LÆRERIKE DAGER: Under slagverksfestivalen byr det seg mange anledninger til å få ny kunnskap og innsikt. Her fra fjorårets utgave. Foto: Vidar Thorbjørnsen

Slå deg løs sammen
med Bodø BEAT

Glad i musikk og rytmer? Nå kan du dykke ned i en tre dager lang slagverksfestival.


– Målet er å formidle og engasjere, sier daglig leder Sebastiaan Molenaar i Bodø BEAT.

Det var i fjor at han fikk idéen til å stable på beina en slagverkfestival. Nå kommer oppfølgeren, hvor slagverkere fra hele Europa som skal gi deg konsertopplevelser og mesterklasser fra øverste hylle. 

Festivalen går av stabelen 25.-27.mai.

– Rytme har alltid vært en grunnleggende uttrykksform for mennesket, dette er et språk som alle kan forstå, sier Molenaar som til daglig jobber som solo paukist i Arktisk Filharmoni.

Saken fortsetter under bildet.

GLEDE OG ENGASJEMENT– Dette er en festival som setter spilleglede og engasjement i sentrum, sier daglig leder Sebastiaan Molenaar i Bodø BEAT. Foto: Peter Adami

YRENDE MANGFOLD

Tittelen på årets versjon InnOvation. I løpet av tre dager blir det en yrende mangfold av konserter og workshops. Et av målene er å løfte frem unge talenter og gi dem muligheten til å utvikle seg.

Her blir det også muligheter for å bli med på en reise tilbake i tid for å lære om hvordan det moderne trommesettet har utviklet seg. Og så vil man også reise spørsmålet, hvor vil vi? Hvor går nå veien videre.

– Vi ser at stadig flere blir mer og mer opptatte av det originale, akustiske lydbildet. Samtidig skjer det jo en rekke spennende ting med tanke på utvikling og nye instrumenter.

VERDENSSTJERNER

Komponisten Domenico Melchiorre fra Sveits har fylt en lastebil med sine prisvinnende instrumenter laget av metall for å ta turen til Bodø. På åpningskonserten får du høre hans bestillingsverk fremført sammen med sinfoniettaen. 

Saken fortsetter under bildet.

MILITÆR SLAGKRAFT: Hærens Musikkorps stiller med sin egen slagverrkskvartett. Her ved tre av dem. Foto: Vidar Thorbjørnsen.

I tillegg får du høre City Life av minimalismens store mester, Steve Reich. Reich tar i bruk et bredt spekter av moderne slagverk, og inkluderer samtidig samplede opptak av typiske storby-lyder fra New York som en del av musikken. 

Her kan du blant annet høre bilalarmer, bremselyder, bilhorn og dessuten opptak av nødsamtalene i forbindelse med et bombeangrep i 1993.

LYDSKULPTUR OG FRILANS-LIVET

Bodø BEAT legger stor vekt på interaksjon. Her skal det blant annet lages en lydskulptur utendørs i samarbeid med Bertnes Brass og Bodø Harmonimusikk. 

Legenden Marinus Komst byr på cappuccino og en inngående innføring i teknikk. Fra Harstad kommer slagverkskvartetten til Hærens Musikkorps og fra England kommer sagnomsuste Arditti Streng Quartet.

Saken fortsetter under bildet.

DYPE FØLELSER: Trommen har fulgt mennesket opp gjennom tidene og representerer et universielt språk. Foto: Bodø 2024

Kristoffer Almås fra Mosjøen vil fortelle om livet som frilans-musiker, hvilke muligheter og utfordringer en slik karriere byr på. For selv om det handler om kunst og skaperkraft, finnes det også et forretningsmessig element som man som utøver må håndtere på en god måte.

– Til sjuende og siste er dette en festival som setter spillegled og engasjement i sentrum. Her skal det være plass til folkelig utfoldelse og skikkelig «nerding», understreker Molenaar.

Du kan lese hele programmet her.