DEN GODE FØLELSEN: – Når vi som selskap kan kombinere sunn drift med det å være en garantist for gode butikkopplevelser på små steder, så blir det ikke bedre enn det, sier økonomidirektør Berit Wilhelmsen i Coop Nordland.

–⁠ Sammen kan
vi utrette mirakler

Hun er oppvokst i fiskeribygda Alsvåg og stortrives med tall. Møt den fotballfrelste økonomidirektøren som lyttet til Glimt-kamp på fødestua.


– Jeg fikk litt følelsen av å ha kommet hjem. Plutselig falt alle brikkene på plass.

Økonomidirektør Berit Wilhelmsen i Coop Nordland tenker tilbake på da hun takket ja til jobben. For nettopp det var ingen selvfølge:

– Da jeg ble spurt om jeg var interessert var min første tanke: Coop Nordland? Dagligvarer og kommersiell råskap? Er dette noe for meg?

ET UNIKT UNIVERS

Men hun oppdaget fort, som så mange andre har gjort, at Coop Nordland omfatter et helt univers befolket med unike mennesker, visjoner, entusiasme og gode verdier.

Og er det ett ord som har fulgt Wilhelmsen fra dag én, så er det verdier. Oppveksten i Alsvåg i Vesterålen var sterkt preget av hardt arbeid og et sterkt samhold.

Det var en utpreget dugnadsånd, basert på respekt, imøte- kommenhet og trygge rammer. Her møtte du alle ildsjelene som gikk i bresjen for å skape et levende lokalsamfunn.

TIDLIG BÆREKRAFT
Sånn sett var den lille bygda i full gang med en bærekraftig utvikling, lenge før dette ordet ble allemannseie. For Wilhelmsen ble det et tidlig møte med arbeidslivet, når hun som ung jente hadde sommerjobb på Alsvåg Fiskeprodukter, hvor faren var formann.

– Jeg begynte med å skrape blodrygg med altfor store hansker. Jeg kan fortsatt kjenne på stolthetsfølelsen den dagen jeg fikk opprykk til å sortere superior og produksjonsfisk.

TIDLIG VALG: Her er saken fra Bladet Vesterålen i 1993.

17 år gammel ble Wilhelmsen intervjuet av Bladet Vesterålen og kom med følgende sitat om sin egen fremtid:

– Jeg vil sjefe med fotball og fisk.Det skulle hun også få, men mer om dette senere.

LIKTE Å LEDE
Som en pasningssikker, taklingssterk og taktisk klok kaptein på jentelaget skjønte Wilhelmsen tidlig at hun ble dratt mot det å lede andre. Og i ungdomsklubben fikk hun anledning til å utøve kreativt kremmerskap. Så var det ikke alle drømmene som gikk i oppfyllelse.

– Jeg hadde et sterkt ønske om å få reise med fly til Oslo på konsert med «New Kids on the Block». Det ble det aldri noe av. En 10 minutters kjøretur til Myre for å oppleve Smokie ble kompensasjonen.

Saken fortsetter under bildet.

FOTBALLFRELST: Berit Wilhelmsen har vært aktiv fotballspiller og i dag banker hjertet ekstra hardt for Glimt.

Voksenlivet begynte med økonomistudier i Bodø, hvor Nordlandsbanken og senere DnB ble første stopp. En stopp som varte i 15 år, fulgt av controller-jobb i Widerøe og fem år som avdelingsdirektør i Husbanken.

– Det var jobber hvor det hele tiden handlet om å skape gode opplevelser for enkeltmennesker og næringslivet i nord. Jeg kjente jo på ansvaret, samtidig som jeg drømte om noe som var litt større. Litt mer utfordrende.Den muligheten kom da hun begynte i Coop Nordland. Her var læringskurven bratt, samtidig som hun var omgitt av engasjerte og flinke kolleger.

Saken fortsetter under bildet.

HEIER PÅ DE UNGE: – Det å se unge mennesker komme hit og utvikle seg er den beste delen av lederrollen, sier Berit Wilhelmsen.

– Det gikk opp for meg at Coop Nordland på mange måter jobber etter de samme prinsippene som dannet grunnlaget for min barndoms Alsvåg. Når vi som selskap kan kombinere sunn drift med det å være en garantist for gode butikkopplevelser på små steder, så blir det ikke bedre enn det.

I RETT REKKEFØLGE

Som person er Wilhelmsen glad i gode prosesser, systemer og strukturer. En preferanse som kommer til nytte når et konsern som har hatt en voldsom utvikling og vekst de siste årene, skal ledes og styres forsvarlig.

– Jeg trives godt når jeg får organisere og planlegge, og gjennom- føre planene på en så effektiv måte som mulig. Jeg blir fort irritert når ting går litt tregt eller i feil rekkefølge. Jeg misliker også unødvendig hierarki som er til hinder for verdifulle innspill og gode diskusjoner.

Saken fortsetter under bildet.

INTENS GLØD: – Du kan ikke jobbe i Coop Nordland uten å bli smittet av den intense gløden som preger utviklingsarbeidet. Det er en lidenskap her som tidvis skaper gåsehud.

– Det å se unge mennesker komme hit og utvikle seg er den beste delen av lederrollen. At ansatte skifter beite trenger ikke bare være negativt. Det kan være en bekreftelse på at vi har bidratt til utvikling av mennesker, både faglig og personlig, og at de er klare til å ta det neste steget. Som leder blir i hvert fall jeg litt varm i mammahjertet når folkene mine føler seg trygge og klare til å påta seg nye utfordringer.


FOTBALL OG FISK
Så var det dette med fotball. Wilhelmsen sitter i dag som nest- leder i styret til Bodø/Glimt og har alltid sørget for at familiens ferieplanlegging ikke kolliderer med hjemmekampene. At fotball betyr mye er følgende historie et godt eksempel på:

– Tre timer før jeg fikk min yngste sønn, lå jeg på fødestua og lyttet til Glimt-Molde, 13. juli 2008.

En kamp hvor Stig Johansen scoret to mål på tre minutter, men José Mota sørget for at det ble 2-2.

Fisken har også kommet tilbake i livet til Wilhelmsen. Sammen med administrerende direktør Lars Arve Jacobsen i Coop Nordland, sitter hun i styret til Salten Salmon. En bedrift som har blitt en stor suksess etter en utfordrende start.

Saken fortsetter under bildet.

SENTRAL AKTØR I DISTRIKTENE: På Myre har Coop Nordland bygget opp en handelspark med Extra, XL-bygg, apotek og Vinmonopolet.

– Som styremedlem har du et selvstendig ansvar for å gjøre deg opp en mening om hva som er lurt. Da fabrikkledelsen la frem en gjennomtenkt og troverdig plan for å snu minus til pluss, så ga vi grønt lys til frisk kapital.

SMITTSOM GLØD
De som kjenner Wilhelmsen godt beskriver henne som en engasjert leder med stort hjerte for andre. Samtidig blir hun betegnet som meget tydelig og en som vet å stille krav.

Så har hun nok myknet litt i kantene, sier en nær kollega.

– Det stemmer nok, innrømmer Wilhelmsen.

– Du kan ikke jobbe i Coop Nordland uten å bli smittet av den intense gløden som preger utviklingsarbeidet. Det er en lidenskap her som tidvis skaper gåsehud. Så må jeg jo passe på at vi kjører gode prosesser, sier «strukturnerden» med et smil om munnen.

Saken fortsetter under bildet.

¨EFFEKTIV HVERDAG: – Jeg trives godt når jeg får organisere og planlegge, og gjennomføre planene på en så effektiv måte som mulig. Jeg blir fort irritert når ting går litt tregt eller i feil rekkefølge.

UANTE MULIGHETER
I en by i sterk utvikling ser Wilhelmsen store muligheter:

– Bodø må fortsette og styrke det gode samarbeidet mellom næringsliv, samfunnsliv og politikk. Vi må heie på hverandre og på alle som vil skape noe i byen vår. Vi har kloke hoder i næringslivet, dyktig folkevalgte, mye frivillighet og er velsignet med en unik natur rundt byen. Alt ligger til rette for å skape en grønn og bærekraftig fremtid. Gjennom godt samarbeid kan vi utrette mirakler.