VIL ALLTID VIDERE:  – Det er viktig å sørge for fremdrift og da gjør det ikke noe at det tidvis blir litt friksjon. Det er helt nødvendig for å komme videre og fremover, sier direktør Merete Nordheim i Bodø Næringsforum.

På jobb for næringslivet
hver eneste dag

Hun har ladet rifla da isbjørnen krafset på døra og styrt tall på Den Kongelige Norske ambassade i Moskva. Nå er hun på jobb for næringslivet i Bodø.


Merete Nordheim er direktør for Bodø Næringsforum. De som kjenner henne godt beskriver en travel og handlingsorientert person som tenker fremdrift 24/7. En god analytiker med høy arbeidskapasitet og en ekte lidenskap for å skape økt aktivitet i Bodø.

– Tidvis kan jeg nok oppleves som utålmodig. Det er både en styrke, og en svakhet. Jeg møter mange ulike mennesker og situasjoner gjennom jobb, og har måttet lære meg å skru ned tempoet i møte med andre.


Det endrer likevel ikke på sannheten om at hun ofte opplever at ulike prosesser går for sakte.

– Tidvis kan det bli for mange ord, for mange ut- redninger, for mye sendrektighet. Vi må få opp farten om vi skal være med på å forme fremtiden lokalt, sier Nordheim.

Saken fortsetter under bildet.

HØY HASTIGHET: Merete Nordheim holder høy hastighet, men har lært seg å skru ned tempoet i møte med andre.

Men først, litt om bakgrunnen:

– Jeg vil ut!
Det var en av de første og klare tankene som materiali- serte seg i hodet til en ung Meretem Nordheim.

– Vi var seks i klassen. Det sier det meste.

RUSSISK REISE
Stedet var Valevåg, midt mellom Stavanger og Bergen.

Og ut skulle vise seg å bli veldig ut, etter en bachelor i samfunnsøkonomi og russisk språk og kultur.

– Jeg kom ikke inn på masterstudiet og klarte å skaffe meg en jobb på den svenske skolen i Moskva.

Parallelt med dette studerte hun russisk på det legendariske Lemonosov-universitetet.  Målet var å kunne lese Dostojevski på russisk. Det var vel først i ettertid at jeg innså at mange sliter med å lese ham på norsk.

Via venners venner ble hun oppmerksom på en jobb som regnskapsfører på den norske ambassaden i Moskva.

– Jeg hadde aldri ført et regnskap, men hadde en sterk tro på at dette ville jeg fikse. Hvilket sier mye om Nordheim. Hun har klare felles- trekk med Pippi Langstrømpe: – Dette kan jeg ingenting om, det fikser jeg helt sikkert.

Saken fortsetter under bildet.

MASTER-STUDIET: Svalbard ble Nordheims master-studie hvor naturen satte rammebetingelsene og det var opp til menneskene å tilpasse seg. Foto: Unsplash

SØR-SUDAN ELLER SVALBARD?

Det var den samme tankegangen som sørget for neste jobb. Der sto valget, karakteristisk nok, mellom Sør-Sudan og Svalbard. Det ble nordover og det som skulle være ett år hos Basecamp Spitsbergen som økonomisjef ble til fem.

Det var også her hun plutselig hørte at isbjørnen krafset på døra til hytta hvor hun befant seg sammen med flere turister.

– Jeg ladet rifla og gjorde meg klar. Heldigvis forlot den for egen maskin

For Nordheim ble jobben på Svalbard hennes master- studie:

– Her setter naturen rammebetingelsen, deretter er det opp til oss å tilpasse oss. Å finne en ny retning når verken plan A, B eller C fungerer er god trening, og noe jeg kommer til å ta med meg resten av livet. Det finnes alltid en løsning eller en vei videre!

Veien videre til Bodø var av det tilfeldige slaget.

– Jeg var her på jobbreise, på den tida hvor Bodø viser seg med alle årstidene på under et kvarter. På vei nord- over igjen kikket jeg innom Nye Bodø (tidligere Bodø i vinden) deretter finn.no. Resten er historie.

DEN NYE HJEMBYEN: Nå er det Bodø og byens næringsliv som står i fokus for Merete Nordheim.

Først hos Visit Bodø og nå som direktør for Bodø Næringsforum, en jobb hun har hatt siden august 2019. Og der er målsettingen helt klar:

– Vi skal løfte lokalt næringsliv gjennom nettverk, påvirkning og kompetanse. Med over 500 medlemmer innenfor alle kategorier og størrelser sier det seg selv at arbeidshverdagen er variert.

Én dag rigger vi til ordførerduell, en annen dag svarer vi opp høring om grunnrentebeskatning, eller er på besøk hos en av våre medlemsbedrifter for å høre om nåtid og fremtid.

Til tross for at ulike bedrifter har ulike fokus er det likevel mange grunnleggende rammevilkår som er viktige for alle:

FELLES UTFORDRINGER

– Bodø er ikke så ulik større byer i Norge, vi har felles utfordringer. Å få fatt på relevant arbeidskraft er en av disse, og for å lykkes her kommer vi ikke forbi at vi i større grad må invitere verden inn. Etablering av IB-skole i Bodø er et viktig steg i riktig retning. Kikker man innom ulike næringsforeninger i Norge ser man at de aller fleste har fokus på å holde de unge igjen i egen by, eller få de unge utenfra til å flytte til.

Saken fortsetter under bildet.

 TRENGER FLINKE FOLK: – Å få fatt på relevant arbeidskraft er en av disse, og for å lykkes her kommer vi ikke forbi at vi i større grad må invitere verden inn.  Etablering av IB-skole i Bodø er et viktig steg i riktig retning, sier Merete Nordheim.– Jeg tror på å involvere de unge tidligere i det meste. Det være seg gjennom fagrelevante jobber i studietiden, styreverv eller deltakelse på ulike voksne arenaer.

– Mulighetene er mange og det starter med å snakke med de det faktisk gjelder. Bodø Næringsforum har derfor en plan om å etablere en egen ekspertgruppe bestående av studenter som skal gi oss råd på veien. 

For Nordheim, som beskriver seg selv som en rastløs person, er Bodø perfekt med korte avstander til det meste. Innholdsmessig har byen den samme bredden som mange større byer i Europa.

Direktøren i Bodø Næringsforum er også meget opptatt av at Bodø er en by i Salten, en region som har et stort potensial:

FRA GULL TIL GRÅSTEIN

Bare innenfor mineralnæringen er det enorme muligheter. Det grønne skiftet krever tilgang på metaller og mineraler. Samtidig har tilgangen på råvarer blitt mer krevende, og EU tar til orde for å bli mer selvforsynt med kritiske mineraler.

Saken fortsetter under bildet.

STORE MULIGHETER: Bodø og Salten har store muligheter for å være med på å skape verdens mest bærekraftige mineralnæring. Foto: Unsplash

Det samme gjør Norge hvor det er et uttalt mål om å øke norsk produksjon av råmaterialer, og her er det snakk om å skape verdens mest bærekraftige mineralnæring.

– Det er derfor et paradoks at det skal ta over ti års å komme i gang med utvinning. Nåværende næringsminister lover et hurtigspor for utvinning av kritiske mineraler. En metode etter min smak. Så må vi bare passe på å minne ham om det som ble lovet.

Nordheim besitter flere styreverv, de aller fleste innen- for kultur. Selv var hun også med til Brussel for å selge inn Bodø 2024 i sin tid.

– Kultur i alle ulike former er limet i samfunnet, og jeg har stor tro på at kulturhovedstadsåret vil gjøre Bodø til en enda bedre by å bo i.

– Bodø Næringsforum består i dag av to personer, så slik sett er det ikke så mange å lede, men i praksis er også medlemsbedriftene en del av staben, da det er de som setter retning for oss.

Det er et stort ansvar å formidle alt det et samlet næringsliv er opptatt av.

Du kan lese mer om Bodø Næringsforum her.