EN STOR S: S kan stå for så mye. Samvirkelaget, samhold, solidaritet og styrke. – Jeg føler at Coop Nordland har bevist at det ligger en unik styrke i å spille hverandre gode, sier Monika Moen.

Sammen står
vi sterkere

Du er heldig når du har én grunn for å glede deg til å gå på jobb. Monika Moen har 1.300 slike grunner.


– Når du ser på hva Coop Nordland har fått til, så mener jeg rett og slett at det er grunn til å være stolt. Veldig stolt.

HR – og organisasjonsdirektøren i Coop Nordland tenker på de 1.300 medarbeiderne som er fordelt på 84 butikker rundt om i fylket. Mange av dem på små steder, hvor butikken har stor betydning.

LANG FARTSTID

Moen har jobbet i forbrukersamvirket i 34 år. Hun begynte allerede som 17-åring, med en deltidsjobb på en sportsbutikk mens hun gikk på videregående. Eller gymnaset som det het den gangen.

Det var ingen selvfølge at hun skulle bli sjef, men den ene muligheten fulgte etter den andre. Og Moen stortrives nå hun kan være i dialog med andre mennesker.

Saken fortsetter under bildet.

UTE EN VINTERDAG FØR: HR- og organisasjonsdirektør Monika Moen i Coop Nordland har vært med på det meste og stortrives i jobben sin: – Vi er en stor aktør og har et ekstra ansvar. Da føles det godt når vi kan ta vare på enkeltmennesket.

Nettopp ordet dialog står sentralt i hennes ledelsesfilosofi:

– Mange av konfliktene i arbeidslivet kunne ha vært unngått hvis arbeidstakere og ledere hadde hatt en bedre og tettere dialog fra dag én.

MÅ BLI SETT

Som sjef har Moen alltid vært opptatt av «å se» de menneskene hun skulle lede. For ingen er like og hvert enkelt individ trenger forskjellig oppfølging. Så må det hele tiden ligge de rette holdningene i bunnen.

– Hvis det er noe som kan få meg til å se rødt, så er det dårlige holdninger. At du ikke bryr deg, ikke tar jobben din på alvor.

For det rammer alle; kundene, kollegene og arbeidsplassen din.

Saken fortsetter under bildet.

STOR PÅ SMÅ PLASSER: Coop Nordland vet at de har et ekstra ansvar og derfor legger de også til rette for gode og store handleopplevelser på små steder, som her med en ny Extra på Andenes.

De som kjenner Moen godt beskriver henne som en tydelig leder. Noe som i Norge fort blir tolket som streng:

– Jeg kan være streng, men det er ikke min naturlige reaksjon. Å være tydelig betyr at du er i stand til å formidle hva som er forventet. Når du er tydelig så unngår du også kjedelige misforståelser.

MULIGHETENES SCENE

For Moen er Coop Nordland mulighetenes scene.

Her er alt mulig og du kan få jobb selv om du ikke stiller med tunge, akademiske poeng. Selv begynte hun å studere i voksen alder og sitter i dag med en master i HRM og en bachelor i organisasjon og ledelse.

Saken fortsetter under bildet.

DER DET STARTET: Sulitjelma er på mange måter der alt startet. Og her har Coop Nordland investert i en ny og flott Prix-butikk.

Dette da i tillegg til de interne kursene som Coop Nordland har utviklet og som har vist seg å være gull verdt. Det ligger en kraft her. En bærekraft:

– Vi har klart å skape en kultur hvor inkludering står sentralt. Når ti prosent av våre 1.300 medarbeidere har en ikke-nordisk bakgrunn, så er det et bevis på at vi har fått det til.

ET EKSTRA SAMFUNNSANSVAR

Det samme gjelder samarbeidet med ulike aktører for å bistå i å skape en jobbmulighet for personer som av en eller annen grunn har havnet utenfor arbeidslivet.

– Ja, vi skal drive butikker som selger de rette varene til de rette prisene. Samtidig handler det om mer enn nettopp dette. Fordi vi er et så stort konsern, har vi et ekstra samfunnsansvar.

Noe som igjen stammer fra starten. Grunnen til at forbrukersamvirket ble opprettet. Det er en arv som skal forvaltes, en tradisjon som skal videreforedles og moderniseres.

Saken fortsetter under bildet.

 HØYT UNDER TAKET: – For meg har Coop Nordland vært en arena hvor jeg har fått lov til å utvikle meg. Det betyr også at det er en arbeidsplass hvor det er høyt under taket, sier Monika Moen.

DET LILLE EKSTRA

Ja, du trenger en jobb. Du vil kanskje bli leder. Men det må være noe mer. Det lille ekstra, den kriblende følelsen som gjør at du griper deg selv i å sende ut e-poster en søndagskveld. Som gjør at du føler begeistring. Lidenskap.

– For meg har Coop Nordland vært en arena hvor jeg har fått lov til å utvikle meg. Det betyr også at det er en arbeidsplass hvor det er høyt under taket.

Slik er det også, uten intense diskusjoner og opphetede meningsutvekslinger, så blir det liten fremdrift.

– Når det går en kule varmt, så er det i mitt hode et bevis på at vi har skapt den rette kulturen. Dette er ikke noe som skjer hvis ikke alle har et brennende ønske om forbedring.

Saken fortsetter under bildet.

GLAD I MENNESKER: – Arbeidslivet er en stor smeltedigel. Vi kommer alle fra svært forskjellige steder. Men når vi kan forenes om et felles mål, en felles visjon, det er da to pluss to blir fem, sier Monika Moen.

FRISTENDE FRISTEDER

Som leder er det også viktig å lade batteriene og finne overskudd. For Moen har det vært familien, venner og en hytte i Sulis og en på Kjerringøy.

– Helgefølelsen slår ikke ordentlig inn uten at vi kan låse døra og dra ut til et av fristedene våre. Da senker jeg skuldrene og kjenner på den gode roen.

En ro som ikke er mer hellig enn at hun fortsatt holder et halvt øye på innboksen. Alltid klar til å svare hvis det skulle dukke opp et problem. En utfordring.

DEN OPTIMALE LYKKEN

Til syvende og siste koker det nok ned til at Monika Moen er genuint glad i mennesker. Hun blir genuint lykkelig når noen lykkes.

– Arbeidslivet er en stor smeltedigel. Vi kommer alle fra svært forskjellige steder. Men når vi kan forenes om et felles mål, en felles visjon, det er da to pluss to blir fem.

Det er dette jeg føler vi har klart å få til i Coop Nordland.

Vi setter menneskene i sentrum.

Les også: