NULL HØYDESKREKK: Stig Moen (t.v.) og Espen Arnesen er forsvarlig festet til masta når de tar i mot delene som skal skrues fast på toppen – 18 meter over bakken.

Nå kommer det trådløse bredbåndet til Sørfold

Skrevet for NK NETT
22.02.2019 21:10

18 meter over bakken sørger Espen Arnesen og Stig Moen for at innbyggerne i Sørfold snart er på nettet. Og uten at det graves en meter med kabel.

 Sola flommer ned fra en isblå himmel denne februardagen i Ånsvik. Det er minus ni grader og vindstille.  Stillheten blir bare brutt av klingende metall mot metall når karabinkrokene fra fallsikringsselen blir festet til antennemasten.

– Litt kaldt å skru, men det går helt fint, sier Espen Arnesen. Han er prosjektleder i NK Nett som innen mars skal ha et trådløst bredbånd på plass.

Saken fortsetter under bildet.

FØLGER SPENT MED: Telekom-lærling Emil Jentoft følger nøye med når han heiser opp utstyret til kollegene oppe i masta. Sikkerheten kommer alltid først.

 BREDBÅND TIL FOLKET

Sørfold kommune har som uttalt målsetting at det skal bo folk i hele kommunen og da er bredbåndviktig både for næringslivet for befolkningen.

 Kommunen fikk i fjor tre millioner kroner til bredbåndsutbygging fra Nasjonal kommunikasjonsmyndighet og har plusset på med ytterligere to millioner kroner fra sitt eget næringsfond.suks

 UNIK LØSNING

Langs fylkesvei 826 – på strekningen Vargåsmyra og Røsvik ligger både bedrifter og privathus tidvis spredt. Derfor har det også vært vanskelig å finne noen som ville ta på seg å legge ned fiberkabler til bredbånd.

 Og det er der NK Nett kommer inn med sin unike løsning. Med radioteknologi, sendemaster og mottakere som kan monteres rett på husveggen, kan hvem som helst få bredbånd i huset uten at man behøver å grave kabel.

Saken fortsetter under bildet.

TEGNER OG FORKLARER: Prosjektleder Espen Arnesen bruker februarsnøen som whiteboard når han raskt skisserer opp hvordan jobben skal løses. Stig Moen og Emil Jentoft følger nøye med.

 – KLOKT OG MILJØVENNLIG

– Det er både samfunnsøkonomisk klokt og ikke minst miljøvennlig når du kan lage løsninger som ikke forutsetter kilometer på kilometer med grøfter, sier markedssjef Vemund Kristiansen i NK Nett.

 Selskapet har allerede tung erfaring fra utbygging på Fauske og i Beiarn. Der har de også meget godt fornøyde kunder og ikke minst – nettet er stabilt over tid.

IKKE ALLE TRENGER EN MOTORVEI

Så er det selvfølgelig slik at et trådløst bredbånd ikke kan konkurrere med fiber i ren hastighet.

– Men vårt inntrykk er at folk flest ikke trenger en digital motorvei, men en god riksvei. Så er fordelen med oss at du kan bestille nett og være online to dager senere.

 Med trådløst bredbånd fra NK Nett står du også helt fritt til å velge nøyaktig den tv-leverandøren du ønsker. Det samme med resten av oppsettet hjemme i huset ditt.

Saken fortsetter under bildet.

GRUNDIGE FORBEREDELSER: Stig Moen fester stroppene til rammeverket som skal danne den plattformen sendeutstyret skal monteres på.Når du heller ikke må forholde deg til hvor kabelen kommer inn i huset, kan du plassere mottakeren akkurat der hvor det passer deg best.

– Så ser vi også at våre kunder setter pris på at vi har en lokal tilhørighet og bidrar til lokal verdiskaping, sier Kristiansen.

 EGET RESERVEBATTERI

Tilbake i Ånsvik går arbeidet raskt fremover. Strømmen er allerede på plass i bakken, nå handler det om å få opp sendeutstyret og radiokommunikasjonen som gjør at mastene kan snakke med hverandre.

 – I tillegg monterer vi et over 100 kilo tungt batteri som skal levere holde nettet opp de første timene hvis det skulle inntreffe et strømbrudd, sier prosjektleder Espen Arnesen.

LUFTIG JOBB: Fra toppen av masta har Espen Arnesen og Stig Moen utsikt over store deler av Sørfold – som nå får et betydelig bedre bredbåndstilbud.