LYKKELIG HISTORIE: Jan David måtte rømme fra Afghanistan, men på Fauske sørget Bente Kristin Ellingsen og Coop Nordland for at han fikk et ny sjanse – et nytt liv.

– Coop Extra
reddet livet mitt

Skrevet for Coop Nordland

Jan David flyktet fra Afghanistan, bodde tre år på mottak og fant et nytt liv på Fauske. – Nå er Coop Nordland familien min.

 – Jeg kaller henne bare ”mor”. Hun har vært min mentor, lært meg alt og har betydd enormt mye.

Jan David (33) blir varm i blikket når han snakker om Bente Kristin Ellingen på Coop Extra på Fauske. Hun tok ham under sine vinger da han kom inn i bedriften i juni 2012.

Saken fortsetter under bildet.

HUMØRSPREDER: Butikksjef Hans Christian Fjærvoll setter stor pris på innsatsen til Jan David, som også er en humørspreder av rang.

Nøkkelperson

I dag er Jan David en høyt verdsatt medarbeider, som butikksjef Hans Christian Fjærvoll beskriver slik:

– Arbeidsom, effektiv og en person kollegene ser opp til. I løpet av kort tid har han jobbet seg opp til å bli en nøkkelperson med ansvar for meieri, pådriver for sosiale medier og er nok den som gjør mest for at folk skal trives på arbeidsplassen.

Sjokkert prisvinner

Dette førte også til at Fjærvoll nominerte Jan David til månedenes servicemedarbeider i Coop Nordland. Noe juryen var helt enige i. Hovedpersonen selv fikk sjokk da han så meldingene som begynte å tikke inn på Facebook:

– Dette er bare helt magisk. Det er som å vinne i Lotto. Ikke fordi jeg vinner millioner av kroner, men fordi jeg får dobbelt så mye i anerkjennelse. Det betyr alt!

Saken fortsetter under bildet.

EKTE NORDLENDING: Overgangen fra Afghanistan til Fauske ble tøff, men nå er Jan David en ekte nordlending som har lært seg å elske både vintervær og fårikål.

Flukten endte i Norge

Det var ingen selvfølge at det skulle gå slik. Jan David vokste opp på en liten gård i utkanten av Kabul. Drevet på flukt flakket han og sønnene gjennom Europa i fem år før han endte opp i Norge: 

– Jeg lærte å sy klær i Iran, samlet papp og kartong i Istanbul, lett ett tomflasker på gatene i Mo i Rana og Nesna. 

Jan David er ikke et sekund i tvil om hva som reddet  ham og familien:

– Jobben på Coop Extra! Den betyr alt, absolutt alt. Og jeg føler det virkelig sånn at alle de 800 medarbeiderne i Coop Nordland er min nye familie.

Saken fortsetter bildet.

ELSKER JOBBEN: Jan David er vant til å jobbe hardt og på Coop Extra på Fauske er han både høyt og lavt for å sørge for at kundene får et best mulig tilbud.

Gir aldri opp

Jan David lærte seg norsk i løpet av svært kort tid, nå studerer han butikk- og servicefag. For selv om han aldri fikk fullført videregående skole, så er det én ting han er stolt av:

­ – Jeg nekter å gi opp. Jeg er vokst opp med at hardt arbeid er den eneste veien til suksess, og det har Coop Nordland gitt meg muligheten til.

På Fauske bor han sammen med sine to sønner, hvilket betyr at det blir lite fritid:

– Kanskje, på søndag, kan jeg sove litt ekstra. Men jeg er jo heldig. Jeg har jobb, venner og penger på kontoen.

Saken fortsetter under bildet.

EN GOD MENTOR: Jan David tar et ekstra ansvar for å hjelpe de fremmedspråklige ansatte på butikken. Her sammen med syriske Khaled Almohamad.

En plikt å hjelpe

Men det stopper ikke der. Jan David føler ansvar for å hjelpe og støtte andre flyktninger på Fauske. Det gjør han også på Coop Extra, hvor han har blitt fadderen som tar vare på fremmedspråklige ansatte.

– Det er min plikt å gi noe tilbake. Jeg hadde ingenting, nå har jeg verdens beste jobb. Og, som vi sier i Coop Nordland, vi skaper og deler verdier!