– Det gir en ekstra motivasjon når du vet at jobben din kan være med på å redde liv, sier produktsjef for kliniske fagsystemer, Vidar Åsbakk (43).
Markedsledende
Det som begynte som et lite dataeventyr i kjelleren på Nordlandssykehuset på 80-tallet, er i dag et solid aksjeselskap som er markedsledende innen digitale helsesystemer.
For å få dette til, kreves det et omfattende samspill internt i bedriften. Sånn sett er DIPS et Helse-Norge i miniatyr, hvor alle fagfunksjoner er representert. Det sier litt når hver femte ansatt har en klinisk bakgrunn.
Saken fortsetter under bildet.
Pasientsikkerhet i fokus
Åsbakk, som har jobbet i DIPS siden 2011, har blant annet sin bakgrunn fra teknisk kybernetikk ved NTNU. I dag består jobben i å koordinere og prioritere innspill, ønsker og strategier når det gjelder den løpende utviklingen av kliniske fagsystemer.
- Vi ønsker med DIPS Arena å tilby et system som gir betydelig forbedret pasientsikkerhet. For å oppnå dette jobber vi med avanserte løsninger for å gi helsepersonell god beslutningsstøtte. For eksempel vil systemet gi varsel dersom en bruker forsøker å forskrive et medikament som vil gi negative og kanskje farlige bivirkninger i kombinasjon med andre medikamenter pasienten bruker, sier Åsbakk.
Medisinskfaglig bro
For å få løsningene så gode som mulig, er DIPS helt avhengig av en solid stab med helsefaglige personell.
En av disse er medisinsk rådgiver Anca Heyd (49), legespesialist i fødselshjelp og kvinnesykdommer.
Saken fortsetter under bildet.
– Min jobb er å skape en bro mellom dataekspertene og de som til daglig jobber i helsevesenet, sier Heyd.
En hjelpende hånd
Hun vet nemlig alt om hvordan en hektisk hverdag fungerer på et sykehus og da er det viktig at de digitale systemene blir oppfattet som en hjelpende hånd – ikke som nok et stressende innslag.
– Det stilles stadig strengere og mer omfattende krav til sikkerhet, rapporter og dokumentasjon. Vårt mål er at DIPS-systemene skal gjøre dette enklere, lettere og ikke minst tryggere.
Saken fortsetter under bildet.
Må være brukervennlig
Et tredje og helt sentralt element hos DIPS er arbeidet med å kvalitetssikre brukeropplevelsen. Line Ånderbakk Olsen (36), som selv har solid erfaring med interaksjonsdesign, leder dette arbeidet.
Målet med DIPS Arena er å tilby et verktøy som gir bedre støtte, større oversikt og forståelse, men også sparer tid for brukeren. Da er det viktig med en rød tråd gjennom alt vi utvikler, slik at brukeren enkelt kjenner seg igjen i de ulike modulene og at systemet er enkelt å lære seg.
Kunstig intelligens
For DIPS blir ofte navet på et sykehus, det samlende enheten som skal koreografere hele den digitale balletten. Dette blir ikke minst viktig når man i nær fremtid også skal koble på kunstig intelligens og se på hvordan bruken av såkalt ”big data” kan revolusjonere helsevesenet.
I tillegg til de rene sykehus-løsningene, jobber også DIPS med å utvikle løsninger som gjør at fastleger og legevakt kan bidra med løpende informasjon. Og så må det også lages en digital infrastruktur som gjør pasientene i stand til å følge med sin egen journal i sanntid.
Saken fortsetter under bildet.
Jakter på de beste hodene
– Vår jobb er – til sjuende og sist – å frigjøre tid slik at behandlende personell får mer tid til hver enkelt pasient, sier HR-leder Gunn Pettersen (53).
Da blir det også viktig å kapre de til enhver tid beste hodene til DIPS. Dette er en prosess det brukes stadig mer tid på. Vi er på jakt etter de som er engasjerte, interesserte og som brenner for å gjøre en forskjell, sier Pettersen.
I tillegg til interessante faglige utfordringer, legger vi vekt på å bygge god bedriftskultur gjennom sosiale og sportslige aktiviteter. Hvert kontor har sin egen «DIPS Event» og tilhørende årsbudsjett, som i praksis er det enkelte kontors sosialkomité.
Komitéene nedsettes årlig og aktivitetene, både de sosiale og sportslige, er satt i system. Det har uten tvil vært et av de viktigste verktøyene for å bygge den gode og anerkjente DIPS-kulturen.