Som innvandrer møter du en skog av utfordringer. Kjernen i det å kunne fungere og få en jobb er språket. Både muntlig og skriftlig. Det er her Moment Salten kommer inn som en sentral aktør. På vegne av NAV arrangerer de norskkurs med arbeidspraksis.
– Dette gjør at vi får en praktisk tilnærming til språket, sier Inger Ellen Eftevand Orvin.
Saken fortsetter under bildet.

DET UNIKE NETTVERKET
Hun er hovedlæreren på kurset. Og på skjermen bak henne er de listet opp - praksisverbene. Ord som er direkte knyttet til det deltakerne opplever når de er ute i jobb.
Takket være Moment Saltens unike bedriftsnettverk med over 300 bedrifter, er det mulig å lage skreddersydde tilbud til hver enkelt person.
Saken fortsetter under bildet.

Da er det også gull verdt å vite hvordan næringslivet tenker. Hvordan er hverdagen for en daglig leder eller en HR-sjef. Derfor har Moment Salten hentet inn Ine-Cathrin Jørum. Som tidligere kjøpmann har hun dyp innsikt i hvor skoen trykker og hvordan de skal sy sammen et opplegg som også passer for de ulike bedriftene.
– Gjennom et langsiktig arbeid har vi klart å bygge opp tillit ute hos bedriftene, hvor de ser verdien av den jobben som blir gjort, sier Jørum.
Saken fortsetter under bildet.

For Martha Asmerom Yemane er dette midt i blinken. Hun vil gjerne jobbe på et sykehjem:
– Jeg får fått mye hjelp og støtte i Norge, nå vil jeg gjerne gi noe tilbake.
Det er ikke bare helt enkelt, da det er stort press på praksisplasser i helsevesenet. I første omgang har hun fått jobb på Bunnpris-butikken på Amfi-senteret.
Med to jenter på 11 og 9 år, som går på skolen, blir det ekstra motiverende å kunne gjøre lekser sammen med barna.
Det eneste som er et lite minus er kulden og mørketiden. Men akkurat denne dagen sørger morgensola for at himmelen bader i flytende gull.
– Veldig vakkert, men fortsatt litt kaldt, sier Martha.
Saken fortsetter under bildet.

Det å koble norskopplæring med arbeidspraksis har mange fordeler mener Eftvand Orvin:
– Du får et rammeverk hvor språket handler om det de skal gjøre, det de gjør og det de har gjort. Bøyning av verb får dermed en konkret og visuell referanse.
Dette er viktig når det er et stort sprik i deltakernes bakgrunnskunnskap. Noen er klare for videre studier på videregående eller universitet. Andre kan verken lese eller skrive på morsmålet. Og mange har ikke brukt en datamaskin før.
Saken fortsetter under bildet.

– Jeg er en mann som liker at det skjer noe. Det må være fysisk aktivitet, ikke sitte bak et skrivebord.
Og det tok ikke lang tid på bakeriet før han fikk et selvstendig ansvar for en av ovnene.
Saken fortsetter under bildet.

Denne dagen blir det ikke bare klasseromsundervisning. Eftevand Orvin tar med deltakerne hjem til gården sin på Leivseth. Der skal de få gå tur med alpakka, jobbe litt og spise lunsj på låven.
Saken fortsetter under bildet.

Latteren sitter løst og nysgjerrigheten er stor når det gjelder disse litt mystiske dyrene.
Saken fortsetter under bildet.

For Moment Salten handler det hele tiden om å øke deltagerens norskferdigheter og kunnskap om arbeidslivet.
– Vi skal styrke deltagerens muligheter til å ta videre utdanning, eller til å komme i jobb og bli økonomisk selvstendig, sier daglig leder Hans Austad i Moment Salten.
Det begynte med landets eldste attføringsbedrift Galvano, som ble etablert i 1955. I dag er Moment Salten et eget aksjeselskap eid av Fauske kommune og Nordland fylkeskommune.
– Vår virksomhet er i stor grad innrettet mot rendyrket jobbspesialist virksomhet, i tillegg driver vi selskapet Huset i Svingen som er en bruktbutikk og vår egen intern-arena for jobbsøkere.
– Vi skaper arbeidskraft gjennom tett samarbeid med den enkelte jobbsøker, vårt varierte og brede bedriftsnettverk i Indre Salten og gjennom et nært og godt samarbeid med NAV, sier Austad.
Du kan leser mer om Moment Salten her.