GLEDER SEG: Direktøren for Nordland Musikkfestuke gleder seg til å åpne 2021-versjonen: – Det blir litt annerledes, men vi er sikre på at publikum kommer til å få mange, sterke og gode opplevelser, sier Gro Bergrabb.

– Kulturen har aldri vært
viktigere enn akkurat nå

Med en pandemi som fortsatt lurer i kulissene, blir årets versjon av Nordland Musikkfestuke ekstra viktig. For det er i krisetider at du ser hvor viktig kulturen egentlig er.

– Jeg tror det er fryktelig mange som gleder seg til å komme ut, treffe andre og oppleve kunst og kultur på et høyt nivå.

HØYT NIVÅ

Musikkfestuke-direktør Gro Bergrabb kom inn i jobben i januar i år og har ennå ikke rukket å sette sitt komplette fingeravtrykk på festivalen, men den grunnleggende filosofien er trygt fundamentert:

– Det handler om å skape en arena hvor publikum kan få oppleve klassisk musikk på et nasjonalt og internasjonalt høyt nivå. Musikkfestuka har de siste årene etablert seg som en av de største og ledende festivalene innen vår sjanger i Norden, og der har vi tenkt til å være.

Sånn sett har Musikkfestuka vokst i takt med Bodø, hvor det hvert år kommer nye ting, nye opplevelser.

Saken fortsetter under bildet.

VARME MØTER: Musikkfestuka byr på kunstneriske uttrykk på høyt nivå og en mulighet til å oppleve ting sammen med andre. Foto: Henrik Dvergsdal

NYE TALENTER

– Musikkfestuka er også en arena for kompetansebygging. Her er det mange unge mennesker som får muligheten til å bli kjent med hvordan du arrangerer og produserer sterke opplevelser.

Mentorprogrammet Spire er Musikkfestukas storsatsning for unge utøvere innen klassisk musikk, og er støttet av Bodø 2024

– Vi skal legge til rette for egenutvikling på flere områder for talenter innen klassisk musikk. Noe av det viktigste for unge mennesker er å lære at det ikke bare finnes én måte å skape seg en karriere, understreker Bergrabb.

Saken fortsetter under bildet.

MAGISKE ØYEBLIKK: I år etter år har Musikkfestuka klart å skape magiske øyeblikk, takket være et stort og felles løft av en lang rekke aktører. Foto: Henrik Dvergsdal

MINDRE KONSERTER

Årets versjon av Musikkfestuka blir på mange måter lik 2020-versjonen. Det vil si mindre konserter, utbredt bruk av parker og utearealer. Hele tiden med et sterkt fokus på smittevernregler og registrering av hvem som er til stede. I år blir det også bare norske artister, noe som igjen er en konsekvens av pandemien.

 

Det blir også konserter i Stormen konserthus, domkirka, Rønvik kirke, Piccadilly, Bjørk, Hundholmen brygghus, Jektefartsmuseet, Skjerstad kirke, og Nordland kultursenter.

I tillegg til den klassiske musikken vil man i år også få sjansen til å oppleve bildende kunst og litteratur.

– Alt henger på en måte sammen. Det samlede kunstneriske uttrykket skal skape en helhet, mener Bergrabb.

Saken fortsetter under bildet

ARENA FOR TALENTER: Nordland Musikkfestukes mentorprogram Spire skal hjelpe unge talenter til å skape seg en karriere. Programmet er støttet av Bodø 2024: – Det finnes ikke bare én vei til målet, sier Gro Bergrabb

DE GODE HJELPERNE

Hun er også opptatt av å understreke den uvurderlige innsatsen som alle de frivillige ildsjelene legger ned:

– Dette er helt avgjørende, vi hadde aldri klart å gjennomføre Musikkfestuka uten dem.

Dette på linje med den økonomiske støtten, både fra det offentlige og samarbeidspartnere i næringslivet.

– At vi har trofaste samarbeidspartnere med på laget er med på å sikre oss en solid plattform som gjør det mulig for oss å skaffe til veie artister som holder et meget høyt nivå. Også i et år hvor vi må begrense antallet på publikum, sier Gro Bergrabb.

Saken fortsetter under bildet.

STOLT SPONSOR: – For oss i Bodø Energi Kraftsalg er det det viktig å kunne bidra til at det lokale kulturlivet kan skape store ting, slik som Nordland Musikkfestuke. Det er ingen selvfølge i en by med 52.000 innbyggere, sier salgs- og markedsleder Svetlana Hansen.

ET LØFT FOR BYEN

Hos Bodø Energi Kraftsalg er de meget tydelige på at det er viktig for selskapet å støtte lokalt kulturliv:

– For det første er det ingen selvfølge at en «liten» by med 52.000 innbyggere skal klare å produsere en slik musikkfestuke – hvert år. Det er et stort løft og da må alle gode krefter spille på lag, sier salgs- og markedsleder Svetlana Hansen.

I tillegg viser hun til hvor viktig Musikkfestuka er med tanke på inspirasjon og talentutvikling.

– Bodø har jo alltid fostret store musikere og flinke kunstnere. Det faktum at vi har en årlig musikkfestuke gjør at enda flere kan få en positiv inngang til denne delen av kulturlivet.

– For å si det sånn: Selv om det meste av den klassiske musikken er akustisk, så er opplevelsen helt elektrisk!

Handle lokal strøm fra Bodø Energi, så bidrar du også til lokalsamfunnet.