TUNG SATSING: Klimaanlegget på taket av City Nord har voldsomme dimensjoner. Fagfolkene i Multikulde sørger for at systemet fungerer knirkefritt. F.v. serviceleder Odd Eirik Nikolaisen, daglig leder Mikael Andersen og prosjektleder Stein Egil Helskog.

– Lokalt eierskap er helt avgjørende

Skrevet for Multi Kulde AS
15.12.2018 15:03

Det begynte som en énmannsbedrift i 1998. Nå er Multi Kulde AS en av de største lokaleide kuldeentreprenørene i Nord-Norge med totalt 15 ansatte i Bodø.

Hovedgeskjeften til Multi Kulde er og har alltid vært dagligvarebransjen. Siden oppstarten har selskapet bygd stein på stein, og gradvis tatt større oppdrag.

Banebrytende prosjekt

– I 2010 tok vi på oss en stor jobb med byggingen av den nye Obs-butikken på City Nord. Det var en kjempeinteressant utfordring med en rekke kjøledisker og skap, men også et komplett klimaanlegg. Dette er den største jobben vi har gjort, og var starten på den teknologien som er foretrukket i dagligvarebransjen i dag, sier daglig leder Mikael Andersen.

Saken fortsetter under bildet.

STORE DIMENSJONER: Klimakontrollen for et helt kjøpesenter krever flere kilometer med rør og ledninger. Her er Multikulde-folkene på inspeksjon. F.v. Prosjektleder Sein Egil Helskog, serviceleder Odd Eirik Nikolaisen og daglig leder Mikael Andersen.
Coop Nordland er en viktig samarbeidspartner for Multi Kulde.
- Vi drifter varme og kjølebehovet på hele City Nord, og det er den største installasjonen i Bodø, så det er ingen tvil om at samarbeidet er godt


Lokalt eierskap


Og når selskapet besitter massevis av kompetanse og flinke fagfolk, kommer interessentene.

Ja, det har vært forsøk på å kjøpe oss opp, men vi mener at de verdiene som skapes lokalt, bør forbli lokalt, sier Andersen.

Saken fortsetter under bildet.

KOMPLISERTE SYSTEMER: Dypt inne i City Nord er fagfolkene til Multi kulde AS i full gang med å vedlikeholde systemet. Her ser vi en serviceteknikerinstallere den siste oppgraderingen.  

Så i stedet for å bli spist av en gigant, valgte Multi Kulde AS heller å utvide selv, med kontor i Trondheim, Ålesund og Molde, og er nå i gang med Multi Kulde LOVE, en satsning i Lofoten og Vesterålen.

Gigant-samarbeid

Ekspansjonen har skjedd i tett samarbeid med den tyske industrigiganten Viessmann, et konsern med 12.000 ansatte om en omsetning på 23 milliarder kroner.

 – De er en av verdens ledende produsenter av kjøledisker og kjøleanlegg, og med dem om bord får vi en ekstra tyngde ute i markedet, sier Andersen.

Saken fortsetter under bildet.

FJERNOVERVÅKNING 24/7: – Både vi og kundene våre kan overvåke alle systemer via smarttelefon, nettbrett eller datamaskin, forteller daglig leder i Multikulde, Mikael Andersen.

 Jobber for et bedre miljø

Miljøhensyn blir stadig viktigere innen kuldemedier og nå er det CO2 som er den klart foretrukne løsningen. Her har også Norge vært et foregangsland, med tanke på å bytte ut de miljøskadelige freon-gassene som tidligere ble brukt.

 – Ett kilo tradisjonelt kuldemedium tilsvarer 3.800 kilo CO2, så da sier det seg selv at utslagene blir dramatiske, understreker Andersen.

 Topp service og høy beredskap

I tillegg til installasjon av nytt utstyr, har Multi kulde AS ansvaret for en lang rekke serviceavtaler.

Saken fortsetter under bildet.

 RYKKER UT PÅ KORT VARSEL: Ferdig pakkede servicebiler står klare til å rykke ut på kort varsel. – En feil eller svikt i et kjøleanlegg kan fort få dramatiske konsekvenser, sier daglig leder i Multikulde, Mikael Andersen.

– En lekkasje fra et kjøleanlegg straffes i dag med høye miljøavgifter og dermed blir det klart lønnsomt for en bedrift å sørge for at sikkerhet og beredskap er på topp, sier serviceleder Odd Eirik Nikolaisen.

 Med tanke på dette har Multi kulde AS fått installert kontinuerlig WEB-basert temperaturovervåking IWMAC hos de fleste av våre kunder.

 – Det betyr at bedriftene når som helst kan sjekke status på systemer fra telefon, nettbrett og datamaskin, forteller prosjektleder Stein Egil Helskog.

 Utdanner egne fagfolk

Som en bedrift som hele tiden jakter på høykompetente fagfolk, har Multi kulde AS innsett at de er nødt til å starte rekrutteringen tidlig.

 – Vi henter gjerne elever fra automatiserings-linjen på Bodin Videregående og setter dem inn i lærlingeprogram hos oss.  Akkurat nå har vi tre lærlinger i bedriften, sier Andersen.