KULTURENS FORKJEMPER: – Kultur er limet i samfunnet, det er dette som skaper inkluderende møteplasser og bringer folk sammen, sier Stormen-direktør Rasmus Adrian. Foto: STORMEN

Tror på kulturens drivkraft

Han visste nok ikke helt hva han dro til, danske Rasmus Adrian da han takket ja til Stormen-jobben. – Målet er å skape en åpen samlingsplass. Et møtested for regionens folk. For kultur er selve limet i et samfunn.


Det er det rike kulturlivet som har motivert Adrian gjennom tøffe år med pandemi og nedskjæringer i økonomien. Men det har også vært en drivende
motivasjon å skape et nytt Stormen – i retning av å være et mer åpent kulturhus.

– Det har jo vært fantastisk spennende å få bidra i en stor intern endringsprosess som vi har kommet godt ut av, men mest av alt så har det vært givende å gå fra å være et rent utleiehus til å skape noe som har mer verdi for folket, sier direktøren.

Det er samfunnsansvaret som står sentralt i den nye eierstrategien til Stormen som kom i 2018. Siden har konserthuset jobbet for å skape større variasjon i programmet og konsepter som skal skape møteplasser for folk i byen, slik som åpent hus på «Lørdag i Stormen», ungdomsklubben Sinus Café, egen studentserie og gratis scene for lokale artister gjennom Sinus Lokalt.

Saken fortsetter under bildet.

NORDLENDINGEN: Å bli bodøværing har skapt en slags stolthet hos dansken fra København. Det er i hovedsak omfanget av kulturen og mennesker som jobber for å skape noe som har imponert han mest.   Foto: STORMEN

– Det har vært en stor endring vil jeg si. Ikke minst var det mange nye prosjekter som ble startet samtidig med at man fikk mange nye ansatte, i en organisasjon som hadde vært gjennom litt. Da handlet det om å skape en ny felles retning sammen og bygge sten for sten, sier han.

Pandemien var vanskelig på mange måter, men ifølge Adrian var det også en velsignelse.

– Vi fikk en ro til å starte opp disse prosjektene og ikke minst til å fokusere på å jobbe internt med hva vi skulle være. Hvilke verdier vi skulle ha internt, og hvilken verdi vi skulle ha for andre. Vi trengte tiden til å hele og til å skape, forteller han.

LEDELSE I FRONT
Da kommer det godt med at Adrian har solid erfaring fra både kultur og ledelse fra før. Med blant annet en master i offentlig ledelse og styring. I tillegg til en rekke jobber og styreverv i dansk kulturliv. Som direktør er han opptatt av å lede i front:

– Du må ha en visjon, en klar tanke om hvor du vil dra. En kulturinstitusjon vil alltid være utsatt for debatt og sterke meninger. For oss har det vært viktig å begynne å skape egne ting. Vi har rett og slett en forpliktelse til å bidra til at kulturlivet får anledning til å vokse, ta nye retninger, finne nye stemmer, treffe flere toner.

Saken fortsetter under bildet.

VEIEN VIDERE: – Som leder må du må ha en visjon, en klar tanke om hvor du vil dra. En kulturinstitusjon vil alltid være utsatt for debatt og sterke meninger, sier Rasmus Adrian.

KOMMERSIELT ELLER SMALT?

Men hva med Svømmehallen? Hvordan er det å være direktør i en periode hvor det har kommet mer konkurranse i tillegg til pandemi og nedskjæringer?

– Jeg mener at det er et fantastisk tilskudd for Bodø at man får flere alternativer og at man har muligheter for en større arena for stående publikum. Noen arrangementer vil nok nå komme til å havne der helt naturlig, men vi skal fortsatt tilby masse flotte artister som passer her på Stormen og Sinus, spesielt nå når det begynner å bli flere artister å velge fra i bookingkatalogen. 

– Det har nemlig vært utfordrende i Nord- Norge under og etter pandemien, men det har begynt å løsne nå. Det ser vi i vårprogrammet allerede, forteller Adrian.

Ifølge han skal det være både kommersielle og det kunstneriske i et konserthusprogram:

– Det er klart vi skal ha begge deler. Jeg forstår at folk blir usikker når det har vært en periode hvor program- met har vært preget av pandemi, men det er altså ikke tvil om at vi skal ha store navn her på Stormen. Det jobber vi hardt for i konkurransen om artistene, fastslår han.Med mellom 400-500 arrangementer i året er han ikke bekymret over tilbudet, men over forutsigbarhet i økonomien.

Saken fortsetter under bildet.

GRENSESPRENGENDE: – Jeg er optimist av natur. Jeg har en medfødt tro på kulturens grensesprengende betydning, sier Rasmus Adrian.

– Jeg tror ikke mange vet hvor stort det totale kuttet til Stormen har vært siden åpning og jeg vet ikke om andre kulturhus i Norge som har blitt kuttet under pandemien, som har vært den mest kritiske perioden for kulturen.
– Det er et signal fra politikerne som bekymrer meg litt i forhold til fremtiden, men det viktigste er at man har forutsigbarhet uavhengig av hvor man lander.

MEDIEDEBATTEN
Siste tidens debatt kjenner han litt på.

– Det henger nok igjen litt forestillinger fra det som var tidligere. Det snakkes fortsatt om Stormen som en arena for finkultur selv nå etter de store endringene. Det betyr at vi må jobbe hardere for å kommunisere hva Stormen er nå.

Som direktør for et konserthus er han ikke overrasket over at det blir debattert i mediene. Han mener det er bra at man diskuterer utviklingen av kulturen i Bodø fordi det betyr at mange bryr seg.

Mange tok konserthuset i forsvar i mediene under debatten, noe som signaliserte et skifte ifølge Adrian.

– Det viser at vi har kommet en lang vei, at folk støtter oss og føler eierskap. Det betydde enormt mye for de ansatte som jobber knallhardt med noe de har så troen på, nemlig å skape gode opplevelser og inkludere enda flere i kulturlivet. Vi er veldig takknemlige for den støtten. Den varmer og gir oss troen på at vi er på riktig vei, sier dansken og smiler.

EN GITAR TIL TRØST
Når det stormer som verst, finner Adrian ro og energi når han kan hente frem sin klassiske gitar.

Min kone praktiserer yoga, for meg er det gitaren som bringer frem sinnsro og harmoni.
Transkribert Bach eller noe av brasilianske Heitor Villa-Lobos er gjerne noe av det som da blir hentet frem i sentrumsleiligheten en kort gåtur unna arbeidsplassen.

 Så hva blir konklusjonen? 

Rasmus Adrian er ikke i tvil:

– Jeg er optimist av natur. Jeg har en medfødt tro på kulturens grensesprengende betydning. Det er derfor jeg er villig til å stå i stormen og kjempe for at den skal få så gode betingelser som mulig. Sånn sett har jeg verdens beste jobb 

Du kan lese mer om Stormen konserthus her.