FANT VEIEN TILBAKE: Med god hjelp av NAV og Bodø Industri klarte Marte L. Krogh (40) å finne veien ut av mørket og tilbake til lyset. Tilbake til livet.

Mistet alt –
så kom lyset

Skrevet for bodø industri
11.02.2018 20:11

I løpet av fire år mistet hun to svigerinner, moren og stefaren i kreft. Så fikk samboeren slag.

– På et tidspunkt ble det rett og slett for mye. Alt ble svart og veldig tungt. Livet ga ingen mening, forteller Marte L. Krogh (40)

Bunnløs sorg

Du ser det ikke på henne. Marte er i dag en livsglad og sporty dame med fast jobb. Men veien dit har vært full av stupbratte motbakker og bunnløs sorg.

Marte er født og oppvokst i Mo i Rana og hadde barne- og ungdomsårene på Gruben. Moren var skiftarbeider på Jernverket, mens faren kjørte drosje.

Den første smellen kom tidlig. Allerede som 12-åring mistet hun faren:

– Pappa døde av hjerteinfarkt hjemme i stua. Det var en påle som forsvant – for godt. Livet ble liksom aldri det samme igjen.

Saken fortsetter under bildet.

TUNGE STUNDER: Livet har gitt Marte mange smeller opp gjennom årene. Selv skjønte hun ikke hvor store belastninger hun ble utsatt for.

Endevendt tilværelse

Brått ble en lykkelig oppvekst snudd på hodet. Foreldrene til en god venninne ble støttefamilien som sørget for varm mat og en trygg seng når moren var på kvelds- og nattskift.

I 2003 valgte Marte å sette kursen nordover til Bodø hvor hun tok barnevernspedagog-utdanningen. Tre fine år som hun ikke ville vært foruten. I 2005 møter hun kjærligheten og bosetter seg etterhvert på Fauske.

– Jeg blir bonusmamma til tre herlige unger og har en fantastisk samboer.

Endeløst mareritt

Lykken skulle ikke vare lenge. For i 2008 starter det som skulle bli et nesten endeløst mareritt. Det vil si, forvarselet kom høsten 2007.

– Mamma fikk kreft. Vi håpet det beste, men hun fikk bare ett år. Hun døde bare 57 år gammel 

Samtidig med dette fikk kona til en av brødrene kreft. På et tidspunkt lå de i samme etasje på Rana Sykehus. En surrealistisk tid for hele familien .

– Hun gikk bort to måneder etter mamma.

Saken fortsetter under bildet.

FARGELØS TILVÆRELSE: Det konstante nærværet av sorg og bekymring vasket sakte, men sikkert fargene ut av livet til Marte. 

Død og sykdom

Men det sluttet ikke der. Tre år etter blir også kona til den andre broren rammet av kreft. Nå fryktet familien det verste. Mens uroen gnagde i sjela, fikk Martes samboer hjerneslag:

– Det sto om livet.

Dagen etterpå, mens legene på Universitetssykehuset i Tromsø gjorde alt de kunne for å redde samboerens liv, kom meldingen om at svigerinne nummer to var død.

– Der og da visste jeg nesten ikke min arme råd. Alt var bare kaos. Jeg skulle passe på de tre barna til samboeren min, holde kontakten med familien og få kabalen til å gå opp.

Kreften rammer igjen

Men det sluttet ikke der heller. Denne gangen er det stefaren som blir rammet av kreft – og dør. En mann Marte har hatt et nært forhold til i 21 år 

Hun pendler mellom Fauske og Mo for å rydde i boet og få solgt barndomshjemmet sitt. Et sted på veien strekker hun strikken akkurat litt for langt.

– Jeg så det selvfølgelig ikke selv. Når du blir rammet av så mye sykdom og sorg, så setter du alltid deg selv nederst på prioriteringslisten.

Legen slår alarm

Høsten 2012 er bekmørk. Marte prøver å støtte sin slagrammede samboer. Men under et legebesøk flytter mannen i hvitt blikket fra samboeren og ser på henne:

– Du er sliten. Jeg skriver ut en sykemelding her og nå.

Marte ble litt irritert på legen, for timen skulle være rettet mot den slagrammede samboeren og ikke ha fokus på henne. Men legen gav seg ikke 

Havari og vendepunkt

Og dette ble vendepunktet for turen opp mot lyset igjen. En tur som også innebar et havarert samboerskap.

– Det ble for tøft. Slaget hadde også endret personligheten til mannen jeg forelsket meg i. Han ble en ny man å forholde seg til. Vi taklet ikke sykdommen sammen. Men vi skiltes som gode venner og jeg vet at han klarer seg fint i dag.

Saken fortsetter under bildet.

VIKTIG VENDEPUNKT: Kontakten med NAV og Bodø Industri hjalp Marte ut av depresjonen. Veileder og spesialpedagog Mona Volden kan slå fast at Marte har lykkes, spesielt fordi hun er den som har jobbet mest for å komme videre.

Helt i kjelleren

Via NAV fikk Marte kontakt med Bodø Industri og Mona Volden. Men hvilken person var det som satte seg ned i stolen ved siden av skrivebordet til veilederen og spesialpedagogen:

– En person i full oppløsning, minnes Mona.

Første skritt var å kartlegge situasjonen. Beskrive nå-bildet og planlegge veien ut av mørket.

Viktig sorgterapi

Underveis har Marte fått svært god hjelp av ulike fagfolk. Fire ukers arbeidsrettet rehabilitering på Valnesfjord Helsesportsenter gjorde underverk: – En fantastisk opphold

En psykolog ved voksenpsykiatrisk avdeling hos NPS ble også helt avgjørende:

– Jeg måtte gå i sorgterapi. Jeg hadde aldri fått tid til å bearbeide alle de sterke inntrykkene jeg var blitt bombardert med.

 Med støtte og noen nødvendig ”dytt i ryggen” fra Mona og Bodø Industri kom Marte seg inn i serviceteamet på City Nord. Det skulle vise seg å være en særdeles smart løsning.

Saken fortsetter under bildet.

SJARMERT AV HUMØR OG VILJE: Daglig leder hos Panduro Hobby, Anneli Nilsen, headhuntet Marte til en jobb i butikken. – Humøret hennes og viljen hennes imponerte meg.

Ble headhuntet

For inne på Panduro Hobby hadde daglig leder Anneli Nilsen bitt seg merke i Marte.

– Hun var alltid så blid og påskrudd.

Anneli var i beit for en medarbeider og tok kontakt med Marte.

– Det kom som et sjokk. Var det virkelig noen som ville ansette meg, liksom?

Februar 2017 tok hun spranget. Det var nå eller aldri.

– Jeg innrømmer glatt at jeg var livredd de første dagene, men ble fort varm i trøya.

Nå gleder hun seg til hver dag på jobb 

Saken fortsetter under bildet.

FAST JOBB OG LYKKELIG: Endelig smiler livet til Marte. Hun har sikret seg fast jobb og planlegger en felles fremtid med sin nye kjæreste

Evig takknemlig

– Jeg hadde aldri klart dette uten NAV og Bodø Industri.

– Det er flott å høre, svarer Mona Volden.

Før hun legger til:

– Men du har jobbet mye mer med deg selv enn det vi har gjort.

Og derfor ender Martes historie med et smil rundt munnen. Ikke nok med at hun kom seg ut av depresjonens kvelende favntak og sikret seg fast jobb:

Tilbake i livet

Nå blomstrer også kjærligheten i form av en ny kjæreste. Sammen planlegger de en felles fremtid.

– På ett tidspunkt hadde jeg gått meg vill i sorg, tap og fortvilelse. Nå kan jeg endelig leve livet slik det var ment.