DET IKONISKE BYGGET: Det har liksom alltid vært der – Fotohuset Johnson. Og det er her Anders Johnson med stor omhu sørger for at nettopp dine bilder blir tatt vare på og får vist sitt egentlige potensial.

Med bildene i fokus

Han har stått bak disken i fotobutikken i 47 år, men har aldri blitt forelsket i et kamera.


– Jeg har tatt titusenvis av bilder, men er ingen fotograf.

Anders Johnson (65) har gått veien fra mørkerom til en fulldigitalisert verden og er det noe han brenner for, så er det bilder. Det vil si, dine og mine bilder. De vi må ta vare på. De som bør printes ut.

EN REISE I TID

– Bilder er en tidsreise. De tar deg tilbake i tid. Det er stjålne øyeblikk som gjør at du husker latteren, minnes lukten av appelsin på skituren, kjenner varmen fra midnattsola, sier Johnson.

Saken fortsetter under bildet.

ENKELT OG GREIT: Foto-automatene hos Fotohuset Johnson gjør at du kan printe bilder fra mobilen din i løpet av noen få sekunder.

Det er derfor han og Fotohuset Johnson har investert tungt i smarte og avanserte løsninger som gjør at du som kunde på en enkel måte kan få printet ut bildene dine. I mange størrelser, på flere måter:

– Du kan velge ulik type papir, lerret og aluminium. Bildene skifter karakter på en fascinerende måte når du velger de ulike løsningene.

DE GLEMTE FILMENE

Så stopper det ikke der. For i de tusen hjem ligger det også visuelle skatter i form av gamle film- og videoopptak. Disse kan Fotohuset Johnson nå digitalisere og levere til deg i form av en DVD eller en minnepenn.

Saken fortsetter under bildet.

FRA FILM TIL DATA: – Det er mange som sitter på gamle film- og videopptak. Vi kan sørge for at disse blir overført til en DVD eller en minnepenn, slik at du og din familie kan få oppleve tidligere gyllne øyeblikk, sier Anders Johnson

– Sitter du med gamle Super 8-filmer, så er det en smal sak for oss å få disse over til en versjon som du kan vise frem på dataskjermen, fjernsynet eller prosjektoren, sier Johnson.

Det samme gjelder for de VHS-kassettene du har lagret i et skap eller på loftet. Nå kan disse opptakene få et nytt liv.

Har du uvurderlige bilder som er skjemmet av flekker eller skader, så kan Fotohuset Johnson reparere dem i kraft av en retusjering slik at de fremstår som helt nye. Som det bildet av dine besteforeldre som har en stygg flekk eller ripe.

DIGITAL REVOLUSJON

Da Anders Johnson startet i bransjen i 1975, var det negativ film og lysbilder som styrte en verden hvor Kodachrome, Tri-x, Ilford FP4 og D76 var merkenavn som alle fotografer forholdt seg til.

Saken fortsetter under bildet.

 ENORM UTVIKLING: I dag er det mobilen som er manges hovedkamera. Før var ting mye mer komplisert, som når du skulle håndtere et tsjekkisk Flexaret med 120-film. – Det er som natt og dag, sier Ander Johnson.

Du hadde en rull film med 36 eksponeringer. Du ventet i flere dager på å få bildene tilbake i posten. Fotografering var et yrke omspunnet av myter og avansert kjemi. Hva som skjedde inne i et mørkerom var det de færreste som visste. Det var et lukket brorskap.

Forvandlingen skjedde i kraft av to ting: Digitale kamera og telefoner med kamera. I løpet av få år ble fotograferingen demokratisert. Plutselig kunne alle ta «gode» bilder. Teknikken styrte det hele.

BEFRIENDE ERKJENNELSE

Det er her at Anders Johnson må innrømme at han var kronisk skeptisk i starten:

– Jeg hadde ingen tro på times-labbene. Jeg trodde aldri at et digitalt kamera kunne fungere. Og jeg var absolutt overbevist om at du umulig kunne skape gode bilder ved hjelp av en mobiltelefon.

Saken fortsetter under bildet.

REDDER BILDESKATTER: Fotohuset Johnson kan redde gamle bilder og sørge for profesjonell restaurering. Her er Morten Øyre i dyp konsentrasjon for å levere topp kvalitet til kunden.

Så gikk det ikke så lang tid før han måtte innse at alt dette var feil. Og at vi hadde kommet til et punkt hvor det ikke handlet om blender, lukker, ISO og kjemi. Hvilket igjen var en befriende erkjennelse:

– Nå handler det om gleden ved å ta bilder. Og det er jo det som virkelig betyr noe. Sånn sett har fotografiet kommet tilbake til folket.

BILDENE MÅ VISES

Men, og her er det et stort men. Det finnes folk som har 27.000 bilder liggende på telefonen sin. Flere av disse hadde fortjent å bli vist – på permanent basis. Og det er her Fotohuset Johnson er din beste venn.

Du kan komme innom butikken og få bildene ut – der og da. Du kan bestille via nettet og selv bestemme nøyaktig hvilken versjon du vil ha ut.

Saken fortsetter under bildet.

LETTERE HVERDAG: Når Anders Johnson skal skifte papir i bilde-printeren, kan han gjøre det i dagslys. Før måtte alt utføres i stummende mørke.

Trenger du rammer eller passepartout, så fikser Fotohuset Johnson dette også.

I den daglige driften har Anders Johnson uvurderlig bistand fra sine medarbeidere Geir-Jakob Hellem og Morten Øyre. Det er disse to som besitter den inngående tekniske kunnskapen som gjør at bedriften kan tilby et bredt spekter av tjenester.

VEIEN VIDERE

I en alder av 65 år har Anders Johnson begynt å trappe ned, litt forsiktig. Han har sett nok av de som har jobbet til de stuper. Han har lyst til å bruke mer tid på hytta, jakt og fiske.

– Det optimale hadde jo vært å finne noen som ville overta og drive dette fotohuset videre.

Men han har ikke tenkt å slutte helt. Til det finner han altfor stor glede i å møte folk som kommer inn i butikken.

Saken fortsetter under bildet.

FOTO-VETERAN: Anders Johnson er en veteran i faget. Nå håper han at yngre krefter kan ta over og driver fotohuset videre.

– Det er jo dette som gir meg overskudd og energi. Samtalene med personer som alle har et sterkt forhold til bildene de har tatt, enten det er barnedåp, konfirmasjon, bryllup, havørn, nordlys eller unike droneopptak av Kjerringøy.

P.S. Trenger du å leie et ferdig rigget fotostudio? Med bakgrunner og lysanlegg? Da har Fotohuset Johnson alt klart i kjelleren. Det er bare å ta kontakt.

Du kan leser mer om Fotohuset Johnson AS her.