MED HJERTE FOR BODØ: – Jeg elsker Bodø og folkene her. Bodø er en spennende by i vekst og neste år er Bodø Europeisk Kulturhovedstad – det gleder vi oss til.

Med menneskene i sentrum

For Tomas Hansen Lønsetteig handler det primært om én ting: Det er å sette menneskene i sentrum. Både de han skal lede, men også alle de som skal skape liv i Bodø.


Det var på ingen måte gitt at 46-åringen skulle ende opp i Olav Thon Gruppen og leder for Koch og Glasshuset. Oppveksten var kun sentrert rundt fotball:

– Jeg skulle bli fotballproff. På Bodø/Glimt og Liverpool.

ALT ELLER INGENTING
Med forbilder som Paolo Maldini og Alessandro Nesta satset han alt.

– Jeg sluttet mellom andre og tredje klasse på videregående. Dro hjem til min kjære mor og sa at jeg hadde solgt bøkene.

De neste 12 månedene «bodde» den talentfulle midtstopperen i Nordlandshallen. Det var trening, trening og atter trening. Og skader.

– Til slutt måtte jeg innse at jeg ikke klarte å ta det siste steget. 

Saken fortsetter under bildet.

SYNLIG SYNERGI: – Det er  min jobb som leder å skape flere arenaer hvor samarbeid kan produsere synergi. Vi trenger å få to pluss to til å bli fem - eller aller helst seks, sier Tomas Hansen Lønsetteig.

Det som skjedde hadde uansett fått en ung Hansen Lønsetteig til å innse at han var en person som aldri ga seg når det var noe han trodde på. Privatgymnas og utdanning som idrettsfysioterapeut ble veien videre, noe som førte til jobb med talentgruppa til Odense Boldklubb i Danmark.

ET BANKENDE BODØ-HJERTE
Men det begynte å gå opp for ham at det fantes noe mer enn sport og idrett. Forretninger og gründerskap ble den nye kursen, med ytterligere utdanning – en mastergrad innen innovasjon og entreprenørskap.

Det var litt berg og dalbane, men følelsen av å skape noe sammen med andre var rett og slett berusende.

Likevel, et bankende Bodø-hjerte ble svært fristet da det dukket opp en mulighet for å lede arbeidet inn mot 2016, da byen skulle feire sin 200-års dag. Det ble fire uforglemmelige år fra 2013 til 2017.

– Et dypdykk inn i alt som rørte seg. Sammen med andre skapte vi uforglemmelige minner og jeg fikk lov til å knytte bånd til et vidt spekter av mennesker og organisasjoner.

I etterkant av et svært vellykket jubileum var det klart for en ny reise innen forretningslivet. Men så var det dette med timing.

Saken fortsetter under bildet.

KLAR FOR OPPGRADERING: – Senteret og Glasshuset, som selve hjertet av sentrum, skal være det foretrukne tredje stedet for folk flest - et sted familien tilbringer tid sammen utenfor jobb og hjem, sier Tomas Hansen Lønsetteig.

Da Lønsetteig og hans samarbeidspartnere skulle lansere en bane- brytende app for styring av idrettsanlegg og booking av trenings- timer, ble Norge stengt av en hissig pandemi. 

I tillegg hadde en konkurrent entret banen med over 100 millioner kroner i investor- kapital og inntatt det skandinaviske markedet.

– Vi innså fort at vi rett og slett ble satt sjakk matt av krefter vi ikke kunne kontrollere.

NY JOBB - NYE MULIGHETER

Det går en rød, eller Glimt-gul, tråd gjennom livet til Tomas Hansen Lønsetteig. Stikkordene er lidenskap, innsats og knallhard jobbing. Mye av dette fikk han med seg fra alle årene med fotball. 95 prosent er aldri godt nok.

Derfor fikk han også full tenning da muligheten bød seg for å jobbe med Koch og Glasshuset – midt i hjertet av byen – og med Olav Thon Gruppen som ny arbeidsgiver.

– Olav Thon må nok være det beste eksemplet på hva som er mulig, hvis du bare vil det sterkt nok.

Saken fortsetter under bildet.

FOLKETS FAVORITT: I Glasshuset er et det et pulserende liv, sent og tidlig. En offentlig gate med glasstak har blitt til folkets favoritt. Og nå skal det bli enda bedre

Sammen med ambisiøse eiere av senteret og Glasshuset er Hansen Lønsetteig nå i full gang med å videreutvikle et kjøpesenter og et Glasshus. Han er fullstendig klar over at dette er noe av hjerteblodet til byen og er ydmyk ovenfor det arbeidet som skal gjøres i de kommende årene. Det er også derfor han brenner så sterkt for jobben:

– Det har skjedd veldig mye i Bodø, men vi må bli djervere. Våge å ta det neste løftet, opp til neste nivå. Sentrum må bli en enda grønnere, mykere og mer sosial oase hvor det er naturlig for folk å tilbringe tid – sammen.

DET TREDJE STEDET

Senteret og Glasshuset, som selve hjertet av sentrum, skal være det foretrukne tredje stedet for folk flest - et sted familien tilbringer tid sammen utenfor jobb og hjem. 

– Vårt mål er å skape møteplasser, hvor handel, opplevelser, kino, kunst og kultur flettes inn i et farge- rikt og urbant miljø.

Hvilket bringer oss tilbake til starten. Menneskene. Medarbeiderne. Kundene. Gjestene. Turistene. Kurs- og konferansedeltakerne.

– Bodø er en kortreist by hvor det er fem minutter til alt, enten det er snakk om fine-dining, pub, rib-turer eller jomfruelig natur. Bodø er en tapas-by med et stort antall retter du kan sette sammen til din yndlingsmeny.

Saken fortsetter under bildet.

SPENNENDE VALG: Når Glasshuset og Koch Kjøpesenter skal få et nytt utseende og nye funksjoner, blir det viktig med et organisk miljø, farger og planter. ILLUSTRASJON: Løwini.

– Da blir min jobb som leder å skape flere arenaer hvor samarbeid kan produsere synergi. Vi trenger å få to pluss to til å bli fem - eller aller helst seks. Et sterkt sentrum er en klar forutsetning for en livskraftig by. Da må eiere, medarbeidere og folkevalgte jobbe side om side - med en klart definert og felles visjon.

DEN MAGISKE KRAFTEN
Planene ligger der. Vedtakene er fattet. Det skal bli en ny by og en ny flyplass. Det kommer en «Moloby» som kan bli brua mellom gamle og nye Bodø. Akkurat nå er Bodø den mest spennende byen i Norge. 

Bodø er en ung by, det skjedde ikke noe spesielt før etter andre verdenskrig hvor den i praksis ble bygget på nytt. En by som på grunn av en hovedflystasjon ble tvunget til å vokse seg østover. Men nå er tiden inne for å ta halvøya tilbake.

Finnes det så noen ting Hansen Lønsetteig virkelig skulle ønske seg. Noe de folkevalgte kunne legge til rette for?

Svaret kommer etter et halvt sekund:

– Flere attraktive grønne lunger, oppgradering av Torget, serverings- steder på bakkeplan ut mot torg og gater, kunstinstallasjoner, og bilene under bakken, i et nytt parkeringshus under rådhusplassen.Der sentrum lå øde og dødt som en ørken på begynnelsen av 1990-tallet, begynner nå de tusen blomstrene å blomstre. Noe som får lederen til å gjenta sitt sentrale mantra:

– Byens innbyggere er flinke til å bruke byen sin – noe vi ser av besøkstallene i sentrum. I samarbeid med Bodø sentrumsforening, Bodø kommune og andre sentrumsaktører håper vi å skape ytterligere attraktivitet i hjertet av sentrum. Nøkkelen er å sette folkene i sentrum. Det er der den magiske kraften ligger.