Og erfaringene fra tidligere utbygginger kom godt med da det «smalt» på nytt i 2015.

I innspurten av prosjektet ble hovedentreprenøren kjøpt opp og hele byggeledelsen ble byttet ut:

– Ja, det ble armer og bein. Men vi kom i mål, denne gangen også.

Dermed ble det fyrverkeri og en dundrende åpningsfest 12. november i 2015.

Det er noe helt eget med City Nord. I kraft av alle aktørene som er der, blir senteret til en dynamisk og pulserende organisme. Den lever sitt eget liv.

– Det at vi fikk inn en egen helse-seksjon, ble et viktig løft. 

SIGNATUR-BYGG: City Nord har blitt en del av Bodøs sjel og her er det nymånen som dukker opp bak navneskiltet.

DEN EVIGE ENTUSIASMEN

Nå jobbes det med nye planer. Kino er en av dem. Faktum er at Obs BYGG skal flytte ut og da har sentere 7.000 ledige kvadratmeter å utfolde seg på. Så skulle man kanskje tro at Austad hadde fått nok av byggemøter og prosjekt-planer?

– Når du først kommer i gang, så vender entusiasmen tilbake. Den som alltid har vært der. Den som gjør at du faktisk gleder til å dra på jobb - hver dag.

Og det kan de skrive under på, de som har jobbet tett med Austad. Han beskrives som en nøktern visjonær. En mann som alltid dobbeltsjekker Excel-arket før han vender tommelen opp. 

– Endringer har blitt en konstant faktor og tempoet har aldri vært høyere. Samtidig kunne det liksom ha vært i går at vi sto i stum beundring foran en telefaks som kunne gi oss det manglende bilaget i løpet av sekunder.

DAGEN DA NORGE STENGTE

Men det var én endring ingen forutså. Den som rammet Norge torsdag 12. mars i 2020. Pandemien.

– Det var nesten litt nifst å gå gjennom et stengt senter som minnet om et spøkelses-hus.

Borte var kundene, borte var alle som hadde jobben sin der. Alt som hang igjen var det summende ekkoet av forrige lørdagshandel. 

Saken fortsetter under bildet.

NØKTERN VISJONÆR: Tor Austad eskrives som en nøktern visjonær. En mann som alltid dobbeltsjekker Excel-arket før han vender tommelen opp. 

Så var det om mulig enda verre da Norge på nytt innføre smitteverntiltakene i desember 2021:

– Vi var jo så sikre på at alt var over. At det normale livet hadde returnert. Da var det blytungt å hente frem munnbindet igjen. Jeg må ærlig innrømme at jeg var litt redd for hvordan dette skulle ende.

POP-KAOS

Men motgang til tross, historien om City Nord handler mest om skaperglede og entusiastiske bedrifter. Og en historie om hvordan to unge gutter fra Trofors utløste «panikk» hos senterledelsen.

De hadde nemlig booket Marcus & Martinus god tid i forveien. Og så for seg en hyggelig konsert inne i senteret med 60-70 glade tilskuere. 

– Så tok det helt av. Det var som om vi hadde booket Beatles før de ble kjente.

I all hast ble det bygget utescene, for nå kom folk reisende inn fra Lofoten og andre deler av fylket for å oppleve de unge pop-yndlingene.

– Det var nærmere 3.000 personer som dukket opp. Det var helt vilt. Selv plakatene vi hadde hengt opp om konserten ble plukket ned av fansen.

Saken fortsetter under bildet.

LIVSVIKTIG SAMHOLD: City Nord har blitt en suksess på grunn av samspillet mellom de ulike aktørene: – Samhold er helt avgjørende for å lykkes, sier Tor Austad.

PARADISET PÅ HYTTA

Men når hverdagen er hektisk og tidvis komplett uforutsigbar, hvor er det så senterlederen lader batteriene?

– Hytta.

Den ligger idyllisk plassert i Elvfjorden, sør for Bodø. Fjorden hvor Børelva møter havet. Stedet hvor Austad og kona plukker blåbær og tyttebær. Hvor de tar med seg en termos med kaffe og fiskestanga ned til glattskurt berg.

– Jeg glemmer aldri den dagen det nappet skikkelig. Og jeg fikk opp en fisk jeg aldri hadde sett. Først mente en kompis at det var sjøørret, men nærmere etterforskning avdekket av det var en pukkel-laks. Flott mat, men den er jo definitivt en trussel mot villaksen hvis den får tatt seg opp i elvene.

Saken fortsetter under bildet.

FOR STORE OG SMÅ: City Nord har blitt et populært senter, for store og små, gamle og unge. 

SAMMEN FOR LIVET

Det går en rød tråd gjennom livet til Tor Austad. Fra det han beskriver som en trygg og flott oppvekst på Godøy, eller «Gøya» som det heter lokalt, til en yrkeskarriere i Forbrukersamvirket. 

– Samhold, sier Austad - med ekstra trykk på første stavelse.

Samhold.

– Jeg har alltid vært fascinert av hva du kan få til ved å jobbe i lag. Trekke i samme retning. Spille hverandre gode.

Her ligger nok også svaret på hvorfor han har lykkes så godt som senterleder. Etter å ha snakket med tre ledere for vidt forskjellige bedrifter på City Nord, sitter du faktisk igjen med det samme svaret:

– Etter et møte med Tor Austad har du den klare følelsen av at det er nettopp din bedrift han prøver å hjelpe. Det er deg og dine folk han har et særlig blikk for.

Saken fortsetter under bildet.

FREDET FUGL: City Nord har som policy at hvis en måke bygger reir i en av blomsterkassene, så er den fredet inntil barna kan fly fra redet.

FREMTID OG MÅKER

I en alder hvor mange har valgt pensjon, golf og rolige dager, har ikke Austad noen umiddelbare planer om å trappe ned. Selv om han påstår at han tar en dag av gangen, er han tungt involvert i prosjektet «City Nord 2030». Et prosjekt som blant annet skal se på hvordan senteret kan tilby et bredere utvalg av opplevelser.

Til slutt. Hvis du skal finne bare én ting som beskriver Tor Austad som leder og City Nord som bedrift, så er svaret måker.

Hvis en måke rekker å lage reir i en av blomsterkassene utenfor senteret, da er den umiddelbart fredet. Da får den ruge og klekke ut neste generasjon i fred og ro.

– Det handler om respekt for naturen og livet. Når vi klarer å skape harmoni med over 100 bedrifter under samme tak, så skal vi også kunne leve sammen med måkene våre.