UNIKE LEILIGHETER: De nye boligene på Røst får en unik design, hvor moderne arkitektur er inspirert av historiske rorbuer. Illustrasjon: DAMIR FATTAKHOV

Nye boliger setter
Røst på kartet

Næringslivet tar ansvaret og går i spissen når det for første gang på mange år skal bygges nye boliger på Røst.


– Vi har stor tro på dette prosjektet. For oss koker det ned til å skape et så attraktivt nærmiljø som mulig sier Tore Ivar Johansen.

Han er daglig leder i Røst Sjømat og medeier i Johansen Næringspark . Det er det sistnevnte selskapet som står bak det som skal bli mellom 17-22 leiligheter i størrelsen 30-80 kvadratmeter. Det hele kun en kort spasertur fra fergekaia!

Saken fortsetter under bildet.

SKAPER ET BEDRE NÆRMILJØ: – Som bedrift har vi et ansvar for å legge til rette for at medarbeiderne våre har tilgang til moderne og skikkelig boliger, sier Tore Ivar Johansen.

ET EKSTRA ANSVAR

Som arbeidsgiver krever Johansen at folk bosetter seg på øya og da kjenner han på et ekstra ansvar for å komme opp med gode boforhold.

Det å bygge en enebolig på Røst er nesten umulig, da verdien synker i samme øyeblikk du setter nøkkelen i døra. Du vil også slite med å finne en bank som er med på å finansiere noe slikt, uten en stor porsjon egenkapital.

Og når de først skulle bygge nye boliger, så har de valgt en frisk og offensiv versjon. Dette blir en moderne vri med rustikke og fargerike steinplater, hvor byggestilen har hentet sin klare inspirasjon fra Lofotens mange rorbuer.

Saken fortsetter under bildet.

TETT PÅ HAVET: Det nye prosjektet har fått navnet «Gateway 2 Lofoten» og tilbyr moderne leiligheter som også kan sikre seg sin egen båtplass ved en ny flytebrygge. Illustrasjon: DAMIR FATTAKHOV

LILLE VENEZIA

Bygget er også konstruert slik at det henger litt ut over havet, for å skape et ekstra «sug» i magen.

I tillegg blir det lagt en flytebrygge med 25 båtplasser som beboerne kan kjøpe.

– Røst er jo kjent som Lille Venezia med kanaler og i tillegg 365 gresskledde holmer. Her ute må du jo bare ha tilgang til båt, understreker Johansen.

Det er Ålesund-firmaet «Lampholmen» som er utbyggere i prosjektet.

Vi har tidligere blitt kjent med Michel Tollås Nation, som grunnla selskapet. De kom også opp med en spennende arkitektur. Ålesund er jo en by som er tuftet på fiskerier, så vi har mye til felles her, mener Johansen.

Saken fortsetter under bildet.

 ET FELLES LØFT: – På Røst er vi helt avhengige av at nærings- livet og kommunen løfter i flokk når vi skal skape utvikling, sier Tore Ivar Johansen.

ET AKTIVT NÆRINGSLIV
Med sine 470 innbyggere er Røst en av Norges aller minste kommuner, men samtidig har de en verdiskaping på over én million kroner per innbygger. Dette er unike tall og det som i tillegg er ganske unikt, er i hvilken grad næringslivet har involvert seg i samfunnsbyggingen.

Det var bedriftene som var avgjørende da man fikk satt opp Querini-hallen. Den er nå nesten nedbetalt og nå foreligger det planer om utvidelse:

— Vi må skape ny aktivitet, som for eksempel padel, sier Johansen som er styreleder i Querini-hallen.

Saken fortsetter under bildet.

FRISKT OG OFFENSIVT: Utbyggerne har  valgt en frisk og offensiv versjon. Dette blir en moderne vri med rustikke og fargerike steinplater, hvor byggestilen har hentet sin klare inspirasjon fra Lofotens mange rorbuer. Illustrasjon: DAMIR FATTAKHOV

 

Dette på lik linje med at næringslivet støtter aktivt opp om Querini-operaen og bidrar til at den kan reise ned til Italia.

BLIR EN SUKSESS
Det er Proaktiv Eiendomsmeglig som har tatt på seg oppdraget med å selge leilighetene. Og det tror megler og partner Christer Hagen skal bli både spennende og interessant:

Jeg har solgt mange prosjektet opp gjennom min tid i bransjen, men aldri noe som ligner på dette. Jeg er overbevist om at dette blir en suksess. Det er rett og slett et marked som ikke har vært testet ut tidligere.