EN LYSENDE IDE: Preben Want startet i det små – og har gradvis bygd opp Arbeidslys Norge AS til en stor aktør på markedet. Bak fra venstre Hanna Grav (kundesjef), Andreas Moen Rottem (markedssjef) og Joachim Angler (lagersjef).

Nå selger Preben lamper
til hele Norge.

Skrevet for ARBEIDSLYS AS
19.03.2020 12:46

Da Preben (13) skulle bestille nye lys til farens arbeidsbil fikk han en lys ide. 17 år senere driver han to firma – og har store planer for fremtiden.

I 2018 omsatte Arbeidslys Norge AS for knappe 12 millioner og Bodø Liftutleie AS omsatte for nesten seks. Totalt satt de to selskapene igjen med nesten en million i overskudd. Daglig leder for begge er Preben Want (30). En mann uten fritidsproblemer.

Vi møter ham i forholdsvis spartanske lokaler ute på Jensvoll hvor også faren holder hus. Her sitter han på et kontor som er i ferd med å invaderes av et gedigent lager.

- Det sier vel egentlig alt. Vi er i ferd med å vokse ut av lokalene og er vel egentlig på jakt etter muligheter for å utvide, sier han.

GRÜNDERLIV

Vi skrur tiden tilbake til 2009. Preben (19) har fått jobb i Nordsjøen. Godt betalt. Mye fri. Men Preben er også arvelig belastet. I likhet med pappa Jan Robert liker han ikke å ha fri. Og han elsker å jobbe frem smarte forretningsmodeller.

Så når Preben er hjemme fra sjøen, sysler han stadig litt mer seriøst med en svært lys idè han fant som 13-åring.

Saken fortsetter under bildet.

 70 MASKINER: Totalt har Preben 70 maskiner han leier ut via Bodø Liftutleie.

- Jeg skulle bestille nye lys til en av pappas bergingsbiler. Da oppdaget jeg at det var både tungvint og dyrt. Jeg bestilte derfor heller lys fra USA og solgte de til pappa. Jeg bestilte også et ekstra par, som jeg la ut på Finn. De ble fort solgt og jeg fant ut at det var noe jeg kunne gjøre mer av, sier han.

I et marked hvor aktørene var store og litt gammeldagse, var det åpenbart rom for en gründerspire fra nord. Kompisen Simon Higrav ble med. I 2013 ansatte arbeidslys en egen person.

Samtidig begynte oljebransjen å slite. Mange av kollegene til Preben mistet jobben. Selv hadde han vært med i Sea Drill omtrent siden oppstarten og hadde tross ung alder lang ansiennitet. Men han kjente at han begynte å bli litt lei «olje-livet».

- Så i 2015 sa jeg opp og reiste hjem til Bodø for å satse for fullt på arbeidslys.no, forteller han.

NY FORRETNINGSMODELL

Vel hjemme skulle han ganske fort finne en ny forretningsmodell. Med en far som drev med bergingsbiler, hadde en del av levebrødet vært å kjøre lifter og maskiner ut til diverse byggeprosjekter.

- Men hvorfor skulle vi gjøre dette for andre, når vi kunne ha våre egne maskiner. Så vi kjøpte først en lift, så en til. I dag har vi totalt 70 maskiner, som vi leier ut til ulike bedrifter.

Samtidig har også arbeidslys.no vokst. I dag er det fem ansatte. Samt litt ekstrahjelp ved toppene.

- Noe av det artigste er at Simon, som var med fra starten er den første vi ringer. Han driver nå sitt eget firma innen brannsikkerhet, men han stiller fortsatt opp, forteller Preben.

Nå rigger han begge selskapene for ytterligere vekst.

- Vi har investert ganske tungt i Arbeidslys den siste tiden. Det handler om å lage systemer som gjør at vi kan skalere for større drift. Tidligere har vi ikke vært større enn at vi har hatt et nærmest personlig forhold til alle kundene. Nå har vi rett og slett for mange kunder. Derfor har vi brukt mye penger på teknologi, som igjen skal gi kundene raskere leveranser. Vi merker at kundene blir stadig mer utålmodige. De vil ha varene kjapt, sier han.

Samtidig skal den personlige servicen og kompetansen sørge for å holde konkurrentene på en armlengdes avstand.

- Det har vært viktig for oss. Og det fikk oss i posisjon til å gjøre vår aller mest spektakulære leveranse denne høsten. Et stort forskingsprosjekt på Nordpolenønsket skikkelige arbeidslys. Vi har et godt forhold til bilimportøren Bertil O. Steen, som har en stor avdeling med fagfolk. I samarbeid med disse satte vi opp et opplegg som virkelig imponerte forskerne. Så nå har vi nylig sendt en stor forsyning med lys til Nordpolen, sier Preben.

PROSJEKT PÅ NORDPOLEN

I utgangspunktet er det maskiner og biler som er hovedmålgruppa.

- Men vi ser på utvidelser mot anleggsbransjen og for eksempel prosjekter som det på Nordpolen, sier han.

Kundene hans finnes over hele Norge – og til dels i Sverige. Lysene importeres fra Kina, Japan og rundt i Europa.

- På et vis er det et minus å være i Bodø, og ikke i sentrale østlandsområde. Men fordelen er at vi leverer desidert raskest i nord. Og med tog får kundene stort sett lysene to-tre dager etter bestilling. Og det er en leveringstid som er godt innenfor, sier han.

Også Bodø Liftutleie har større potensial.

- For oss er det viktig å ikke vokse bare for å vokse. Men bare i 2019 har vi sett en pen vekst. Det kan godt hende at vi stabiliserer oss på dette nivået litt fremover. Samtidig ser vi at det er utrolig mange spennende prosjekter i Nordland. Og i dag har vi maskiner stående fra Steigen i nord til Helgeland i sør, sier han.

TRE GRÜNDERTIPS

Men hvordan lykkes som gründer? Hva var hemmeligheten? Vi utfordret Preben – og fikk tre gode råd tilbake.

1. Vær tålmodig. Bygg stein for stein.

2. Gründerlivet betyr mye jobb. Så finn noe du synes er artig.

3. Sett bort det du ikke kan. Og gjør heller masse av det du er god på.

- Ikke sikkert at det er dette som fungerer for alle. Men for meg har det vært oppskriften.