BYGGER STEIN PÅ STEIN: Nordland Betong jobber kontinuerlig med å utvikle produkt-katalogen. – Verti-Block gir deg følelsen av naturstein koblet med en bærekraftig idé og kostnadseffektiv byggeperiode, sier daglig leder Tore Mosand.

Miljøvennlig revolusjon

Skrevet for Nordland Betong
01.12.2018 22:23

Nordland Betong går i spissen for å revolusjonere byggingen av kostnadseffektive og miljøvennlige støttemurer.

 – Vi snakker om en banebrytende løsning som gir positive effekter på en rekke områder, sier daglig leder i Nordland Betong, Tore Mosand.

 Det dreier seg om produktet Verti-Block, en amerikansk oppfinnelse, som Asak Miljøstein - som Nordland Betong er medeier i -  har sikret seg de norske rettighetene til.

Saken fortsetter under bildet.

SLIK SER DEN UT: Her er en blokk nettopp hentet ut fra formen. Hulrommet i midten fylles med pukk eller grus, noe som gjør at blokken blir lettere og muliggjør smart drenering. 

Et ideelt produkt

– Med sin unike størrelse, form og fleksibilitet er Verti-Block det ideelle produktet for både private eiendommer, næringsbygg og offentlige anlegg, sier Mosand.

Konseptet består av elementer støpt i betong. Blokkene er hule innvendige, noe som reduserer bruken av betong og som reduserer vekten. Bare her er miljøgevinsten stor.

 – At de i tillegg blir produsert på vår fabrikk her i Bodø, gjør at vi snakker om kortreist betong, som igjen er med på å redusere belastningen på miljøet, sier Mosand.

Saken fortsetter under bildet.

   MILJØVENNLIG LØSNING: – Vi er stolte over å kunne tilby fleksible og miljøvennlig løsninger, sier formann Ørjan Mentzoni ved Asak-fabrikken i Bodø.

Enklere drenering

Det faktum at de er hule, gjør at de kan fylles med singel og pukk, noe som igjen gjør at dreneringen blir betydelig enklere. Hvilket fører til at sikkerhet og stabilitet øker tilsvarende.

Verti-Block er selvlåsende, i kraft av en unik utforming med not og fjær. Noe som gjør at en støttemur kan settes opp i en brattere vinkel enn naturstein.

 – Dette betyr at en utbygger må fjerne mindre masse, man oppnår en større utnyttelsesgrad av tomta, påpeker Mosand. Den settes også opp mye raskere enn konkurrerende løsninger.

Saken fortsetter under bildet.

UNIK UTFORMING: Veri-Block er selvlåsende, i kraft av en unik utforming med not og fjær. Noe som gjør at en støttemur kan settes opp i en brattere vinkel enn naturstein.

Fleksible løsninger

Fordi blokkene er støpt i form, får de et design som gjør at de ligner til forveksling på naturstein. Den fleksible formen gjør det også mulig å skape murer med kurver, som er på å forskjønne landskapet, samtidig som de gjør jobben med å holde jordmasser på plass.

Så langt i år har de levert mange tusen kvadratmeter med Verti-Block.

Kommer med nye produkter

Men Nordland Betong har ikke tenkt å stoppe der. Neste skritt er å produsere topp-stein med ”mønster” på begge sider. Noe som passer perfekt hvor øverste rad vender inn mot for eksempel en parkeringsplass.  Blokkene kan også legges oppå et allerede flatt område, som pyntemur.

I tillegg er bedriften i full gang med å rulle ut produksjonen av det som på fagspråket kalles gangbaneheller. Dette er 10 centimeter tykke og miljøvennlige betongheller, som blant annet skal pryde den nye Rådhusparken.