Rett utebelysning viser
hjemmet ditt fra sin beste side

Skrevet for OVESEN ELEKTRISKE
04.06.2021 17:00

Hva er de gode tipsene og rådene om utebelysning – hvordan kan du på best mulig måte belyse hjemmet uten å gå i fellene?

Mange ønsker å belyse både huset og uteområdet på en god måte, og bruker mye penger og tid på det. Det er mange fine utelamper å velge mellom, og mye inspirasjon å få både fra naboer og på sosiale medier.

MANGE VALG

– Men det er mye å tenke på, både på hva som skal lyses opp og hvilke lamper og kabler en skal velge. Torfinn Klungland er fagansvarlig for belysning i EL-PROFFEN, og har mange gode råd å gi.

— Det viktigste er å holde seg til indirekte lys så langt det lar seg gjøre. En lampe med en direkte synlig lyskilde vil i mange tilfeller fungere mot sin hensikt da den kan virke blendende.

Saken fortsetter under bildet.

– En annen viktig ting å tenke på er å unngå lysforurensing, som vil si at du bruker for mye lys og at du vinkler lyset ut i løse luften. Bruk lamper for å lyse opp et tre, en fin murvegg eller annet du ønsker å belyse. Tenk også over at når du er inne og ser utover hagen eller terrassen så vil utebelysningen gjøre at inneområdet føles mye større.

BRUK EKSPERTHJELP

Klungland mener at planlegging av utebelysning er viktig, og at man skaper de beste løsningene sammen med en elektriker.

– Hver bolig har sine egne utfordringer og sine egne løsninger, så god kommunikasjon mellom huseier og elektriker er viktig. Hvilken stil du vil ha, hvilken farge du vil ha, og hva som er planen for de forskjellige uteområdene er ting elektrikere kan hjelpe deg med å besvare dersom du ikke har tenkt gjennom det på forhånd.

Saken fortsetter under bildet.

– En elektriker vil også sørge for at riktig type kabel, kabel- forlegning og koblinger er forsvarlig utført. IP-graden, som siernoe om hvor vanntett et produkt er, må vurderes i henhold til bruk av plassering av utstyr, og her er det mange feller å gå i. En elektriker har erfaringen med hva som må gjøres, og kan komme med tips og innspill til løsninger, slik at man unngår disse fellene, sier Klungland.

UNNGÅ FOR MYE LYS

Klungland sier det er mange som bruker for mye eller for kraftig lys ute, og noen tror at man må kompensere med kraftig lys fordi det er mørkt ute.

– I realiteten er det helt motsatt. I de fleste tilfeller er det best med flere lamper som heller gir litt mindre lys enn få lamper som gir godt med lys. Mange velger også å bruke fasadelys med «opp og ned-lys» på en måte som lyser opp detaljer du egentlig ønsker å skjule. Lampen kan i flere tilfeller stå for nære gesimskassen og lyse opp objekter som lager forstyrrende skygger på bygningen.

– En utebelysning som er fint og gjennomtenkt utført vil vise bygningen eller uterommet fra sin beste side. Et hus til flere millioner burde eksempelvis bli vist frem ordentlig og være fremhevet slik det fortjener, konkluderer Torfinn Klungland.

Du kan lese mer om Ovesen Elektriske her.