– Vi begynte med de grunnleggende tingene. Samarbeid, rutiner og orden. Med dette som grunnmur har vi klart å skape et eier- skap til jobben og stolthet over å kunne produsere miljøvennlige produkter, sier fabrikksjef Mathias Overvåg Tafjord (27).
Det startet med Løvold Industri som tapte markedsandeler da flere slakterier begynte å produsere sine egne fiskekasser i EPS. Opp fra Sunnmøre kom Vartdal Plast. De overtok bedriften gradvis og startet snuoperasjonen.
DEN STERKE LAGBYGGEREN
Vartdal Plast er en Norges markedsledende produsenter innen emballasje til fersk fisk, teknisk emballasjer, bygningsisolasjon og og elementer til flytebrygger. Og er det noe Vartdal Plast er gode på, så er det å bygge opp sterke team, å få alle til å trekke i samme retning.
Saken fortsetter under bildet.
– Det handler om å løfte blikke og se seg rundt. Hva kan jeg bidra med som medarbeider. Vi skal være Team Vartdal, sier Tafjord.
Som sjef vil han han medarbeidere som kommer med forslag til løsninger, ikke de som bare ser et problem.
Er det feil på en maskin så skal man ikke gå rett til teknisk sjef. Det starter hos skiftlederen, som da skal spørre:
— Hvordan tror du vi kan fikse dette?Ordet «du» blir dermed helt sentralt. Hver enkelt hos Vartdal Plast skal kjenne på at de er en viktig brikke, de kan bidra, de skal bli sett og hørt.
MILJØMESSIG FOREGANGSBEDRIFT
Sakte, men sikkert har staben på fabrikken i Bodø kjent på en stigende mestringsfølelse og stolthet over den nye logoen på arbeidstøyet. For Vartdal Plast ligger helt i front når det gjelder å tenke bærekraft og minske klimaavtrykket.
Som den første i verden kan de tilby fiskekasser av EPS, hvor råstoffet er fremstilt av resirkulert konsumentplast eller av biogass.
– EPS-emballasjen har unike isolasjonsegenskaper, som gjør at fersk fisk kan transporteres verden rundt uten at kvaliteten blir forringet, understreker Tafjord.
Saken fortsetter under bildet.
I tillegg er vekten på emballasjen svært lav da kassene i praksis består av kun to prosent plast og 98 prosent luft.
TOPP STEMNING
Blant medarbeiderne hos Vartdal Plast i Bodø har stemningen snudd. Etter år med underskudd ser de frem mot balansen og en sunn drift. Noe som igjen er garantisten for trygge arbeidsplasser. Ute i fabrikken er medareiderne enige om at ting har blitt bra.
– Det er alle de flotte folkene som gjør denne bedriften unik, sier Johan Hansen.
Han begynte hos Vartdal Plass i august i år
– Jeg følte meg velkommen fra dag én, sier Hansen.
Jan Åge Antonsen er en av veteranene ute på Burøya, han begynte i 2002. Han hadde riktignok en kort pause, men fant raskt ut at han ville tilbake.
– Det er dette jeg kan, det er her jeg trives, sier Antonsen.
Saken fortsetter under bildet.
STUPBRATT LÆRINGSKURVE
For fabrikksjef Tafjord har det vært en stupbratt læringskurve, særlig tatt i betrakning at han kom til jobben uten noen form for ledererfaring.
– Her var det bare å brette opp ermene og sette i gang. Da er det også veldig givende å se den responsen vi har fått fra medarbeiderne.
Han skulle egentlig bare vært i Bodø i fire måneder, men nå har han og samboeren flyttet til byen hvor hun har fått jobb som frisør.
– I starten var jeg jo litt i tvil om hvordan dette skulle gå, innrømmer Tafjord.
KAN SKAPE NOE STORT
Så var det én hendelse som fikk ham til å innse at de var på rett vei. Da de lyste ut en jobb, fikk de inn fire søkere som var kompis- er til en person de nylig hadde ansatt i den deltidsstilling.
– Når du oppfordrer vennene dine til å begynne der du selv jobber, da har du fått et arbeidsmiljø som kan skape store ting, konkluderer fabrikksjef Mathias Overvåg Tafjord.