DRØMMEBOLIGEN I BOKS: Mikael Trondsen og Katrine Skjeldal skåler med to krus pulverkaffe midt under oppussings-prosjektet. Nå har paret endelig sikret seg sin første bolig.

Slik får du råd
til egen bolig

De drømte om sitt eget sted. Med Sparebank 1 Nord-Norge i ryggen har Katrine og Mikael sikret seg sin første bolig.

– Det har vært både spennende og nervepirrende. Tror vi har mistet tallet på hvor mange budrunder vi tapte, sier Katrine Skjeldal (27) og Mikael Trondsen (26).
 
Hun jobber som nevrosykepleier og han er tømrer. Begge har faste og trygge jobber. I tillegg hadde de sparte opp penger som kunne legges inn som egenkapital. Likevel var det med en stor grad av sommerfugler i magen at de tok veien til banken.
 
DE HARDE TALLENE
– Vi fant raskt ut at dette var det mulig å få til, sier autorisert finansiell rådgiver Stian Johansen hos SpareBank 1 Nord-Norge.

Saken fortsetter under bildet.

 DET VIKTIGE MØTET: Katrine Skjeldal og Mikael Trondsen sendte inn en søknad om boliglån til SpareBank 1 Nord-Norge. Der fikk de møte autorisert finansiell rådgiver Stian Johansen som tok dem gjennom hele prosessen, steg for steg.
 For et boliglån handler om harde fakta og konkrete tall:

  • Hva tjener du?
  • Hvor mye gjeld har du fra før?
  • Hvor mye egenkapital kan du stille med?

– I dette tilfellet falt alle brikkene pent på plass og vi ble fort enige om hvor høyt de kunne gå i en budrunde, sier Johansen.
 
EN LYKKELIG SLUTT
Alle vet at boligmarkedet i Bodø er brennhett. Stadig flere sliter med å finne sin første bolig. Men for Katrine og Mikael ble det en lykkelig slutt. Og de valgte å gå for en løsning som ikke sendte dem helt i taket på hva de kunne låne i banken.
 
– Det ble en 108 kvadratmeter stor leilighet fordelt på to etasjer i en firemannsbolig på Alstad, forteller de to.

Saken fortsetter under bildet.

ET LYKKELIG PAR: – Vi er utrolig glade for den hjelpen og bistanden vi fikk hos SpareBank 1 Nord-Norge. Det har gjort oss ekstra trygge når vi skal skape en fremtid sammen, sier Mikael Trondsen og Katrine Skjeldal.
 Hvilket passet perfekt, siden de begge er oppvokst i nettopp dette området. Med utsikt til Saltfjorden og det magiske lyset over Børvasstindene.
 
DEN VIKTIGE EGENINNSATSEN
De var klar over at leiligheten trengte oppussing, men siden Mikael er utdannet tømrer så de lyst på prosjektet.
 
– Så har vi også ganske så lik smak, understreker Mikael.
 
Før han i neste setning innrømmer at det er Katrine som får lov å ha siste ord når det gjelder fargevalg.
 
Paret er svært godt fornøyd med hjelpen de har fått hos SpareBank 1 Nord-Norge, og da tenker de ikke bare på selve lånefinansieringen:
 
SENTRAL INFORMASJON
– Det var betryggende at vår rådgiver også tok oss gjennom forhold som livsforsikring og pensjonssparing. Dette er kanskje ikke ting du tenker på når du primært er på jakt etter din første bolig, men som er gull verdt på et senere tidspunkt.

Saken fortsetter under bildet.

TRYGG KUNNSKAP: – Min jobb er å sørge for at kundene får vite nøyaktig hva som må til. Hva trenger de? Og da er det ekstra hyggelig å kunne bidra til at et ungt par får realisert sin første bolig, sier autorisert finansiell rådgiver Stian Johansen i SpareBank 1 Nord-Norge.
 Dette er ord som Stian Johansen vet å sette pris på. For det er blant annet her SpareBank 1 Nord-Norge skiller seg ut:
 
– Vårt oppdrag er å sikre at kundene får en komplett innsikt i hva en familieøkonomi innebærer. Som for eksempel hvor mye du børe spare per måned i et fond hvis du ønsker å ha ekstra kapital den dagen du velger å bli pensjonist, sier Johansen.
 
ALTERNATIVE LØSNINGER
 
Så er det ikke alltid at brikkene faller like lett på plass som i denne saken.

Det er da Stian og de andre rådgiverne i SpareBank 1 Nord-Norge virkelig kommer til sin rett, og jobber for å finne gode alternative løsninger for å komme i mål.
 
Av og til kan bidrag fra foreldre være løsningen, andre ganger er det noen måneder med ekstra sparing. 
 
Banken har i hvert fall hjulpet mange med boligdrømmen, selv om det til å begynne med så vanskelig ut.

Saken fortsetter under bildet.

 RUTINERT MANN: Mikael Trondsen er tømrer, noe som kommer godt med når han kan håndtere verktøyet profesjonelt under oppussingen.

Det kan være vrient, men ikke umulig, og det er en av fordelene med å benytte en lokal bank, med rådgivere som man også kan sparre med i fysiske møter.
 
Nettopp det synes Katrine og Mikael også. I en tid hvor stadig flere banker blir heldigitale, er det fort å bli sittende fast i telefonen hvor du er nummer 21 i køen. Og den du får snakke med ikke kjenner verken deg eller din familie.

Saken fortsetter under bildet.

KIRURGISK PRESISJON: Katrine Skjeldal jobber som nevrosykepleier og tar med seg presisjon og nøyaktighet fra jobben når hun skal male dørkarmene.
 
LUKTEN AV FREMTID
Nå kan Katrine og Mikael nå kan bruke kvelder og helger på sitt nye prosjekt. I en leilighet hvor det lukter maling og sparkel. Hvor spikerpistolens rytmiske taktslag vitner om fremskritt. 
 
Da spiller det liten rolle om de må skåle med to krus med pulverkaffe i campingstoler på stuegulvet. For her og nå er lykken ubegrenset. De er et ungt par som har fått anledning til å skape sin egen fremtid. 
 
Takket være to ting:
 
En solid egeninnsats i kraft av sparing og satsing på solide jobber. Og en lokal bank som kan skreddersy personlige betingelser basert på lokalkunnskap og erfaring.