NÅ SMILER LIVET: Marthe Barvik var i ferd med å gi opp da Bodø Industri sørget for at 39-åringen klarte å komme seg tilbake på jobb.

Mistet ti år av livet

Skrevet for Bodø Industri

En ordinær kneoperasjon ble starten på et ti år langt smertehelvete. Bodø Industri brukte kun åtte uker på å få Marthe Barvik (39) på beina igjen.

 – Det var som om hele livet mitt var satt på pause. Jeg fungerte ikke på jobben, jeg fungerte ikke sammen med familien. Og smertene, de var konstante.

Marerittet begynte i 2006. Marthe jobbet som pedagogisk leder i en Oslo-barnehage, men kjente at det var noe feil med det ene kneet.

– Undersøkelsene viste et avrevet korsbånd og dermed bar det under kniven, forteller Meløy-kvinnen.

Besvimte på badet

Det skjedde 5. mai 2007 og skulle bli inngangen til ti år med kontinuerlige problemer. Et avsluttet samboerskap førte til at hun flyttet hjem til Meløy, hvor hun i starten bodde hos foreldrene.

Saken fortsetter under bildet.

ØFF TID::En feilslått operasjon gjorde at Marthe Barvik endte opp med livstruende komplikasjoner.

– Foten ble bare verre og verre. Det gjorde fryktelig vondt. Og en dag besvimte jeg på badet.

Via legevakta gikk det rett til Nordlandssykehuset hvor det ble fastslått en CRP på over 400, noe som viste at det var en svært alvorlig infeksjon i kroppen.

– Jeg burde blitt sendt rett til Universitetssykehuset i Tromsø, men ble liggende 12 dager i Bodø, forteller Marthe.

Helt tette blodårer

Og i Tromsø ble det satt i verk umiddelbar trombolyse, da blodårene i låret og bekkenet var helt tette. Etter seks dager ble det satt inn to stenter, men etter én dag var blodårene tette igjen.

Etter behandling nummer to hovnet foten opp med ni centimeter, hvorpå legene oppdage at venene i legge var sprengt.

– De vurderte å skjære opp foten, men droppet det. Jeg ble i stedet sendt tilbake til sykehuset i Bodø. Da var jeg ikke i stand til å gå.

Saken fortsetter under bildet.

NEKTET Å GI OPP: Marthe hater at folk synes synd på henne og hun nektet å gi opp, selv når det så som mørkest ut.

Andregrads forbrenning

Og her går det galt. En hjelpepleier vil behandle de tette blodårene med varmeflaske. Det førte til en andregrads forbrenning.

– Det skjedde til og med på 17. mai, minnes Marthe.

 På dette tidspunktet var hun fullstendig nedkjørt. Hun tilbrakte totalt to måneder på sykehus, så bar det hjem i rullestol.

– Jeg kjempet det jeg kunne for å komme meg på beina og tilbake i jobb.

Brutal kamp

De ti neste årene ble en kamp i kontinuerlig motbakke. En endeløs rekke av sykemeldinger, bytte av jobb for å finne noe som fungerte og konstante smerter.

– Meløy kommune har virkelig stilt opp for meg, de har gjort det de kunne, roser Marthe.

I løpet av disse ti årene fikk hun også to barn, noe som ikke var uten risiko med tanke på at hun blant annet gikk på blodfortynnende medisin. Med en dårlig fot var det også vanskelig å følge opp ungene slik hun ønsket.

Saken fortsetter under bildet.

PÅ BEINA IGJEN: I dag kan Marthe gå uten smerter. Rehabiliteringen hos Bodø Industri revolusjonen livet hennes.

Drømte om et normalt liv

– Alt jeg drømte om var et normalt liv med jobb og familie. Men jeg klarte ikke en gang å gå skikkelig. Når vi var på ferie måtte jeg hele tiden ta pauser når vi skulle spasere et sted.

Marthe var dypt nede og flere ganger fristet til å gi opp. Men hun er sta og har et pågangsmot som ikke lar seg knekke i første omgang.

– Jeg hater å være en person som folk skal synes synd på.

Tok til tårene

Vendepunktet kom i et halvårsmøte med NAV Meløy.

– De nevnte tiltaket med arbeidsrettet rehabilitering. Der og da skjønte jeg at dette kunne være løsningen. Jeg tok rett og slett til tårene.

Saken fortsetter under bildet.

AVGJØRENDE HJELP:: Veileder Tom Erik Pedersen hos Bodø Industri laget treningsprogrammet som fikk Marthe på beina igjen. 

Dermed ble hun satt i kontakt med Bodø Industri og veileder Tom Erik Pedersen. Han la opp et åtte-ukers treningsprogram som var skreddersydd for Marthe. Og resultatene lot ikke vente på seg.

– Vi så veldig raskt en klar fremgang. Og da vi sluttet var det en voldsom forskjell på både styrke og utholdenhet, sier Tom Erik.

Tilbake i jobb

Nå er Marthe tilbake i jobben som styrer i Glomfjord barnehage, foreløpig i 50 prosent. Målet er 100 prosent innen ikke altfor lang tid. Samtidig trener hun for fullt, for å holde kroppen ved like.

– Jeg har fått både pulsklokke og medlemskap på treningssenter i bursdagsgave

LYS FREMTID: Akkurat nå har Marthe Barvik kun lyst til å se fremover - og legge den vonde tiden bak seg.

 Selv om hun har mistet 10 år av livet, vil ikke Marthe kaste bort tiden med å være bitter. I ettertid har legene vært helt åpne og sagt at hun kunne ha dødd av det som skjedde. Og det var like før de måtte amputere foten.

Marthe har fått erstatning fra Norsk Pasientskadeerstatning som slo fast at hun ble feilbehandlet. Nå har 39-åringen bare ett ønske:

– Se fremover og levet et normalt liv. Det er tross at ti år siden sist jeg fikk den sjansen.