FANT DRØMMEJOBBEN: Jonas Klingan Olsen kommer fra en ekte fiskeri-familie og nå lever han ut drømmen hos Polar Quality.

Satser på en
blå framtid

Skrevet for Polar Quality

Med fiskerblod i årene og en bachelor i økonomi ble salgsbordet hos Polar Quality den perfekte utfordringen for Jonas Klingan Olsen (23).

– Det er en fysisk opplevelse. Hjertet banker, adrenalinet slår inn og du går nesten i ett med jobben.

Ekte fiskelykke

Det oser energi av Jonas Klingan Olsen (23) når han begynner å fortelle på sin karakteristiske Vest-Lofoten-dialekt.

Oppvokst i Stamsund med en pappa som mangeårig tørrfiskvraker, en mor på filet’en og halve slekta ute på garnhavet, var det nesten ikke til å unngå at han havnet i en bransje som handler om – og med – fisk.

Saken fortsetter under bildet.

KONSTANTE TIDSFRISTER: Klokka tikker hele tiden og Jonas Klingan Olsen er limt fast til telefonen når han skal sikre seg best mulig pris for den nordnorske laksen.

Elsker utfordringer

Jonas har nemlig fått sjansen til å jobbe som trainee hos Polar Quality og drømmen er en fast jobb.

 – Hver dag byr på nye utfordringer og læringskurven er bratt, men jeg elsker dette livet.

 Han og kollegene har bokstavelig talt hele verden som marked. FN har 190 medlemsnasjoner og norsk laks selges til 140 av disse. Det sier noe om rekkevidden.

 Stort volum – små marginer

I denne bransjen er marginene små og innsatsen høy. Jonas sin oppgave er å sørge for at de oppnår best mulig pris, helt ned til den siste 50-øringen. Og det er snakk om store volum:

– Vi selger stort sett i form av antall billass, det vil si enheter som dreier seg om 18-20 tonn.

– Ingen dag er lik, og vi har utfordringer på alt fra vær og vind til valutakurser og politiske endringer.

Saken fortsetter under bildet.

MANGE TELEFONER: Robert Johansen har hovedansvaret for å få tak i den laksen som skal selges. Det innebærer svært mange telefonsamtaler.

Knallhard konkurranse

Men selv om Polar Quality er store i Bodø, er den nasjonale konkurransen knallhard:

 – På Vestlandet er det flere titalls lignende selskaper. Da sier det seg selv at hverdagen kan bli tøff, sier administrerende direktør Robert Johansen.

 Dermed blir det også utfordrende å finne de rette folkene. Er rutinert fiske-selger er det nesten ikke mulig å oppdrive, følgelig må de lære opp egen folk. Noe som har resultert i trainee-programmet som Jonas er en del av.

 – Vi jakter på folk som er påskrudde, som har guts og et brennende ønske om å lære.

Økt verdiskaping

Så har ikke Polar Quality tenkt å nøye seg med salg av fisk. I løpet av første kvartal 2019 skal de opp med Salten Salmon, en fabrikk på Rønvikleira, som vil øke graden av videreforedling.

Saken fortsetter under bildet.

TETT DIALOG: Administrerende direktør i Polar Quality, Robert Johansen, deler av sin tunge erfaring når han bistår trainee Jonas Klingan Olsen i jobben med å selge norsk laks til utlandet.

 – På den måten klarer vi å beholde en større del av verdiskapingen, sier Johansen.

 Og Jonas? Han trives som fisken i havet. Faktisk så mye at han om mulig spiser enda mer fisk enn tidligere. Enten det er snakk om makrell i tomat på brødskiva eller en god filet bakti ovnen sammen med grønnsaker.

 For å si det sånn; det er ingenting som kan konkurrere med ekte, nordnorsk fisk.