EKSPERT PÅ JULEMAT: Ferskvaresjef Mads Methi Breivik forteller deg gjerne hvordan du tilbereder julematen.

Ribbesuksess til jul

Skrevet for Eurospar Koch
16.12.2019 10:32

Er du usikker på hvor mye kjøtt du skal beregne pr hode, eller hvor lenge ribba skal steike? 
Spør oss på Eurospar Koch om tips og råd for å lykkes med julematen!

Beregn ca 500 gram ribbe pr person.

Sag over ribbeina, eller få butikkslakteren til å gjøre det for deg.

Er ribba fryst, kan svoren rutes mens ribba er halvveis frossen. 
Tin ribba i kjøleskapet, for å unngå væsketap. Da oppnår du en saftig smak.

Svoren rutes med en skarp kniv, ca 1/2 cm ned i spekket.

Krydre ribba med salt og pepper - helst et par dager før den stekes. 

Steking

Sett ovnen på 230 grader.

Legg en asjett i bunnen på langpannen, og legg ribba over slik at asjetten er midt under ribba. Det sørger for at ribba blir litt høyere, og fettet renner vekk, hvilket gjør det lettere å få sprø svor.

Hell 2-3 dl vann i pannen, og dekk ribba med aluminiumsfolie.
Sett ribba i ovnen, og la den steke i ca 30-45 minutter.

Fjern folien, og skru ned ovnen til 200 grader, og stek videre i  ca 1,5 time.
Sjekk vannet av og til, og fyll på om det trengs.

Sprø svor

Ribba vil vanligvis få sprø svor av seg selv.
Dersom det ikke går veien, kan ribba stekes på maks overvarme eller grillfunksjon.
Her er det viktig å følge med - for den kan fort bli brent. I forkant av dette vil vi anbefale å dekke til områder med allerede sprø svor med aluminiumsfolie. 

Servering

La ribba hvile 30 - 45 minutter - da blir væsketapet mindre når du skal skjære opp til servering. 

Serveres med kokte poteter, surkål, rødkål og stekesjy. Og medisterkaker, om du vil.

KLAR TIL Å HJELPE: Denne gjengen hos Eurospar Koch er klare til å hjelpe deg med med tilberedning av julematen.

Og skulle du være i tvil om noe, kan du spørre gjengen i ferskvareavdelingen på Eurospar Koch!