EN KLASSIKER GÅR ALDRI AV MOTEN: Nordlandsbunaden er like klassisk som en Boble, en status som Bodø også er i ferd med å sikre seg.

På full fart inn
i fremtiden

Tålmodig hadde Bodø bygget seg opp etter krigen. Nå var det på tide å bli en «skikkelig» by.


De tyve årene fra 1980 til 2000 er kanskje noen av de mest aktive og hektiske i Bodøs historie. I de ti første legges grunnlaget, de neste ti starter det en voldsom utbygging og fortetting.

Fakta:

I år fyller Husfliden i Bodø 120 år. De har alltid vært der. De har fulgt byen fra den spede begynnelsen og frem til dagens moderne utgave. I seks artikler vil vi følge utviklingen fra 1902 til 2022. Del 5 tar for seg perioden 1980-2000. Denne serien er utarbeidet med viktig bistand fra Oscar Berg og Nordlandsmuseet.

Saken fortsetter under bildet.

FLYBYEN: I 1981 kom F16 til Bodø og flyene skulle bli uløselig knyttet til byen, helt frem til flystasjonen ble lagt ned.

LYDEN AV FRIHET

For det er i 1981 at flybyen Bodø virkelig settes på kartet når Luftforsvarets nye F16 ankommer byen. «Vestfjordoksen» blir erstattet med høyteknologiske kampfly, som skal lage sin versjon av «lyden av frihet».

Det faktum at Bodø, delvis på grunn av en flyplass midt inne i byen, hadde utviklet store bo-områder på Hunstad og Mørkved, førte i neste omgang til en skikkelig flaskehals med tanke på trafikk inn og ut av byen. Denne effekten ble ytterligere forsterket da nye Bodin videregående skole ble flyttet fra sentrum til Mørkved.

Saken fortsetter under bildet.

STARTEN PÅ EN BYPAKKE

Derfor var gleden stor da den nye trefeltsveien kan åpnes i 1985. To år senere kommer også togstoppet på Mørkved. Opprustingen av veinettet inn og ut av fylkeshovedstaden skal bli et kontinuerlig prosjekt som per nå har kulminert med «Bypakke Bodø».

I en by i kraftig vekst går det også veldig bra for Husfliden. Jubelen sto i taket da de fikk leie 80 kvadratmeter av nabolokalene i Storgata. Etter omfattende ombygging med riving og flytting av vegger, sto alt klart til 80-års jubileet i 1982.

Saken fortsetter under bildet.

STOR UTVIKLING PÅ MYRA: Det var utvikling på Stormyra på 80- og 90-tallet. Domus Mat kom og ble senere til City Nord.

DEN STORE MYRA

Det er på slutten av 80-tallet at vi ser de første tegnene på at noe stort er på gang på Stormyra. I 1987 kommer Domus Mat, det som senere skal bli til City Nord.

Av andre viktige ting som skjedde på 80-tallet, kan vi nevne følgende:

  • 1983 Ny kirke på Tverlandet
  • 1983 Ny katolsk kirke ST. Eystein i Hernesveien
  • 1983 Ringen kino lagt ned
  • 1986 Diplomat hotel ferdig
  • 1988 Fiskernes bank bygges
  • 1988 Paviljongen på Torvet
  • 1989 Fram kino ombygges. Flere saler.
  • 1989 Widerøes bygger stort anlegg på Langstranda

På 90-tallet skyter utviklingen virkelig fart. I 91 kommer Nordlandshallen og i 1994 er det åpning av City Nord.

For sentrum var det 1992 som markerte starten på en ny by. Etter lang strid ble det vedtatt å bygge glasstak over deler av Storgata. Glasshuset var et faktum. Og byen hadde fått sitt første synlige bevis på at en urban fremtid var på gang.

Saken fortsetter under bildet.

STOR UTVIKLING PÅ MYRA: Det var utvikling på Stormyra på 80- og 90-tallet. Domus Mat kom og ble senere til City Nord.

POLITISK TURBULENS

Det skjedde også noe annet, svært viktig dette året:

31. mars fremmet Regjeringen forslag i Stortinget om å etablere et nasjonalt luftforsvarsmuseum som integrert del av Norsk Luftfartssenter. Forslaget ble vedtatt med 74 mot 57 stemmer etter knallhard debatt i Stortinget. 

Dette var første gang et større nasjonalt museum ble lagt nord for Trondheim, og i Bodø sto var gleden stor. Men motstandere av vedtaket som hadde kjempet for museum nær Oslo, var sinte og skuffet og sterke ord ble brukt.

Saken fortsetter under bildet.

KONTROVERSIELT VALG: Da Stortinget vedtok å legge Norsk Luftfartsmuseum til Bodø ble det bråk på Østlandet. 

To år senere ble muséet åpnet, samme år som en annen milepæl ble nådd i Bodø:

Fire høyere utdanninger slås sammen til Høgskolen i Bodø. Og beskjeden var tydelig, på sikt skulle det bli et universitet.

HØYERE OG TETTERE

Det er nå det jobbes for fullt i kommunen med visjonen «Bodø 2020, en plan som skal sørge for høyere hus og fortetting i sentrum.

Saken fortsetter under bildet.

KONTROVERSIELT VALG: Da Stortinget vedtok å legge Norsk Luftfartsmuseum til Bodø ble det bråk på Østlandet. 

Andre sentrale begivenheter på 90-tallet er blant annet disse:

  • 1991 Bodø kulturhus etableres ved ominnredning av Aspåsen skole og aula
  • 1993 Bodøs versjon av «Skulpturlandskap Nordland»  kommer til Moloen
  • 1993 Bodø-Glimt cupmester etter 2-0 over Strømsgdset
  • 1995 Nye Tusenhjemmet bygges. 17 år etter at det gamle ble revet
  • 1996 Salten Politidistrikt får nybygg på Snippen
  • 1997 Politihøgskolen med studiested i Bodø
  • 1997 Ny kirke i Rønvik, vigslet 30. november
  • 1998 Trekanten kjøpesenter åpnes
  • 1998 Videre utbygging av varehuset City Nord
  • 1999 Statens hus i Moloveien tas i bruk
  • 2000 Stor tusenårsfeiring nyttårsaften

STORE FREMSKRITT

Hos Husfliden fortsetter den engasjerte utviklingen med stødig fokus på service og kvalitet. Vevstua ble lagt ned i 1987 og i 1991 ble det etablert en egen systue,

Saken fortsetter under bildet.

OMSTRIDT ENDRING: Det ble en lang og hard debatt da politikerne i Bodø ville skape Glasshuset. Her her byggingen så vidt begynt.

I 1998 flyttet NRK ut av bygget sitt i Storgata og Husfliden fikk leie lokaler i kjelleretasjen. Dette ga større armslag og lager. Bunadsavdelingen ble pusset opp samme år. Nytt inventar og nye farger skapte en helt ny avdeling for bunaden. 

I forbindelse med dette fikk bedriften tildelt årets «verne-nellik» fra Bodø Bedriftshelsetjeneste for godt utført arbeid for å bedre arbeidsmiljøet. Bunadsavdelingen fikk samme år nytt dampe- og presseutstyr som lettet arbeidet på systua.