TRÅDLØS KOMMUNIKASJON: Før måtte avdelingsleder John Arild Strand og hans folk dra ut og lese av informasjonen manuelt. Nå sendes den rett fra sensoren til skyen, hvor den kan leses av på ulike plattformer.

Miljøvennlig revolusjon

Skrevet for Nordkontakt
18.12.2019 20:30 - OPPDATERT 18.12.2019 20:38

Trådløse sensorer har revolusjonert kompostanlegget til Iris.

Hittil i år har anlegget på Vikan utenfor Bodø tatt i mot 2.400 tonn med matavfall. Dette er avfall som skal komposteres etter strenge regler.

– Myndigheten stiller krav til at kompostering av matavfallet på anlegget vårt skal skje med minimum 55 grader over fire uker. Ved bruk av denne teknologien kan vi på en langt enklere måte dokumentere og overvåke denne prosessen med stor nøyaktighet, sier IT-sjef i IRIS Salten IKS, Marcus Samuelsen.

LOKAL INFRASTRUKTUR

Men for at dette i det hele tatt skulle være mulig, trengte de en digital infrastruktur. Og den er det Nordkontakt som har bygget opp.

Saken fortsetter under bildet.

UNIKT SAMARBEID: For Nordkontakt er det en milepæl at de har realisert et omfattende miljøprosjekt i samarbeid med IRIS Salten IKS. F.v. prosjektleder Vemund Kristiansen i Nordkontakt, IT-sjef Marcus Samuelsen i Iris og administrerende direktør Tom Erlend Kristiansen i Nordkontakt.

– Høsten 2017 tok vi en strategisk beslutning om at vi skulle være først ut i Bodø til å ta i bruk ny trådløs sensor-teknologi som skal ta Bodø inn i framtida. Vi har etablert en egen digital infrastruktur med lokale basestasjoner spesielt tilpasset trådløse sensorer, forteller administrerende direktør Tom Erlend Kristiansen i Nordkontakt.

SMART OG BILLIG

Dette betyr i praksis at  bedrifter og Bodø kommune kan ta i bruk trådløse sensorer med batteritid på hele 8-10 år for innsamling av data, til en mye lavere kostnad enn tidligere.

De nye sensorene har også forvandlet hverdagen til de som jobber med komposten. Der de før måtte lese av målingene manuelt, sendes informasjonen rett opp i skyen. Der kan den hentes ned fra smarttelefoner, nettbrett og datamaskiner.

LØNNSOMT OG BRA FOR MILJØET

Så stopper ikke den innovative tankegangen der. Iris har også tatt i bruk den samme teknikken for å spore containere. Det betyr at man til en hver tid vet hvor de befinner seg og hvor lenge de har stått der.

– Vi får en bedre logistikk, men også sporbarhet og økt kontroll over innholdet. Alt dette sørger for en bedre kvalitet på sluttproduktene, noe som igjen gjør av vi oppnår en bedre pris. Med andre ord er miljøvennlig løsning som også er lønnsom, sier Samuelsen.

Saken fortsetter under bildet.

LØPENDE INFORMASJON: Trådløse nettverk sørger for en forløpende strøm av informasjon i sanntid som kan leses av på ulike plattformer. Her ser administrerende direktør Tom Erlend Kristiansen i Nordkontakt nærmere på datafangsten fra kompostanlegget til Iris,

Det finnes også andre områder som Iris kan tenke seg å teste ut med tanke på overvåking av sensorer. De kan være svært nyttige for å ”lese” når en under-bakken container er full og bør hentes. Sensorer kan også fange opp lukt og insekter slik at tiltak kan settes i verk før de utvikler seg til et problem for kundene.

EN STOR MILEPÆL

Nordkontakt har siden 80-tallet jobbet med automatisering og kommunikasjon og utviklet egne produkter innenfor dette området.

  - Vi har satt sammen biter fra ulike teknologier til et komplett norsk produkt. For oss er det viktig å være i front. Det er derfor en stor milepæl for Nordkontakt at vi nå har realisert prosjektet og fått til et samarbeid med et lokalt selskap som Iris, sier Tom Erlend Kristiansen.