FRA HJELPEARBEIDER TIL SJEF: Viseadministrerende direktør Kåre Lund i Nilsson AS har jobbet på alle nivåer i selskapet. – Det har vært en fantastisk reise, sier Lund.

Lære for livet
– hele livet

Skrevet for Nilsson AS
19.12.2019 09:47

Det spiller ingen rolle om du er 17 eller 70 år. Hos Nilsson AS er det plass til alle som brenner for rørleggerfaget.

– Det er det som er så flott med dette faget. Du blir egentlig aldri helt utlært, det er alltid noe du kan fordype deg i.

SUPER-VETERANEN

Ordene kommer fra viseadministrerende direktør Kåre Lund(70). Han begynte i sin tid som hjelpearbeider. Så gikk det slag i slag i ulike stillinger. Rørlegger, ingeniør, teknisk sjef og daglig leder fra 2005 til 2016.

Det har vært en lang og spennende reise. Fra en tid med skrivemaskin, blåpapir og tegning for hånd med sorte tusjpenner til en heldigitalisert hverdag hvor alt blir fortløpende dokumentert.

Og det har vært en reise gjennom utallige spennende prosjekter: Forsvarets Operative Hovedkvarter på Reitan, Vardø Hotell, Isbjørnhallen i Hammerfest, Bodin VGS, Høgskolen i Bodø, Nordlandssykehuset og prosessindustrien i Glomfjord.

EN IVRIG PÅDRIVER

Lund har også hele tiden engasjert seg i bransjens egne, nasjonale organisasjoner og har vært en ivrig pådriver for å skape bedre skoler og flere lærlingeplasser. For her har Nilsson vært en foregangsbedrift. I dag har de 12 lærlinger i staben. De tre siste årene har de årlig fått frem fem svennebrev.

– Det er flott at stadig flere har fått opp øynene for hvilke muligheter du har som rørlegger, sier Lund.

Saken fortsetter under bildet.

TRIVES PÅ VEIEN: Service-rørlegger Johan Kjerrvang Nilsen har det som plommen i egget når han får sette seg inn i service-bilen og dra ut på nye oppdrag.

For dette handler ikke om å stake opp tette klosetter, i dag kan velge mellom en rekke spesialiteter som for eksempel sprinkleranlegg, ventilasjon, vann og avløp og varme/kjøleanlegg. I tillegg kan du velge mellom  å jobbe i grupper på store prosjekter eller alene som ansatt på en servicebil.

INGEN DAG ER LIK

Og nettopp det ble valget til Johan Kjerrvang Nilsen (23).  Han stortrives når han kan sette seg inn i servicebilen og dra ut på veien. Via et nettbrett kommer ordrene inn og så er det opp til Johan å ringe opp kundene og ordne avtaler.

– Ingen dag er lik og oppdragene varierer hele tiden. Så er det spennende å jobbe alene, du får virkelig brukt hodet og blir vant til å komme opp med gode løsninger. Samtidig er det veldig betryggende å ha hele Nilsson i ryggen. Det er alltid noen du kan ringe hvis du skulle stå hel fast.

Og dette er også noe som preger hele bedriften. Det samarbeides på tvers av disipliner og aldersgrupper. Deling av kunnskap er med på å gjøre Nilsson til en enda mer slagkraftig aktør.

Saken fortsetter under bildet.

PÅ VEI INN I YRKET: Lærling Jørgen Andreassen lærer noe nytt hver dag og er overbevist om at han har funnet drømmejobben.

BRATT LÆRINGSKURVE

Dette frister også Jørgen Andreassen (19) som nettopp er gått i gang med lærlinge-jobben sin. Akkurat nå er han med på teamet som har oppdraget på Aspåsen skole.

Ja, læringskurven er bratt, men det er også det som gjør at dette blir interessant. Du blir rett og slett nødt til å tenke deg om. Så er det virkelig gøy å se hvordan du får brukt det du har lært i en ekte arbeidsoperasjon, sier Jørgen.

Tilbake på kontoret hos Kåre Lund er det en lykkelig mann som registrerer gløden hos de unge i bedriften.

Det å sikre seg et fagbrev er gull verdt. Den praktiske erfaringen du får i jobben kan i mange sammenhenger være helt avgjørende hvis du for eksempel har lyst til å bli leder og sjef.

For er det noe Nilsson alltid har lagt vekt på, så er det å oppmuntre til at de ansatte skal lære – hele livet.