EN EKTE GRÜNDER: Pål Kenneth Strøm startet tidlig, som 15-åring. Fortsatt trives han best bak spakene på en gravemaskin.

Lokal bank er en
nøkkel til suksess

Det begynte med en 15-åring, en motorsag og en traktor. I dag er PK Strøm en bedrift med 60 medarbeidere og en omsetning på 145 millioner kroner.

– Vi hadde aldri klart det uten en lojal og lokal bank, sier gründer Pål Kenneth Strøm.

Mer om det litt senere. Først et raskt tilbakeblikk:

– DET BALLET PÅ SEG

Historien startet i 1998 med en gammel Masey Ferguson 165 traktor og en rød Jonsered 510 SP motorsag:

– Mamma var litt bekymret da jeg dro i skogen, minnes Pål Kenneth.

Så, for å bruke PK strøms egne ord:

– Det bare ballet på seg.

I den forstand at oppdragene økte i omfang, det ble et AS i 2004 med flere og flere ansatte. For kundene visste å sette pris på det PK Strøm alltid har stått for:

Høy kvalitet, konkurransedyktige priser og fagfolk som brenner for jobben sin.

ET GODT LAG: Pål Kenneth Strøm mener suksessen til selskapet er en gjeng med lojale og flinke folk som alltid står på.

NOEN MÅ STYRE SKUTA

Men det var én utfordring som også vokste i takt med omsetning og arbeidsmengde:

Kravet til en profesjonell administrasjon og daglig ledelse. Og PK er den første til å innrømme nettopp dette:

– Jeg elsker å sitte i gravemaskinen, det var jo denne gleden som gjorde at jeg begynte i bransjen. Kontor er ikke noe for meg.

Det tok firmaet konsekvensen av, og i februar 2012 kom Carl Christian Moland inn - først som prosjektleder. Men det ble for mer og mer administrasjon og 2015 ble han ansatt som daglig leder.

Saken fortsetter under bildet.

LYS FREMTID: – Vi har bygget opp en solid bedrift og ser lyst på fremtiden. Mye takket være et nært samarbeid med SpareBank 1 Nord-Norge, sier daglig leder Carl Christian Moland i PK Strøm AS.

Moland er mannn som selv kom fra «grøfta» og «bygda». Som vet hvordan du skrur på en hjullaster og hva som skal til for å lykkes i en tøff hverdag.

– Det ble en hektisk periode.  Sakte men sikkert fikk vi rutiner og folk på plass. Det var helt avgjørende for at vi skulle lykkes, sier Moland.

DEN LOKALE BANKEN

Og det var her SpareBank 1 Nord-Norge kom til å spille en sentral rolle. Når du starter en bedrift i Saltdal i Nordland, er lokalkunnskap en viktig ressurs. Nettverk og kontakter danner mye av grunnmuren.

Men det er ingen selvfølge at du finner lokale bankfolk med den nødvendige kompetansen i det samme nærområdet. Det fant PK Strøm hos SpareBank 1 Nord-Norge sine folk på Fauske.

Saken fortsetter under bildet.

ERFAREN STYRELEDER: styreleder Odd Peder Holmvaag i PK Strøm har lang erfaring fra bank og finans, noe som har kommet godt med. Her i samtale med bedriftsrådgiver Bjørnar Sørensen fra SpareBank 1 Nord-Norge.

– Vi har hatt et meget tett samarbeid i alle år. Vi kjenner selskapet og de vet hva vi står for, sier bedriftsrådgiver Bjørnar Sørensen.

Han jobber på Fauske-kontoret til SpareBank 1 Nord-Norge og kjenner folkene, miljøet og kulturen inngående.

VILJEN TIL Å SKAPE

– Vi vet at det finnes en sterk vilje til å skape noe nytt og bygge verdier i Indre Salten. Derfor er det et privilegium for oss å være med på laget.

En annen viktig brikke i veien frem mot suksess er styreleder Odd Peder Holmvaag, som selv han jobbet med bank og finans. Med erfaring fra begge sider har han vært med på å styre skuta trygt i havn.

– Det er ikke tvil om at det til tider har vært tøft, men så lengde du har medarbeidere som alltid er villige til «å blø for drakta», så er mye gjort. Når du i tillegg kan spille ball med en lokal bank som sitter på tung og spisset kompetanse, da har du gode kort på hånda.

– Lokal forankring er alfa og omega. Mye handler om tillit og da er det en klar fordel at vi som bank kan være tilstede der hvor jobbene blir til, sier Bjørnar Sørensen.

Saken fortsetter under bildet.

STORE MASKINER: – Det er viktig for oss å ha en moderne og oppdatert maskinpark, sier daglig leder Carl Christian Moland. Her sammen med en Caterpillar D8T.

OFFFENSIV BEDRIFT

PK Strøm er i dag en offensiv bedrift med en bred portefølje:

  • Totalleverandør for bygg og anlegg
  • VA-Anlegg
  • Tomtearbeid
  • Veiarbeid
  • Brøyting
  • Eiendom
  • Grus og stein
  • Sprengningsarbeid

Selskapet har også egne mekanikere og verksted som forestår løpende vedlikehold og reparasjoner. Det handler om å bygge kompetanse og skape en så komplett bedrift som mulig.

KVALITET OG STOLTHET

Ved inngangen til 2021 hadde PK Strøm en ordrereserve på 200 millioner kroner. Sist de søkte etter en maskinkjører fikk de 60 søkere.

– Kvalitet og stolthet går hånd i hånd. Vi er ydmyke over responsen i markedet, men vet at tillit er noe som kun kan bygges over tid, sier Moland.

Saken fortsetter under bildet.

STORE MASKINER: – Det er viktig for oss å ha en moderne og oppdatert maskinpark, sier daglig leder Carl Christian Moland. Her sammen med en Caterpillar D8T.

Som et bevis på hvor stor pris bedriften setter på sine medarbeidere, ble det i fjor vedtatt en overskuddsdeling. Alle som hadde jobbet et helt årsverk fikk 55.800 kroner i bonus.

– Uten flinke folk er vi ingenting, sier gründer Pål Kenneth Strøm.

Når alt kommer til alt, så koker det ned til det Bjørnar Sørensen definerer som samhandling:

– Næringslivet og banken lever i et gjensidig avhengighetsforhold. Vi skal spille hverandre gode. Det er da vi skaper en ekte vinn-vinn situasjon.