BLOMSTRENDE SUKSESS: Borghild Wingan dyrker bringebær, jordbær og solbær på Bjørklund Gård.

Reddet av et
trådløst bredbånd

Når Borghild Wingan og hennes folk skaper lokale verdier på Styrkesnes, er det et trådløst bredbånd som holder kontakten med resten av verden.

– Vi er veldig godt fornøyd med denne løsningen, for det var jo åpenbart at ingen kom til å strekke en kabel ut til oss, sier Wingan.

LOKAL GRÜNDER

Som gründer og daglig leder er hun helt avhengig av å kunne kommunisere med omverdenen. Det begynte med Bjørklund Gård hvor de dyrker bringebær, jordbær og solbær. De har også grønnsaker og mandelpoteter. I fjøset kan du få ferske brød fra vedfyrt bakerovn.

Nå har hun også utvidet driften med tilbud om glamping, noe som har blitt veldig populært.

Saken fortsetter under bildet.

GLAMPING: Glamping-hyttene på Bjørklund Gård har blitt en stor suksess.

– Det er flott at du kan etablere bedrifter på steder hvor det er naturen som danner grunnlaget for driften. Og med et trådløst bredbånd kan vi konkurrere på like fot med de som er mer sentralt plassert.

DIGITAL MOTORVEI

I dag kan du dele Norge i to. De som har adgang til bredbånd og de som ikke har det. Blir du stående utenfor den digitale motorveien, er løpet i praksis kjørt.

Men for de store og kommersielle aktørene er det ingen selvfølge at det er butikk å legge fiber i det som blir definert som grisgrendte strøk. Og Sørfold har en bosetting og topografi som skaper ekstra utfordringer.

Saken fortsetter under bildet.

MESTERLIGE MASTER: Disse mastene er grunnpilarene som sørger for at radiosenderne kan nå et stort område.

En av løsningene er trådløst bredbånd, levert av NK Nett. De har allerede levert denne tjenesten til Djupvik, Røsvik og Strøksnes. Nå har de vunnet nok et anbud og denne gangen skal de etableres bredbånd i Engan - Elvkroken -Sørfjorden, Gyltvik - Kvarv, samt Megården - Andkilen  og Nedre Evjen.

DEMOKRATISK REVOLUSJON

– Vi kan egentlig ikke verdsette disse tiltakene høyt nok, sier næringssjef Gerd Bente Jakobsen i Sørfold kommune.

Da pandemien rammet Norge og det ble hjemmeskole og hjemmekontor var bredbånd tvingende nødvendig.

– Sånn sett er det som nå skjer en aldri så liten demokratisk revolusjon, mener Jakobsen.

I tillegg er bredbånd viktig for bedrifter, helsetjenester og generell beredskap. Det er rett og slett nøkkelen inn til et lokalt, regionalt og nasjonalt fellesskap.

Saken fortsetter under bildet.

DIGITAL SATSING: Sørfold skal utvide bredbåndstilbudet og det kommer alle til gode. Fra venstre IT-konsulent Knut Rudi i Sørfold kommune, næringssjef Gerd Bente Jakobsen, markedssjef i NK-Nett Vemund Kristiansen og Roy Arne Ersvik Johnsen som er teknisk sjef i NK-Nett og prosjektleder for utbyggingen.

STATLIG DRAHJELP

Det er økonomisk støtte fra Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (NKOM) som har gjort disse utbyggingene mulig. Og nå styres disse pengene fra Nordland fylkeskommune:

– Det er av uvurderlig betydning at vi får statlig drahjelp til å skaffe stadig flere innbyggere i Nordland tilgang til et raskt bredbånd, sier innkjøpsleder Hans Jørgen Kibsgaard i Nordland fylkeskommune.

– For Nordland er det viktig at vi får alle med inn i fremtiden og den blir bare mer og mer digital.

Kibsgaard synes også at det er positivt at en lokal bedrift som NK-Nett er konkurransedyktige både på kvalitet og pris på prosjekter av denne typen.

Saken fortsetter under bildet.

 NY UTYGGING: Her er mannskapene i full gang under den forrige utbygging i Sørfold, hvor sendemastene ble bygget. Nå er det klart for neste rund

SVÆRT GODE ERFARINGER

I Sørfold har næringssjef Jakobsen svært gode erfaringer med NK-Nett.

– De er alltid løsningsorienterte og det miljømessige fotavtrykket er også minimalt.

Hos NK Nett er de meget fornøyd med det nye oppdraget i Sørfold. Nå ber de folk som bor og jobber i de aktuelle områdene om å si fra om de kunne tenke seg å bli abonnenter.

– Vi har fortsatt muligheter til å justere hvor mastene skal settes opp og vurdere om vi også skal forsterke med en mast B for å sørge for optimal dekning, sier markedssjef Vemund Kristiansen.