LÆRERIKT SOM LÆRLING: Sander Strømsnes mener lærlingeordninger er helt perfekt siden du kan kombinere utdanning og jobb.

Sander fant drømmejobben

Skrevet for caverion bodø
21.05.2019 22:30

Dypt inne i kjølerommet på byens nye rådhus har Sander Strømsnes (20) funnet verdens beste jobb.

– Jeg prøvde meg som tømrer, men fant ut at det ikke var min greie. Så da ble det rørlegger og jeg har ikke angret ett sekund.

DØGNET RUNDT

Akkurat nå er han i innspurten som lærling hos Caverion Bodø og det betyr at det går i fag – natt og dag. Når han ikke er en del av gjengen på rådhuset, går mye av fritiden til å sette seg grundig inn i det teoretiske bakteppet.

Saken fortsetter under bildet.

TRANGT OM PLASSEN: Det er om å holde tunga rett i munnen når du skal være med på å bygge opp kjølerommet i det nye rådhuset. Rørlegger-lærling Sander Strømsnes trives som fisken i vannet.

Hva er det så som frister så mye med nettopp dette yrket?

– Ingen dag er lik. Du får stor frihet under ansvar og store muligheter til å være kreativ. Her må du virkelig bruke hodet, for det hender ganske ofte at vi må skreddersy lokale løsninger tilpasset det vi har å rutte med av plass og eksisterende infrastruktur, sier Sander.

LEGGER ALT TIL RETTE

Han er en av ni lærlinger som nå er i gang hos Caverion og til høsten kommer det seks nye.

Og det krever også mye av bedriften, som har ansvaret for å legge forholdene til rette.

Saken fortsetter under bildet.

DEN GODE HJELPEREN: Johanne Sørensen har et overordnet ansvar for å sørge for at alt det praktiske fungerer for lærlingene hos Caverion. Her i samtale med Sander Strømsnes. 

– Det blir nok en lett blanding av å være faglig koordinator og mamma, sier Johanne Sørensen.

Til daglig er hun hovedprosjektleder elektro på rådhuset, men skal også følge opp lærlingene.

– For mange blir det en stor overgang fra skole til arbeidsliv. Da er det vår jobb å fortelle hvilke forpliktelser det innebærer å få betalt for det du gjør.

UNIKE MULIGHETER

Samtidig er det slik at livet som lærling byr på enorme muligheter. I Caverion får du jobbe både på prosjekt og service.

Det betyr at du skaffer deg et unikt innblikk i bransjen og står svært godt rustet når du skal bestemme deg hvilket fagområde du ønsker å satse nærmere på.

Les også:

 – Som ansatt fortsetter læringen hele karrieren. Vi har vårt egen campus og legger kontinuerlig til rette for nye kurs, sertifikater, fagbrev og fagskoler, sier Sørensen som selv begynte som lærling i 1989 og har gått gradene derfra.

Saken fortsetter under bildet.

VETETRANEN: Prosjektleder Jan Nilsen begynte som lærling allerede i 1974. – Det lureste du kan gjøre som lærling er å vise interesse, være nysgjerrig og villig til å ta på det ansvar, sier veteranen.

– VIS INITIATIV OG TA ANSVAR

Slik er det med mange i Caverion-systemet. En av veteranene,  prosjektleder Jan Nilsen (63) startet som læring i Elektro Nord tilbake i 1974 – en tid hvor alt var på papir og datamaskin et fremmedord.

– Jeg har ikke kjedet meg på jobb ett sekund i løpet av disse årene, og det har vært stor variasjon i oppgaver og utfordringer, sier Nilsen som har vært med på alt fra Kirkenes skole til arbeid på det daværende høyskolesenteret i Bodø.

Hva er så hans viktigste råd til dagens lærlinger?

– Vis initiativ. Møt på jobb i tide og ta ansvar. Jo større utfordringer du møter jo bedre fagperson blir du.

Saken fortsetter under bildet.

FIKK EN LYS IDÉ: Leif Mikalsen begynte som elektriker, men fikk etter hvert lyst til å jobbe med salg og marked. – Det flotte med Caverion er at du har så mange ulike karriereveier, både vertikalt og horisontalt, sier Mikalsen.

FRA STRØM TIL SALG

En start som lærling kan også føre til jobber du i utgangspunktet ikke så for deg. Da Leif Mikalsen begynte som elektrikerlærling i ABB i 1996, var det en skolelei gutt som ville gjøre noe praktisk.

– Frihetsfølelsen var enorm når jeg fikk kjøre rundt på servicejobber med alt verktøyet i bagasjerommet på min Nissan Cherry.

Men etter hvert fikk han også sansen for salg og markedsarbeid. Og i Caverion er det alltid muligheter for å endre karriere-retningen. I dag er han salgs- og markedsleder og da er det en stor fordel å ha en praktisk bakgrunn.

Saken fortsetter under bildet.

HOLDER OVERSIKTEN: Fagleder service, Jan Inge Falch Bjørnbakk, startet også som elektriker, men i dag koser han seg med å holde oversikt over anbud, prosjekter og folk.  – Med et fagbrev i lomma har du veldig mange muligheter, sier Falch Bjørnbakk.

LIKER Å LEDE

På et nabokontor sitter Jan Inge Falch Bjørnbakk som i dag er faglig leder for serviceavdelingen. Også han startet som lærling i 2004 og stortrivdes som elektriker ute på svært forskjellige oppdrag. Så kom lysten til å lære mer, noe som førte til en hektisk periode med både jobb og teknisk fagskole.

 – Jeg måtte ta et valg og fant ut at jeg faktisk trives enda bedre med å holde orden på papirer, anbud og prosjekter enn jeg gjorde ute.

– Men nå det er sagt, jeg ville aldri ha vært den perioden foruten, sier Falch Bjørnbakk.

Saken fortsetter under bildet.

LÆREVILLING UNGDOM: Her er fremtidens fagfolk, lærlingene hos Caverion Bodø. Fra venstre: Diane Lundegård, Magnus Lynum Andersen, Tom Hansen, Sander Strømsnes, Gabriel Halstensen, Magnus Karlsen, August Eivik, Daniel Isaksen, Sindre Titland, Jonas Nordvik, og Martin Eichler.

ET KLART SAMFUNNSANSVAR

For Caverion er det en del av samfunnsansvaret å satse så tungt på lærlinger:

– Som en stor aktør i bransjen bør vi gå i spissen også her, sier HR/HMS-koordinator Bitten Brenna.

Samtidig er det slik at selskapet også sikrer seg verdifull kompetanse, for medarbeidere med fagbrev er særdeles ettertraktet i alle bransjer.

Saken fortsetter under bildet.

FAGLIG PÅFYLL: Prosjektleder Simen Orø gir Sander Strømsnes en rask innføring i prinsippene som ligger bak kjølerommet i det nye rådhuset.

ALDRI EN KJEDELIG DAG

Tilbake på rådhuset er Sander Strømsnes i ferd med å avslutte dagens økt. Og når prosjektleder Simen Orø kommer forbi benytter Sander sjansen til å skaffe seg litt ekstra informasjon om hvordan kjølerommet er skrudd sammen.

– Det er det som er så gøy med denne jobben. Du blir aldri utlært og dermed blir det aldri kjedelig, sier Sander Strømsnes.

 Vil du bli lærling hos Caverion? Her finner du alt du trenger å vite.