LITEN OG EFFEKTIV: – Som ansatt i en mindre bedrift får alle gjøre mer varierte oppgaver, og flere er med på både planlegging og gjennomføring. Det gjør at vi får mer eierskap og nærhet til jobben som skal gjøres, sier Daniel Weisæth.

Med fokus på de
ansatte og på kundene

Daniel Weisæth trives best som leder når han er med på å gi de ansatte mestringsfølelse.


Variasjon og bredde i arbeidsoppgavene, kombinert med mestringsfølelse. Det er med på å skape en god arbeidsplass. Daniel Weisæth hos Elektrikern Bodø har lederfilosofien sin på plass, selv om den kanskje ikke er nedskrevet på papir eller lagret i et digitalt strategidokument.

–Det er ikke enkelt å bygge opp et firma fra bunnen av, som ikke har noe navn eller noe rykte.

Vi spoler noen år tilbake. Året er 2009 og Weisæth er akkurat ferdig med lærlingetiden som elektriker. Han har rukket å være fast ansatt i et halvt år, da elektrikerbedriften han jobber i går konkurs. Sammen med tre kollegaer etablerer han relativt raskt Elektrikern Bodø.

Ei øy ute i havgapet skal vise seg å bli sentral i den videre oppbyggingen av, og reisen til det nyoppstartede elektriker- firmaet. Mer om det senere.

– I starten gikk det mye i å stikke innom bedrifter som kunne bli mulige kunder. Invitere seg selv på kaffe. Så klart var det noen av oss som kjente noen på bakgrunn av tidligere jobber. Men det gikk mye tid til innsalg i starten, forteller Weisæth.

FRYSETUNELLER OG FISKERI
Sammen med de tre, og etter hvert enda flere eiere og kollegaer, har han nå bygd opp en bedrift som i fjor nådde sitt beste resultat og satte omsetningsrekord. Da, tilbake i 2009, hadde han ingen lederrolle, men var en av de tre opprinnelige eierne. De hadde gjort seg positivt bemerket på Værøy i forbindelse med større jobber der for sin forrige arbeidsgiver.

Saken fortsetter under bildet.

KVALITET I ALLE LEDD: – Jeg ønsker ikke ansatte som bare skal å få jobben unnagjort og så komme seg videre til neste jobb, eller hjem. Vi skal være opptatte av kvalitet og vi skal gjøre jobben riktig, sier Daniel Weisæth.

– Kunden var Lofoten Viking og nå ville de ha oss tre tilbake til Værøy for mer jobb, forteller Weisæth.

I årene 2012 til 2015 hadde de alt el-arbeid på ny Prix-butikk der og i forbindelse med at Lofoten Viking etablerte fryse-uneller til fisk.

– Du kan si at vi etablerte oss på nytt gjennom de jobbene på Værøy. De betalte seg godt og vi er gode til å være effektive når vi er der ute.

EIERSKAP, KONTINUITET OG LÆRLINGER
I dag består Elektrikern Bodø av 12 ansatte. Mange er rekruttert inn etter at de har vært lærlinger hos dem.

– Det var seks eiere som startet bedriften, to av de er ikke med videre men to av de som har vært lærlinger hos oss har kjøpt deres andel, så det er fortsatt seks eiere.

–Delt eierskap er med på å bygge kontinuitet på arbeidsplassen, er Weisæth sin filosofi rundt det.

Det er utfordrende å rekruttere til bransjen. Derfor er det å være lærlingplassgarantist også viktig for han.

– Man lærer mer gjennom å praktisere dette yrket enn gjennom teorien.

Han mener det er en vinn-vinn-situasjon for både lærlingen og for bedriften.

– Gjennom å ha lærlinger, får vi også sett hvordan personen fungerer i praksis over tid. Om de bare gir jernet den første tida, om de faktisk har interesse for faget, er praktisk anlagt og sånne ting.

OPPTATT AV ARBEIDSMILJØET
Først ved årsskiftet 2020/2021 inntok han rollen som daglig leder.

– Jeg ble spurt lenge før det. Men da passet det å komme seg litt videre fra å være elektriker, få noen nye utfordringer. Og siden jeg kjenner bedriften godt, vet jeg også hva som kan forbedres.

Saken fortsetter under bildet.

SPILLER HVERANDRE GODE: – Jeg ønsker et godt arbeidsmiljø hvor vi bygger hverandre opp og har et godt samarbeid. Det skal være rom for å spørre om hjelp, ingen skal være verdensmester og de som trenger det skal få tilpassede oppgaver, sier Daniel Weisæth.

Av de ansatte krever han at de viser eierskap og ærekjærhet til jobben.

– Jeg ønsker ikke ansatte som bare skal å få jobben unnagjort og så komme seg videre til neste jobb, eller hjem. Vi skal være opptatte av kvalitet og vi skal gjøre jobben riktig. Og så krever jeg at de rydder opp etter seg hos kunden og at vi snakker fint til hverandre.

Han er opptatt av å ha et godt arbeidsmiljø. Det er felles lunsj på fredager og firmaturer til utlandet når det ikke er pandemi. De har blant annet vært i Dubai.

– Jeg ønsker et godt arbeidsmiljø hvor vi bygger hverandre opp og har et godt samarbeid. Det skal være rom for å spørre om hjelp, ingen skal være verdensmester og de som trenger det skal få tilpassede oppgaver. Han som sliter med vonde knær, skal slippe å gjøre oppgaver som innebærer at han sitter på gulv.

ELEKTRIKERE MED BREDDE
Daniel Weisæth er stolt over det de har oppnådd med Elektrikern Bodø, og han er stolt over målene og filosofien til bedriften.

– Vi har som sagt ansatt mange lærlinger. Hos oss er vi opptatte av at den ansatte skal få prøve seg på flere områder. Gjennom å jobbe hos oss, får du bredde i elektriker- faget. Du blir flink på mange ting. Og sånn ønsker vi å ha det. Og han er heller ikke så sikker på om bedriften skal vokse i antall ansatte.

Som ansatt i en mindre bedrift får alle gjøre mer varierte oppgaver, og flere er med på både planlegging og gjennomføring. 

– Det gjør at vi får mer eierskap og nærhet til jobben som skal gjøres. Bredden i kunnskapen gjør at den som beregner jobben også vet hvor lang tid den skal ta. Fordi han har erfaringen, han har vært ute og gjort jobben eller lignende jobber før. Det er ikke behov for å stadig ringe til en prosjektleder som sitter på kontor.

Også han som daglig leder er ute og gjør elektrikerarbeid. Minst halvparten av arbeidstida må papirer, kalkuleringer og fakturaer på kontoret på Rønvikleira vike for ledninger, skrujern og kurser.

PÅ HILS I BUTIKKEN
Elektrikern Bodø tar oppdrag både for bedrifter og privat-kunder hovedsakelig i Bodø, men også på Værøy.

Her har de blitt på hils med de fleste på lokalbutikken, etter at flere av de ansatte har vært der ute i ukesvis og gjort store jobber for nevnte Lofoten Viking og for Brødrene Berg – begge store innen fiskeri.

– Vi kan nesten ikke vise oss på butikken, for det er alltid noen som skal ha gjort en elektrikertjeneste hjemme når de treffer oss, ler han.

Og rekker de ikke det på denne turen, så setter de av tid på neste tur.

– Vi skal fortsette å bygge vår egen arbeidsplass og vi skal drive greit. Hvis vi vokser, må vi ha flere til å gjøre administrasjonsoppgaver på kontoret. Nå er vi veldig fornøyde med å være liten og effektiv, konkluderer daglig leder Daniel Weisæth hos Elektrikern Bodø.

Du kan leser mer om Elektrikern her.