STOLT SOM EN HANE: Stein Vegar Thuv er fjerde generasjon som drive med eggproduksjon. – Det forplikte å føre tradisjonen videre på en best mulig måte.

Millionsatsing
på miljø-egg

Skrevet for NK Nett
12.09.2018 23:00 - OPPDATERT 13.09.2018 21:03

Han titulerer seg som eggleder, har vokst opp i fjøset og nå vil han satse millioner for å legge om til 100 prosent frittgående høns.

– Det handler om miljø, dyrehelse og best mulig kvalitet, sier Stein Vegar Thuv (44).

Tørresvik Gård på Fauske ble etablert i 1958 og har gått i arv siden den gang. Stein Vega overtok ansvaret i 1998.

 I dag har han 7.000 verpehøns som produserer fem millioner egg i året, noe som tilsvarer 1,5 tonn. I tillegg tar han i mot egg fra Mo og Skjerstad.

 En grønn visjon

– Vår visjon er å skape en grønn gård og i løpet av 2019 skal vi kun ha frittgående høner. Målet er også  gjøre det mulig for dem å komme seg ut og få kjenne på sol og frisk luft, sier Stein Vegar.

Saken fortsetter under bildet.

KVALITET I ALLE LEDD: Stein Vegar Thuv har fokus på absolutt alle detaljer for å produsere høykvalitetsegg. Neste satsingsområde er å gi hønene en frittgående miljø.

 Som eggprodusent i fjerde generasjon føler han et ekstra ansvar for å drive så miljøbevisst som mulig.

– Jeg har vokst opp med dette livet. Som liten gutt var jeg med på alt fra pakking til slakting av høns.

Alltid det lille ekstra

Stein Vegar har alltid vært tidlig ute med nye løsninger. Allerede i 2011 bygget han om gården slik at alle hønene fik tilgang til eget verperede, sandbad, egne vagler og klo-slipere.

Saken fortsetter under bildet.

HARDT ARBEID: Tørresvik Gård har to ansatte, noe som betyr at også sjefen sjøl, Stein Vegar, må steppe inn og få unna dagens bestillinger.

I tillegg har han fått utviklet et eget spesialfôr som inneholder mer mais og litt paprika, noe som gir gulere plommer.

– Jeg er overbevist om at forbrukerne setter pris på at eggene de kjøper er produsert med størst mulig omtanke og hensyn.

Tørresvik gård har utlukkende hvite italienere av rasen Delkalb, en fugl som beskrives som rolig, robust og med god fjærdrakt.

Saken fortsetter under bildet.

LYKKELIG DATALØSNING: Den trådløse internettløsningen til NK Nett har gjort hverdagen til Stein Vegar & Co betydelig enklere.

Reddet av trådløst internett

Men selv med pågangsmot og kreativitet i turbo-klassen, møtte Stein Vegar på ett stort problem:

– Dårlig mobildekning og svake datalinjer.

Tidvis var det slik at kundene måtte gå ned til riksveien for å få nok dekning for å betale med Vips.

– Når det gjaldt det lokale bredbåndet, så lå vi på slutten av to linjer, med like dårlig hastighet.

Derfor var lykken stor da han oppdaget den trådløse løsningen til NK Nett:

– Enkelt, effektivt og perfekt for oss. Nå går datatrafikken på skinner og vi kan konsentrere oss om det er vi er best på, produsere egg med topp kvalitet.

Saken fortsetter under bildet.

HUMOR I HVERDAGEN: Stein Vegar Thuv elsker humor og spøk og på Facebook-siden til Tørresvik Gård kommer det stadig sprelske utspill. Her er han på eggspedisjon.  FOTO: PRIVAT

Null kabel - rett på veggen

– Med radioteknologi, sendemaster og mottakere som kan monteres rett på husveggen, kan hvem som helst få bredbånd uten at man behøver å grave en kabel, sier markedssjef Vemund Kristiansen i NK Nett.

Selskapet konkurrerer ikke med de største aktørene når det gjelder hastighet og kapasitet, men det er ikke alltid kundene trenger en motorvei.

– Fordelen med oss er at du kan bestille nett og være online to dager senere. I tillegg kan man velge hvilken tv-leverandør man vil og hvilket hjemmeutstyr man vil ha, understreker Kristiansen.

Saken fortsetter under bildet.

BÆREKRAFTIG UTVIKLING: – Vår visjon er at vi skal være en grønn gård, hvor miljø, dyrehelse og lokal bærekraft står i sentrum, sier Stein Vegar.

Og Stein Vegar? Han gleder seg til å gå på jobb hver dag og målet er å skape stadig bedre produkter:

– Det er egentlig en ære å få lov til å være matprodusent.